Waarom is het eten van vlees niet duurzaam?

Waarom is het eten van vlees niet duurzaam?

Het eten van vlees is veel minder duurzaam dan het eten van plantaardig voedsel. 

Broeikas

Vlees heeft namelijk een groot aandeel in de uitstoot van broeikasgassen in Nederland. Broeikasgassen zijn onder andere koolstofdioxide (CO2), methaan (CH4) en lachgas (N2O). Deze gassen dragen bij aan het vasthouden van warmte in de atmosfeer, waardoor de aarde sneller opwarmt: het broeikaseffect.

Uitstoot veehouderij

In totaal is de landbouw verantwoordelijk voor zo'n 14% van de CO2 uitstoot in Nederland. De veehouderij is hierin de grootste bijdrager (70%). Zo veroorzaakt de veehouderij 75% van de totale CH4 uitstoot (deze ontstaat in het maagdarmstelsel van dieren en bij de mestopslag). Ook is de veehouderij goed voor 45% van de totale N2O uitstoot (ontstaan bij de mestopslag) in Nederland. De bijdrage aan het broeikaseffect verschilt per dier, waarbij koeien de koploper zijn met een zeventig keer hogere CH4-uitstoot dan varkens.

Veel kosten

Daarnaast is er voor een kilo vlees ongeveer vijf kilo plantaardig voedsel nodig. Op die manier gaat er veel biomassa verloren, want veel plantaardig voedsel dat verbouwd wordt voor veeteelt had ook voor humane consumptie gebruikt kunnen worden. De veeteelt kost verder ook fossiele energie, zoals de diesel voor tractoren en de electriciteit voor het varwarmen van de stallen.

Gezondeten.nl Voedingswetenschapper Julia Haarhuis

Geschreven door Julia Haarhuis, VoedingswetenschapperBSc Nutrition and health, WO minor Neurowetenschappen, PhD Plant, food and health, MSc Nutritional Epidemiology and Public Health

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Gezondeten.nl, Alles wat je moet weten over Macronutriënten

Alles wat je moet weten over macronutriënten

In dit artikel wordt een antwoord gegeven op de volgende vragen. Waarom heb je dagelijks macronutriënten nodig? Hoeveel ...

Top 14 meest gezonde voeding

Dit zijn de 14 gezondste producten ter wereld

Natuurlijk bestaan er veel gezonde producten, maar je hebt altijd baas boven baas. Sommige voedingsmiddelen zijn gewoon ...

Buikspieren fabels & feiten

Buikspieren fabels & feiten

Over buikspieren wordt veel geschreven. Zeer veel. Feiten, maar helaas ook zeer veel fabels. In dit artikel ontkrachten ...

Sportvasten

Sportvasten

Sport je regelmatig? En heb je weleens aan vasten gedaan? Er bestaat een trainingsmethode waarin je deze twee combineer...

rood vlees

Rood vlees: is het schadelijk voor je gezondheid?

Een malse, sappige hamburger met een flinke laag saus en een plakje gesmolten kaas. Geserveerd op een knapperig broodje ...

Verstopte neus verhelpen

Verstopte neus verhelpen

Wil je je verstopte neus verhelpen? Een verstopte neus is vermoeiend en oncomfortabel. In dit artikel geven wij tips hoe...

De verschillende duurzame keurmerken

Duurzame Keurmerken: Welke zijn er en wat houden ze in?

In de supermarkt kies je een product waarschijnlijk op basis van het uiterlijk, de houdbaarheidsdatum en de prijs. Maar ...

Lees wat je gemist hebt

13444 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'