Ja, het is aangeraden om je voeding aan te passen als je een nachtdienst hebt.
Biologische klok
Mensen zijn van nature alleen overdag actief. De biologische processen in het lichaam gedurende de dag en nacht zijn dan ook anders. Tijdens de nacht spaart het lichaam energie uit glucose voor de hersenen en worden de spieren minder gevoelig voor glucose. Onderzoekers suggereren dat dit de oorzaak is van de verslechterde glucosehuishouding bij mensen die vaker nachtdienst hebben. Daarnaast speelt de biologische klok ook mee. De honger- en trekhormonen zijn gelinkt aan deze biologische klok. Hierdoor hebben mensen gedurende de nachtdienst minder trek dan overdag.
Eten volgens dagritme
Uit onderzoek blijkt dat mensen met nachtdiensten meer kans hebben op overgewicht, verslechterde cholesterolwaarden en mogelijk ook op diabetes type 2. Het advies is daarom om je zoveel mogelijk te houden aan de normale dag- en nachtritme. Dit kun je doen door voeding zoveel mogelijk te vermijden tussen 12:00 's nachts en 06:00 uur 's ochtends. Voor 12:00 uur 's nachts kun je een maaltijd eten en na 06:00 uur 's ochtends, voordat je gaat slapen, kun je het ontbijt eten. Het eten van je ontbijt voordat je slaapt voorkomt dat je wakker wordt door een hongergevoel. Het is beter om één tot twee uur na het eten van het ontbijt te slapen voor een kwalitatieve en diepe slaap.
Koolhydraten vermijden
Om grote schommelingen in de glucosespiegels in de nacht te voorkomen, is het belangrijk om minder koolhydraten (dus suikers) te eten. Wat goed is om te eten voor de nachtdienst zijn eiwitrijke maaltijden met veel vezels, zoals volkoren brood met eieren of zilvervliesrijst met groenten en peulvruchten, kip, vis of vlees. Mocht je toch wat willen eten tussen 12:00 uur 's nachts en 06:00uur 's ochtends dan kun je bijvoorbeeld gaan voor yoghurt, noten, fruit of groentesoep. Suikerrijke dranken en snacks kun je beter vermijden.