De voedingsadviezen bij hart- en vaatziekten zijn conform 'Richtlijnen goede voeding' en vallen onder het kopje voeding bij hartfalen.
De adviezen volgens de Gezondheidsraad in hoofdlijnen:
- Eet dagelijks minimaal 250 gram groenten en 200 gram fruit.
- Eet dagelijks 15 gram ongezouten noten.
- Beperk zoutinname tot maximaal 6 gram per dag.
- Eet één tot drie keer in de week vis (waarvan in ieder geval een keer in de week vette vis).
- Kies voor volkoren producten en graanproducten.
- Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan een glas per dag.
- Beperk consumptie van vlees.
- Vervang harde vetten door vloeibaar bak- en braadvet en plantaardige oliën.
- Beperk consumptie van suikerrijke dranken en drink voldoende. Zonder vochtbeperking is het advies anderhalf tot twee liter per dag te drinken, bij voorkeur water, thee en koffie zonder suiker.