Is het eten van beschimmeld voedsel gevaarlijk?

Is het eten van beschimmeld voedsel gevaarlijk?

Schimmels zijn micro-organismen, die bestaan uit rijen van cellen. Deze draden zien er vaak wollig uit en hebben een groene, witte of rode kleur. Er zijn twee soorten schimmels; schimmels die wij kunnen eten en schimmels die giftig voor ons kunnen zijn.

Er zijn schimmels die nuttig zijn en niet schadelijk, zoals de blauwe aders in de blauwschimmelkazen. Maar ook eetbare paddenstoelen zoals champignons en truffels zijn schimmels.

Sommige schimmels kunnen gifstoffen produceren (mycotoxines). In enkele gevallen zijn deze gifstoffen zo giftig dat ze mogelijk kankerverwekkend zijn. Het eten van deze gifstoffen kan leiden tot een voedselvergiftiging. Dat kan gepaard gaan met misselijkheid en diarree. Niet-eetbare schimmels ontstaan als je voedsel te lang of op de verkeerde manier bewaart. Beschimmelde producten moeten direct weggegooid worden. Een uitzondering hierop is harde kaas. Hierbij is het voldoende om de schimmel ruim weg te snijden.

Bericht bewaren
Beoordeel
Diëtist Alicia Izeboud beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Producten Producten

Kan je oranje worden door het eten van wortelen?

Wortelen bevatten, net als pompoenen en zoete aardappel, het stofje bètacaroteen. Bètacaroteen is een antioxidant, een voorlo...

Algemeen Algemeen

Wanneer is afvallen ongezond?

Afvallen wanneer je overgewicht hebt draagt bij een goede gezondheid. Maar in sommige gevallen is gewichtsverlies ronduit ong...

Medisch Medisch

Wat is ondervoeding en hoe ontstaat het?

Ondervoeding houdt in dat iemand te weinig energie binnenkrijgt in vergelijking met de behoefte. Dit gaat vaak samen met gewi...

Sporten Sporten

Is droogtrainen goed voor je lichaam?

Onderhuids vet Wanneer sporters en atleten gaan droogtrainen, ofwel cutten, zorgen ze ervoor dat hun onderhuidse vet verdwij...

Algemeen Algemeen

Wanneer is filet americain gevaarlijk om te eten?

Filet Americain wordt gemaakt van rauw vlees. Het bederft daarom sneller en je hebt meer kans om ziek te worden als je ervan ...

Toon meer (836)
Volg ons