Wat is konfijten precies?

Het konfijten (of confijten) van voedingsmiddelen betekent dat je ze in vet of in suiker legt om ze zo langer te kunnen bewaren. Dit wordt ook wel het conserveren van producten genoemd. Een bekend voorbeeld van gekonfijt voedsel is een confit de canard, oftewel geconfijte eendenbout.

Het nut van konfijten

Vroeger werd het konfijten van vlees gebruikt als methode om vlees langer houdbaar te houden. Vandaag de dag wordt het nog steeds veel gebruikt, maar dan omdat het ervoor zorgt dat vlees mals en sappig wordt. Zo ook met confit de canard. De eendenbout wordt namelijk langzaam en op lage temperatuur gegaard in dierlijk vet, wat ervoor zorgt dat het vlees zijn smaak behoudt. Alvorens je een eendenbout kan konfijten, moet je deze eerst pekelen (in zout leggen).

Groenten en fruit konfijten

Naast vlees kun je ook andere producten konfijten, zoals groenten en fruit. Ook bij deze voedingsmiddelen wordt konfijten vaak gebruikt om producten langer houdbaar te maken. Het konfijten van fruit doe je door fruit in suikerwater te leggen en vervolgens langzaam aan de kook te brengen. Groenten kunnen, net als vlees, in vet worden gekonfijt of, net als fruit, in suikerwater.

Geschreven door

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Terry Schouten

Voedingswetenschapper & Redacteur

Mogelijk ook interessant om te weten

Diëten +1

Hoe helpt een eliminatiedieet bij een voedselallergie?

Terry Schouten
Wanneer je last hebt van een voedselallergie kan het erg lastig zijn om te achterhalen waar je precies allergisch voor bent. Om erachter te komen voor...

Wat is alcohol precies?

Professor Bink
Alcohol wordt gemaakt door het omzetten van koolhydraten. Dit proces heet gisting of fermentatie. Daarbij worden bijvoorbeeld vruchtensuikers uit drui...

Wat is striae precies?

Aisha Kaars
Striae zijn strepen op de huid die ontstaan doordat een bepaald deel van het lichaam sneller groeit dan dat de huid op dat moment aan kan. Dit kan zic...

Wat is scheurbuik precies?

Amanda Ligt
Scheurbuik is een ziekte die ontstaat na een langdurig ernstig vitamine C tekort. De symptomen die hierbij komen kijken zijn bloedingen, zwellingen, s...

Wat is het eten van de toekomst?

Melissa Verlaan
Niemand kan met zekerheid zeggen wat er in 2050 in de schappen ligt. Met behulp van bestaande trends en ontwikkelingen kunnen we redelijk voorspellen ...
Toon meer (922)
Volg ons