Waarom is gefermenteerde voeding niet gevaarlijk?

Gefermenteerde producten die je in de winkel koopt zijn veilig. Ook de gebruikte bacteriën, schimmels en gisten die bij de fermentatie betrokken zijn kunnen geen kwaad. Bedrijven moeten voldoen aan strenge wettelijke eisen op het gebied van voedselveiligheid.

Fermentatie is een proces waarbij bacteriën, schimmels en gisten gebruikt worden om een voedingsmiddel te maken. Dit gebeurt onder andere bij producten zoals yoghurt, bier en zuurkool. Het zorgt ervoor dat er stoffen worden omgezet in het product waardoor de zuurgraad, smaak, geur of uiterlijk verandert.

Fermentatie is van oudsher een manier om voedsel te verduurzamen. Tegenwoordig worden er ook wel gezondheidseffecten toegedicht aan gefermenteerd voedsel. Zo zou het bijvoorbeeld je immuunsysteem verbeteren. Echter zijn veel van deze effecten niet bewezen. Sommige gefermenteerde producten kunnen veel zout bevatten zoals ingelegde groenten.

Geschreven door

Else Teuben beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Else Teuben

Diëtist bij St. Antonius Ziekenhuis

Mogelijk ook interessant om te weten

Wat betekent gefermenteerd?

Aisha Kaars
Als een product gefermenteerd wordt, zijn er schimmels, gisten of bacteriën (ofwel micro-organismen) toegevoegd. Door middel van een fermentatiep...

Kan pittig eten gevaarlijk zijn?

Melissa Verlaan
Pittig eten is over het algemeen niet gevaarlijk. Pikant eten kan je een warm en branderig gevoel in de mond of het maag-darmstelsel geven door de sto...

Wat is het verschil tussen pre- en probiotica?

Julia Haarhuis
Probiotica zijn de levende bacteriën die aanwezig zijn in bepaalde (gefermenteerde) levensmiddelen, denk bijvoorbeeld aan yoghurt of zuurkool. De mees...

Kan je oranje worden door het eten van wortelen?

Alicia Izeboud
Wortelen bevatten, net als pompoenen en zoete aardappel, het stofje bètacaroteen. Bètacaroteen is een antioxidant, een voorloper van vitamine A en een...

Wat is ondervoeding en hoe ontstaat het?

Johnny van Schooneveld
Ondervoeding houdt in dat iemand te weinig energie binnenkrijgt in vergelijking met de behoefte. Dit gaat vaak samen met gewichtsverlies. Een groot de...
Toon meer (558)
Volg ons