Waarom is het eten van vlees niet duurzaam?

Het eten van vlees is veel minder duurzaam dan het eten van plantaardig voedsel. 

Broeikas

Vlees heeft namelijk een groot aandeel in de uitstoot van broeikasgassen in Nederland. Broeikasgassen zijn onder andere koolstofdioxide (CO2), methaan (CH4) en lachgas (N2O). Deze gassen dragen bij aan het vasthouden van warmte in de atmosfeer, waardoor de aarde sneller opwarmt: het broeikaseffect.

Uitstoot veehouderij

In totaal is de landbouw verantwoordelijk voor zo'n 14% van de CO2 uitstoot in Nederland. De veehouderij is hierin de grootste bijdrager (70%). Zo veroorzaakt de veehouderij 75% van de totale CH4 uitstoot (deze ontstaat in het maagdarmstelsel van dieren en bij de mestopslag). Ook is de veehouderij goed voor 45% van de totale N2O uitstoot (ontstaan bij de mestopslag) in Nederland. De bijdrage aan het broeikaseffect verschilt per dier, waarbij koeien de koploper zijn met een zeventig keer hogere CH4-uitstoot dan varkens.

Veel kosten

Daarnaast is er voor een kilo vlees ongeveer vijf kilo plantaardig voedsel nodig. Op die manier gaat er veel biomassa verloren, want veel plantaardig voedsel dat verbouwd wordt voor veeteelt had ook voor humane consumptie gebruikt kunnen worden. De veeteelt kost verder ook fossiele energie, zoals de diesel voor tractoren en de electriciteit voor het varwarmen van de stallen.

Geschreven door

Gezondeten.nl Voedingswetenschapper Julia Haarhuis

Julia Haarhuis

Voedingswetenschapper

Mogelijk ook interessant om te weten

Is wild vlees, zoals hert en haas, gezond?

Rabia Kechouh
Wild vlees is gezond en veilig om te eten zolang het, net als bij gewoon vlees afkomstig van gedomesticeerde dieren, met mate wordt gegeten. Wild vlee...

Waarom is vis eten veel gezonder dan vlees?

Wendy van Doorn
Vis eten is gezonder dan vlees, doordat je bij het eten van vis een hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren zoals omega 3 binnenkrijgt. Vlees daarenteg...

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van vlees?

Melissa Verlaan
Vlees bevat veel van de voedingsstoffen die ons lichaam dagelijks nodig heeft. Vlees staat bekend om het hoge gehalte aan eiwit, wat belangrijk is voo...

Waarom is biologisch vlees beter dan gewoon vlees?

Johnny van Schooneveld
Er is geen wetenschappelijk bewijs dat biologische voeding per se gezonder is dan reguliere voeding.Het grote verschil tussen tussen de twee soorten v...

Is rood vlees ongezond?

Alicia Izeboud
Het eten van rood vlees op zichzelf is niet ongezond. Het eten van teveel rood vlees is wel ongezond. Rood vlees bevat veel voedingsstoffen die gunsti...
Toon meer (822)
Volg ons