Waarom is het eten van vlees niet duurzaam?

Waarom is het eten van vlees niet duurzaam?

Het eten van vlees is veel minder duurzaam dan het eten van plantaardig voedsel. 

Broeikas

Vlees heeft namelijk een groot aandeel in de uitstoot van broeikasgassen in Nederland. Broeikasgassen zijn onder andere koolstofdioxide (CO2), methaan (CH4) en lachgas (N2O). Deze gassen dragen bij aan het vasthouden van warmte in de atmosfeer, waardoor de aarde sneller opwarmt: het broeikaseffect.

Uitstoot veehouderij

In totaal is de landbouw verantwoordelijk voor zo'n 14% van de CO2 uitstoot in Nederland. De veehouderij is hierin de grootste bijdrager (70%). Zo veroorzaakt de veehouderij 75% van de totale CH4 uitstoot (deze ontstaat in het maagdarmstelsel van dieren en bij de mestopslag). Ook is de veehouderij goed voor 45% van de totale N2O uitstoot (ontstaan bij de mestopslag) in Nederland. De bijdrage aan het broeikaseffect verschilt per dier, waarbij koeien de koploper zijn met een zeventig keer hogere CH4-uitstoot dan varkens.

Veel kosten

Daarnaast is er voor een kilo vlees ongeveer vijf kilo plantaardig voedsel nodig. Op die manier gaat er veel biomassa verloren, want veel plantaardig voedsel dat verbouwd wordt voor veeteelt had ook voor humane consumptie gebruikt kunnen worden. De veeteelt kost verder ook fossiele energie, zoals de diesel voor tractoren en de electriciteit voor het varwarmen van de stallen.

Bericht bewaren
Beoordeel

Bronnen

Wageningen Universiteit (link)

Klimaat helpdesk (link)

Gezondeten.nl Voedingswetenschapper Julia Haarhuis

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Algemeen Algemeen

Is gezond eten ook duurzaam?

Een gezond voedingspatroon kan gedefinieerd worden aan de hand van de Schijf van Vijf. Deze bestaat uit veel groente, fruit, ...

Algemeen Algemeen

Welk vlees moet je doorbakken en welke kan je rauw eten?

Vlees dat uit één stuk bestaat mag bij hoge uitzondering rosé gegeten worden. Denk dan aan een heel stuk rundvlees, varkensvl...

Producten Producten

Is wild vlees, zoals hert en haas, gezond?

Wild vlees is gezond en veilig om te eten zolang het, net als bij gewoon vlees afkomstig van gedomesticeerde dieren, met mate...

Voedingsstoffen Voedingsstoffen

Wat is de impact van het eten van eiwitten op het milieu?

De voedselkeuzes die we maken hebben niet alleen invloed op onze gezondheid, maar ook op het milieu. Over het algemeen hebben...

Producten Producten

Wat zijn de gezondheidsvoorde­l­e­n­ van vlees?

Vlees bevat veel van de voedingsstoffen die ons lichaam dagelijks nodig heeft. Vlees staat bekend om het hoge gehalte aan eiw...

Toon meer (955)
Volg ons