Om gezonder te eten, is het altijd goed om de hoeveelheid groente en fruit in je voedingspatroon te verhogen. Deze kun je het beste eten, want zo krijg je niet alleen alle vitaminen en mineralen binnen, maar ook de vezels. Om nog meer groente en fruit toe te voegen in je eetpatroon, kan je deze ook drinken. Er is keukenapparatuur die je kan helpen om sap uit groente en fruit te halen.
Sapcentrifuge
Het woord zegt het eigenlijk al. Een sapcentrifuge is een apparaat waarbij het fruit of de groente heel snel ronddraait in een centrifuge. Aan de wand van deze centrifuge zit een rasp waardoor het stuk groente of fruit wordt geraspt en het sap uit de vrucht wordt geslingerd. Je krijgt dan heel helder sap zonder vezels.
In een sapcentrifuge kun je alleen vochtrijke groenten en fruit gebruiken, zoals appels, peren, tomaten of komkommers. Droge fruitsoorten zoals bananen zijn hiervoor niet geschikt.
Blender
Een blender snijdt de groenten en fruit in hun geheel helemaal fijn. Er wordt beweerd dat blenders de waardevolle vezels kapot maken. Dat is maar gedeeltelijk waar. Voedingsvezels zijn microscopisch klein en deze zijn door een gewone huishoudblender niet helemaal kapot te maken. Om goed te kunnen blenderen is het nodig om vocht toe te voegen, bijvoorbeeld water, zuivel of een plantaardige drank.
Slowjuicer
Een slowjuicer kneust groenten en fruit langzaam door een vijzel. Het sapje dat verkregen wordt uit een slowjuicer, is geconcentreerder dan van een sapcentrifuge. In tegenstelling tot de sapcentrifuge, kun je met een slowjuicer ook vochtarme ingrediënten verwerken zoals bladgroenten, harde knolgroenten en noten. Wat overblijft zijn kurkdroge vezels die uit de machine geperst worden. Deze pulp kun je ook nog goed verwerken in gerechten waarvan er veel recepten op het internet te vinden zijn.
De gezondste keuze
Als je gaat kijken naar de gezondheidsvoordelen van sap uit een sapcentrifuge of een blender, zou een blender een betere keuze zijn vanwege de behouden vezels. Bij de vergelijking tussen een blender en een slowjuicer kan de laatste de gezondere keuze zijn. Gezonder, wanneer je groente als hoofdingrediënt kiest en fruit als balans en smaakmaker gebruikt. Fruit bevat namelijk veel fruitsuiker en hoe meer fruit, hoe meer suiker in je sap. Als je de pulp niet weggooit, maar gebruikt in een ander gerecht, dán maak je met de slowjuicer de meest gezonde keuze.