Wat is salmonella?

Salmonella is een type bacterie die veel voorkomt in de darmen van dieren (vooral pluimvee en varkens). Omdat deze in de darmen van deze dieren leeft, kan de bacterie via de ontlasting bijna overal terecht komen. De meest bekende producten waarin salmonella voorkomt zijn rauwe eieren en rauw vlees.

Omdat salmonella zich zo gemakkelijk verspreidt, kunnen ook mensen de bacterie bij zich dragen. Het is daarom erg belangrijk om hygiënisch met eten en drinken om te gaan, om te voorkomen dat je een ander niet met de salmonella bacterie besmet.

Een salmonella besmetting is geen pretje. Het kan je klachten geven zoals buikpijn en diarree. Als je een heftige besmetting te pakken hebt kan je zelfs flinke koorts ontwikkelen en echt ziek worden. De verschijnselen komen meestal tot uiting binnen 24 uur na besmetting. Let dus goed op bij rauwe producten en ga hygiënisch met je voeding te werk.

Geschreven door

Diëtist Camella Bot beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Camella Bot

Diëtist & Eigenaresse Camellabot.nl

Mogelijk ook interessant om te weten

Waarom is rauwe kip niet eetbaar?

Terry Schouten
Ondanks dat het in Japan niet ongewoon is om rauwe kip op het menu te zetten, wordt het toch ten sterkste afgeraden. Het is absoluut niet verstandig o...

Hoe pasteuriseer je een ei en waarom is dit belangrijk?

Julia Haarhuis
Het wordt afgeraden om rauwe eieren te eten vanwege het risico op een Salmonella-infectie, maar voor sommige recepten zijn rauwe eieren een belangrijk...

Is het gezond om rauwe eieren te eten?

Julia Haarhuis
Hoewel er traditioneel gezien rauwe eieren verwerkt worden in voedingsmiddelen zoals mayonaise en tiramisu, wordt het door het RIVM afgeraden om rauwe...

Waarom moet ik groenten en fruit wassen?

Camella Bot
Rauwe groenten en fruit komen meestal direct van het land en leggen vaak nog een flinke weg af voordat ze bij jou in de keuken belanden. De kans is aa...

Wat is voedselveiligheid?

Joyce Vink
De term voedselveiligheid geeft de veiligheid of onveiligheid van voedsel aan dat kan worden gegeten zonder dat men op korte of lange termijn ziek van...
Toon meer (934)
Volg ons