Wat is het verschil tussen pasteuriseren en steriliseren?

De basis van het conserveren van levensmiddelen is het doden van aanwezige micro-organismen.

Warmtebehandeling

Warmtebehandeling van producten is een van de belangrijkste technieken in de voedingsindustrie voor voedselconservering. Warmtebehandeling stopt de bacteriële en enzymactiviteit; hierdoor wordt kwaliteitsverlies voorkomen en voedsel bederft minder snel. Bij warmtebehandelingsprocessen kunnen verschillende tijd- en temperatuurcombinaties worden toegepast, afhankelijk van de producteigenschappen en houdbaarheidseisen. Twee veelgebruikte methoden zijn pasteurisatie en sterilisatie.

Pasteurisatie

Pasteurisatie verwijst naar de toepassing van milde hitte op voedsel (gewoonlijk minder dan 100°C), zodat de schadelijke micro-organismen erin worden gedood of gedeactiveerd. Omdat er slechts een milde hitte wordt toegepast, ervaart het behandelde voedsel slechts een kleine vermindering van de voedingswaarde en weinig verandering in de sensorische eigenschappen. Hierdoor is pasteurisatie een goed hulpmiddel voor conservering en veiligheid voor veel voedselproducten.

Sterilisatie

Sterilisatie daarentegen verwijst naar het proces waarbij alle micro-organismen worden gedood of verwijderd door het product sterk te verhitten boven de 100°C. De houdbaarheid van gesteriliseerde producten is langer in vergelijking met gepasteuriseerde producten. De sensorische eigenschappen zoals de smaak wordt door het proces wel veranderd, zo heeft gesteriliseerde melk een aparte smaak vergeleken met gepasteuriseerde melk.

Geschreven door

Diëtist Desiré van der Kruk beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Desiré van der Kruk

Diëtist & Eigenaresse van Jouwfoodplan.nl

Mogelijk ook interessant om te weten

Hoe pasteuriseer je een ei en waarom is dit belangrijk?

Julia Haarhuis
Het wordt afgeraden om rauwe eieren te eten vanwege het risico op een Salmonella-infectie, maar voor sommige recepten zijn rauwe eieren een belangrijk...

Is het gezond om rauwe eieren te eten?

Julia Haarhuis
Hoewel er traditioneel gezien rauwe eieren verwerkt worden in voedingsmiddelen zoals mayonaise en tiramisu, wordt het door het RIVM afgeraden om rauwe...

Wat is het verschil tussen margarine en halvarine?

Simone Braams
Het grote verschil tussen margarine en halvarine is de hoeveelheid vet in het product. Margarine bestaat voor 80% uit vet en halvarine voor 40% uit ve...

Wat is het verschil tussen basterdsuiker, rietsuiker en gewone suiker?

Melissa Verlaan
Gewone suiker Er zijn veel verschillende zoetmakers op de markt verkrijgbaar. 'Gewone' suiker heeft veel verschillende namen, zoals kristalsuiker, ta...

Is er een verschil tussen bruine en witte eieren?

Simone de Lange
De meeste Nederlanders hebben een voorkeur voor bruine eieren. Dit komt doordat witte eieren geassocieerd worden met legbatterijkippen. Tegenwoordig i...
Toon meer (967)
Volg ons