Kleurstof E171 onder andere gebruikt in tandpasta en kauwgom wordt mogelijk verboden

Kleurstof E171 wordt mogelijk verboden

Het kleur- en glansmiddel E171, dat gebruikt wordt in bijvoorbeeld kauwgom en snoep, is mogelijk niet veilig. De Consumentenbond wil daarom dat er een verbod komt op het gebruik van deze stof in voedsel.

Wat is E171?

E171 is titaniumdioxide; een stof die in voedsel vooral gebruikt wordt als witte kleurstof. Het is bijvoorbeeld terug te vinden in sommige kauwgoms, tandpasta, snoepjes en in taartversieringen. Een deel van deze stof bestaat uit heel kleine deeltjes, nanodeeltjes.

Deze nanodeeltjes kunnen in het lichaam achterblijven en zich ophopen in organen. Dit lijkt vooral bij de lever en milt te gebeuren.

Onduidelijk wat het risico is van de kleurstof E171

Of deze ophopingen daadwerkelijk schadelijk zijn, is niet duidelijk. Mogelijk brengt het wel risico’s met zich mee. Het kan namelijk zijn dat die nanodeeltjes het DNA kunnen beschadigen. DNA-schade komt vaker voor en het lichaam herstelt dit meestal zelf. Maar in sommige gevallen kan die DNA-schade tot kanker leiden.

Steeds meer twijfels rondom kleurstof gebruik

Al in 2018 meldde het RIVM dat het gebruik van E171 mogelijk niet veilig was. Toen werd het advies uitgebracht om de blootstelling aan E171 te verminderen. Inmiddels zijn er veel meer onderzoeken gedaan naar E171. De Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA legde al deze onderzoeken naast elkaar en concludeert dat de stof in voedsel mogelijk te veel gezondheidsrisico’s geeft.

Roep om verbod op E171

In Frankrijk is het gebruik van E171 sinds januari 2020 uit voorzorg al verboden. Andere Europese consumentenorganisaties willen dat hun land en de Europese Commissie dit voorbeeld volgen. Ook de Nederlandse Consumentenbond heeft er bij het ministerie van VWS op aangedrongen dat E171 zo snel mogelijk uit voedingsmiddelen wordt gehaald.

Bericht bewaren
Beoordeel

Bronnen

Consumentenbond (link)

Gezondheidswetenschapper Marjolein Steur

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Gezondeten.nl | Gevoeligheid voor zout mogelijk bepalend bij risico hoge bloeddruk

Gevoeligheid voor zout mogelijk bepalend bij risico hoge bloeddruk

Mensen die gevoelig zijn voor zout, hebben mogelijk een hoger risico op hoge bloeddruk, dan mensen die minder ...

Gezondeten.nl | Gezond én milieubewust eten met nieuwe Belgische adviezen

Gezond én milieubewust eten met nieuwe Belgische adviezen

Het Vlaams Instituut Gezond Leven richt zich nu meer op het milieuaspect van gezond eten. De Belgische voeding...

Meer aandacht nodig voor gebruik cafeïne bij oudere met dementie, oude man drinkt koffie

Meer aandacht nodig voor gebruik cafeïne bij oudere met dementie

Bij ouderen met dementie wordt nog niet genoeg gelet op hoeveel cafeïne ze binnenkrijgen. Terwijl het veel of ...

Gezonde omgeving nodigt gezond gedrag uit, buiten spelen

Gezonde omgeving nodigt uit tot gezond gedrag

Veel fastfoodrestaurants en weinig ruimte om buiten te spelen maken de leefomgeving ongezond. De komst van een...

Gezondeten.nl | Veganistisch niet geschikt voor kinderen tot 3 jaar en zwangeren

Veganistisch? Niet geschikt voor kinderen tot 3 jaar en zwangeren

De Hoge Gezondheidsraad in België raadt een veganistische voeding af voor kinderen tot 3 jaar en voor zwangere...

Toon meer (-8)
Volg ons