Gezondeten.nl Gezond eten weer duurder geworden dan ongezond eten

Gezond eten weer duurder geworden dan ongezond eten

Gezonde voeding werd tussen 2010 en 2020  duurder dan ongezonde voeding. Gezonde producten stegen 21 procent in prijs, terwijl dit voor ongezonde producten maar 15 procent was. IJs en snoep werden zelfs goedkoper.

Het Centraal Bureau voor Statistiek legde de prijzen van voedingsmiddelen vast tussen 2010 en 2020. Samen met het Voedingscentrum verdeelden ze deze producten in ongezonde een gezonde voedingsmiddelen. Hieruit blijkt dat gezonde producten de afgelopen 10 jaar duurder zijn geworden dan ongezonde producten.

Gezond eten duurder

Van de gezonde voedingsmiddelen zijn vooral eieren (47 procent) en halfvolle en magere melk (43 procent) in 10 jaar tijd veel duurder geworden. Ook de prijs van vers en gekoeld fruit is flink gestegen met 26 procent, en gedroogd fruit en noten werden 29 procent duurder. Verse groente zijn slechts 6 procent in prijs gestegen.

Minder stijging bij ongezonde voeding

Bij de ongezonde producten nam vooral de prijs van boter sterk toe met 66 procent. Ook de prijs van gerookt, gedroogd of gezouten vlees is meer dan gemiddeld toegenomen met 32 procent. Opvallend is dat ijs en snoep juist 8 en 4 procent goedkoper zijn geworden in de afgelopen 10 jaar.[h2]

Water, koffie en frisdrank

Ook bij de dranken is eenzelfde trend te zien. Gezonde dranken als water, koffie en thee werden gemiddeld 21 procent duurder, terwijl ongezonde dranken als frisdrank, vruchtensappen en alcoholische dranken gemiddeld maar 17 procent in prijs stegen. De prijs van bron- of mineraalwater is duidelijk het sterkst toegenomen met 37 procent. Maar ook frisdrank werd flink duurder: die prijs steeg met 30 procent.

Omkering van de trend?

Hoewel over 10 jaar genomen ongezonde voeding minder duur is geworden dan gezonde voeding, laten de laatste 2 jaar een ander beeld zien. Zowel in 2019 als in 2020 steeg de prijs van ongezonde voeding juist sneller. In 2020 werden ongezonde producten bijvoorbeeld 2,3 procent duurder en steeg de prijs van gezonde producten met maar 1,8 procent.

Bericht bewaren
Beoordeel

Bronnen

CBS (link)

Gezondheidswetenschapper Marjolein Steur

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Gezondeten.nl Oproep aan nieuwe kabinet: maak ons eten weer gezond!

Oproep aan nieuwe kabinet: maak ons eten weer gezond!

Medische experts, voedingswetenschappers en bezorgde consumenten roepen het nog te vormen nieuwe kabinet alvas...

Gezondeten.nl | Artsen in actie tegen roken

Artsen in actie tegen roken

Roken vormt de grootste bedreiging van de volksgezondheid. Daarom doen artsen een oproep aan de overheid: verm...

Voedsel bezorgen, Door de coronapandemie is 22 procent van de Nederlanders gezonder gaan eten.

Ruim 1 op 5 is gezonder gaan eten door coronapandemie

Door de coronapandemie is 22 procent van de Nederlanders gezonder gaan eten. Dat blijkt uit een studie van Wag...

Gezondeten.nl | Gezond én milieubewust eten met nieuwe Belgische adviezen

Gezond én milieubewust eten met nieuwe Belgische adviezen

Het Vlaams Instituut Gezond Leven richt zich nu meer op het milieuaspect van gezond eten. De Belgische voeding...

Gezondeten.nl Hersenfuncties beter behouden door gezond eten

Hersenfuncties beter behouden door gezond eten

Wie gezond eet, kan zijn brein jonger houden en achteruitgang vertragen. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM...

Toon meer (-8)
Volg ons