Waarom is een slowjuicer beter dan een sapcentrifuge of blender?

Waarom is een slowjuicer beter dan een sapcentrifuge of blender?

Om gezonder te eten, is het altijd goed om de hoeveelheid groente en fruit in je voedingspatroon te verhogen. Deze kun je het beste eten, want zo krijg je niet alleen alle vitaminen en mineralen binnen, maar ook de vezels. Om nog meer groente en fruit toe te voegen in je eetpatroon, kan je deze ook drinken. Er is keukenapparatuur die je kan helpen om sap uit groente en fruit te halen.

Sapcentrifuge

Het woord zegt het eigenlijk al. Een sapcentrifuge is een apparaat waarbij het fruit of de groente heel snel ronddraait in een centrifuge. Aan de wand van deze centrifuge zit een rasp waardoor het stuk groente of fruit wordt geraspt en het sap uit de vrucht wordt geslingerd. Je krijgt dan heel helder sap zonder vezels.

In een sapcentrifuge kun je alleen vochtrijke groenten en fruit gebruiken, zoals appels, peren, tomaten of komkommers. Droge fruitsoorten zoals bananen zijn hiervoor niet geschikt. 

Blender

Een blender snijdt de groenten en fruit in hun geheel helemaal fijn. Er wordt beweerd dat blenders de waardevolle vezels kapot maken. Dat is maar gedeeltelijk waar. Voedingsvezels zijn microscopisch klein en deze zijn door een gewone huishoudblender niet helemaal kapot te maken. Om goed te kunnen blenderen is het nodig om vocht toe te voegen, bijvoorbeeld water, zuivel of een plantaardige drank. 

Slowjuicer

Een slowjuicer kneust groenten en fruit langzaam door een vijzel. Het sapje dat verkregen wordt uit een slowjuicer, is geconcentreerder dan van een sapcentrifuge. In tegenstelling tot de sapcentrifuge, kun je met een slowjuicer ook vochtarme ingrediënten verwerken zoals bladgroenten, harde knolgroenten en noten. Wat overblijft zijn kurkdroge vezels die uit de machine geperst worden. Deze pulp kun je ook nog goed verwerken in gerechten waarvan er veel recepten op het internet te vinden zijn.

De gezondste keuze

Als je gaat kijken naar de gezondheidsvoordelen van sap uit een sapcentrifuge of een blender, zou een blender een betere keuze zijn vanwege de behouden vezels. Bij de vergelijking tussen een blender en een slowjuicer kan de laatste de gezondere keuze zijn. Gezonder, wanneer je groente als hoofdingrediënt kiest en fruit als balans en smaakmaker gebruikt. Fruit bevat namelijk veel fruitsuiker en hoe meer fruit, hoe meer suiker in je sap. Als je de pulp niet weggooit, maar gebruikt in een ander gerecht, dán maak je met de slowjuicer de meest gezonde keuze.

BGN Gewichtsconsulent Gerdien Weezepoel

Geschreven door Gerdien Weezepoel, BGN Gewichtsconsulent & slaapcoachMBO niveau Kinderen met overgewicht, MBO niveau Gewichtsconsulent

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Alles over vezels

7 tips om meer vezels te eten (+ vezelrijk voorbeeldmenu)

Je leert van jongs af aan dat voedingsvezels goed zijn voor je stoelgang. Als je moeilijk naar de wc kan, luidt het advi...

De aardpeer, vergeten groenten die je niet mag vergeten

Vergeten groenten, herken jij deze mondkost van vroeger nog?

Het begrip “vergeten groenten” zegt letterlijk wat het is; groenten die we vergeten zijn. Het gaat vaak om groenten wel...

Blauwe Zones (Blue Zones): langer en gezonder leven

Blauwe Zones (Blue Zones): langer en gezonder leven

De Blauwe Zones (Blue Zones) zijn een aantal gebieder in de wereld waar mensen gemiddeld het oudste worden. En ze blijve...

Rode smoothies

Rode smoothies: recepten

Eerder hebben we al geschreven over de gezondheidsvoordelen van groene smoothies. De rode variant biedt weer andere voor...

Glycemische Index (GI) helpt bij afvallen en gezonder leven

Glycemische Index (GI) helpt bij afvallen en gezonder leven

Ben jij al bekend met de term 'Glycemische Index'? Het is een term die in de voedingsleer veel gebruikt wordt om de mate...

Kaki fruit gezond

De 5 belangrijkste voordelen van kaki fruit (Sharonfruit)

Kakis' zijn relatief onbekende vruchten, afkomstig uit China. Je kunt ze herkennen aan een felle, oranje kleur. Als je z...

Courgette: veelzijdige Groente vol Vitaminen

Courgette: veelzijdige Groente vol Vitaminen

Courgette is een soort zomerpompoen die je op allerlei manieren in gerechten kunt verwerken. Je kunt courgettes koken, m...

Lees wat je gemist hebt

13444 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'