Zelf natuurlijke deodorant maken

Zelf natuurlijke deodorant maken

Zelf natuurlijke deodorant maken: ik was er misschien nooit op gekomen als een goede vriendin van mij niet zo laaiend enthousiast was over een ontdekking die ze had gedaan.

Geloof me... ze is niet snel ergens van onder de indruk maar ik quote: "Dit is de beste deodorant die ik ooit heb gebruikt!"

Oké, dat is best wel een grote uitspraak. Maar mijn nieuwsgierigheid was in ieder geval gewekt.

Voordat ik ergens over schrijf wil ik natuurlijk wel eerst testen of beweringen kloppen.

Dus dat heb ik gedaan. En weet je wat nu het mooie is? Ik roep nu precies hetzelfde als zij. Deze natuurlijke deodorant is geniaal!

Omdat ik soms twijfel aan chemische deodorants - je hoort weleens verhalen over de negatieve effecten van aluminium en parabenen in deodorant - is het fijn om een alternatief te hebben gemaakt van puur natuurlijke ingrediënten.

In dit artikel deel ik het 'zelf natuurlijke deodorant maken' recept met jullie. Bedankt voor de super goede tip Christel! De eer gaat naar jou.

Ingrediënten zelfgemaakte deodorant

Om de basis van deze natuurlijke deodorant te maken heb je maar 3 ingrediënten nodig. Eenvoudiger kan bijna niet. Dit heb je nodig:

  • 2 eetlepels maizena
  • 2 eetlepels zuiveringszout
  • 2 eetlepels kokosolie (mag ook de geurloze goedkopere variant zijn)

De kokosolie is het duurste ingrediënt maar je hebt er niet veel van nodig. En deze zelfgemaakte deodorant gaat erg lang mee. Het zou me niks verbazen als je uiteindelijk goedkoper uit bent dan wanneer je deo in de winkel koopt.

Deze basis is in principe voldoende. Het voorkomt nare zweetluchtjes als de beste. Je kunt er echter nog een lekker luchtje aan toevoegen.

Hiervoor heb ik zelf gebruikgemaakt van etherische oliën (ook wel essentiële olie genoemd). Deze zijn veilig voor je huid en vaak ook anti-microbacterieel.

Etherische oliën kun je meestal vinden in een natuurwinkel. Kies hierbij altijd voor biologische pure etherische oliën.

Net als de kokosolie heb je van de etherische olie maar weinig nodig. Een paar druppels voorzien je zelfgemaakte deodorant al van een heerlijk aroma.

Hoe maak ik zelf natuurlijke deodorant?

De bereidingswijze is super eenvoudig! Doe 2 eetlepels maizena, baking soda en kokosolie in een kommetje en prak dit met een vork of lepel goed door elkaar tot een gladde massa.

Wanneer alle ingrediënten goed gemixt zijn, kun je het in een potje doen. Misschien heb je een leeg bakje of potje waar crème of zalf in heeft gezeten. Een leeg gel of wax bakje volstaat ook.

Tips: is je kokosolie te hard tijdens het bereiden van de deo? Kokosolie wordt vloeibaar boven 25,5 ºC. Je kunt het dan eenvoudiger mixen met de overige ingrediënten.

Is de zelfgemaakte deodorant te hard?

Als het bijvoorbeeld kouder dan 20 ºC in huis is zal de zelfgemaakte deo behoorlijk hard zijn. Deze is dan minder gemakkelijk aan te brengen. Door een beetje van de harde deo in je handen warm te wrijven zal de deo vloeibaarder worden en kun je het makkelijk met je handen onder je oksels smeren.

Etherische olie toevoegen

Deze zelfgemaakte deodorant is geurloos en neutraliseert zweetlucht zodat je de hele dag lekker fris ruikt.

Wil je er graag je favoriete luchtje aan toevoegen? Dat kan!

Mix simpelweg 6 druppels van je favoriete etherische olie door de deodorant.

Wat dacht je bijvoorbeeld van pepermuntolie, rozenolie, limoenolie of lavendelolie? De laatstgenoemde heeft ook een verzorgende werking op de huid.

Er zijn ook etherische oliën die ervoor zorgen dat je minder zweet. Salie- en dennenolie bijvoorbeeld.

Je kunt ook etherische oliën combineren.

Tip: kies altijd voor 100% zuivere en natuurlijk olie (geen synthetische). Het liefst in een blauw of donkerbruin glazen flesje zodat de olie beschermt is tegen zonlicht.

Kokosolie & baking soda hebben een antibacteriële werking

Waarom werkt deze zelfgemaakte deodorant zo goed?

Zowel de kokosolie als de baking soda hebben een sterk antibacteriële werking; ze doden bacteriën als de beste.

En laten die bacteriën onder je oksels nou net verantwoordelijk zijn voor die nare zweetluchtjes.

Bericht bewaren
Beoordeel
Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Uitslag onder de oksels behandelen

Uitslag onder de oksels behandelen

Wil je de uitslag onder de oksels behandelen en van je klachten afkomen? Huiduitslag kan erg vervelend en ontsierend zijn. Het kan jeuken en pijnlijk ...

Hyperhidrosis: overmatig zweten

Hyperhidrosis: overmatig zweten

Overmatig zweten kan vervelend en gênant zijn. Zweten tijdens het sporten of in de sauna is prima. Maar bij inspanning, warmte, drukte of als je zenuw...

Zuiveringszout voor gezondheid, verzorging en schoonmaken

Zuiveringszout voor gezondheid, verzorging en schoonmaken

Zuiveringszout is waarschijnlijk het meest veelzijdige product voor je gezondheid en verzorging. Maar je kunt het ook in en om het huis, en voor diver...

Smoothies gezond? De voor- en nadelen op een rij

Smoothies gezond? De voor- en nadelen op een rij

Smoothies zijn kleurrijke frisse drankjes met een zoete en romige smaak. De basis wordt gemaakt van fruit en groenten, maar vaak worden hier nog extra...

Gezond eten met klein budget: 9 tips

Gezond eten met klein budget: 9 tips

Hoe kun je gezond eten met een klein budget? Veel mensen willen graag gezond eten, maar hebben simpelweg het geld niet voor duur superfood zoals gojib...

Toon meer (228)
Volg ons