Muesli: Voedingswaarde, Voordelen en Mogelijke Nadelen

Een makkelijk en gezond ontbijtje waarmee je de rest van de ochtend vol zit. Dat is toch de droom van iedereen? Je kunt denken aan havermoutpap, een goed gevulde boterham óf muesli.

In dit artikel lees je alles over muesli en waarom het eten van muesli een gezond begin is van je dag.

Aisha Kaars beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Aisha Kaars, Diëtist i.oBSc Voeding en diëtiek

Muesli is een gezond ontbijtje

Wat is muesli?

Muesli is een ontbijtproduct met rauwe haver, zaden, noten en gedroogd fruit als ingrediënten. Vergeleken met suikerhoudende ontbijtgranen als cornflakes en granola is muesli een gezonde optie

Het zit vol vezels, vitaminen en mineralen. Ingrediënten die je spijsvertering bevorderen en je een voller gevoel geven. Het is een goed voedingsmiddel om toe te voegen aan je voedingspatroonals je graag gezonder wilt eten. 

Wat is muesli precies?

De haver, noten, zaden en het gedroogde fruit in muesli zijn niet gebakken. De ingrediënten in muesli zijn dus rauw en vormen een mix van losse stukjes. Er wordt geen (zoet) bindmiddel zoals suiker gebruikt om het aan elkaar te laten plakken. 

Traditioneel week je muesli een nacht in melk of water

Traditioneel week je het een nacht in melk of water en serveer je het koud, net als overnight oats. Maar je kunt het ook rechtstreeks uit het pak eten met bijvoorbeeld melk of yoghurt, op dezelfde manier als je cornflakes eet.

Ook kun je ervoor kiezen om muesli te koken met melk of water, om er pap van te maken en het warm te eten. 

Wist je dat...

...muesli niet alleen in Nederland bij velen op het menu staat ‘s ochtends, maar het in heel Europa populair is als gezond ontbijt?

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's

Hoe is muesli ontstaan?

Het ontbijtproduct werd in 1900 bedacht door Maximilian Bircher-Benner. Hij was een Zwitserse arts en voedingsdeskundige, die inzag dat deze ingrediënten een positieve bijdrage leverden aan je gezondheid. Zijn recept bestond uit havervlokken, noten, citroensap en gecondenseerde melk, geserveerd met geraspte appel.

Voedingswaarden van muesli

De combinatie van volkoren granen, noten en zaden maakt het mengsel tot een uitstekende bron van eiwitten. Een kopje van 85 gram levert zo’n 8 gram eiwitten. Het bevat ook veel vezels, vitaminen en mineralen.

Het hoofdingrediënt van muesli is haver. Haver bevat een soort oplosbare vezel, bèta-glucaan. Dit helpt je spijsvertering te vertragen, geeft je een voller gevoel en vermindert je eetlust. 

Het is lastig om precies aan te geven hoeveel vezels er in muesli zitten, aangezien er veel verschillende combinaties mogelijk zijn. Maar bijna elke samenstelling is rijk aan vezels en volkoren granen.

Noten zijn een belangrijk ingrediënt van muesli

Een ander belangrijk ingrediënt van muesli is noten. De voedingsstoffen en gezonde vetten in noten zijn goed voor je hart. En ook de zaden die in dit ontbijtproduct zitten zijn een geweldige bron van gezonde vetten, vezels en mineralen.

Muesli bevat over het algemeen geen toegevoegde suikers. Wel kan het worden verrijkt met gedroogd fruit, dat ook een bron van suiker is.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

De gezondheidsvoordelen van muesli

Ontbijten levert een belangrijke bijdrage aan een goede gezondheid. Mits je natuurlijk gezonde ontbijtkeuzes maakt.

“Is muesli gezond?”, vraag je je misschien af. Het is absoluut een gezonde ontbijtkeuze, mits je zeker weet dat jouw muesli geen toegevoegde suikers bevat. Muesli heeft de volgende gezondheidsvoordelen:

Wist je dat...

...uit onderzoek van Harvard is gebleken dat mannen die het ontbijt overslaan 27% meer kans hebben op een hartaanval of overlijden door een hartaandoening dan mannen die wel ontbijten?

Versnelt je stofwisseling

De vezels en volkoren granen in muesli zijn erg vullend. Ze zorgen ervoor dat je lang een vol gevoel houdt en dus niet snel na het ontbijt alweer naar een (ongezonde) snack grijpt. 

Bovendien bevat onbewerkte haver veel resistent zetmeel, waardoor het lang duurt om muesli te verteren. Als het zetmeel in je maag wordt afgebroken, komen er spijsverteringszuren vrij die je eetlust onderdrukken en je stofwisseling versnellen, zodat je meer calorieën verbrandt in minder tijd.

Muesli houdt je hart gezond

Houdt je hart gezond

Muesli bevat haverzemelen. Deze bevatten een havervezel genaamd bèta-glucaan.

Volgens studies kan bèta-glucaan helpen je cholesterolgehalte met zo’n tien procent te verlagen. Door regelmatig muesli te eten, verbetert je hartgezondheid dus enorm. 

Tip

Als je nóg meer wilt doen voor je hart, voeg je ook nog wat citroensap toe aan je muesli. De toevoeging van vitamine C kan nog extra helpen je cholesterol te verlagen, waardoor je hart nog gezonder wordt.

Geeft je voldoening

Bèta-glucaan doet meer dan alleen je cholesterol verlagen. Het zit niet alleen vol vezels, maar het beïnvloedt ook de textuur en het uiterlijk van de producten. Hierdoor verbetert het de sensorische en smaakeigenschappen. Kortom: bèta-glucaan maakt muesli erg verzadigend en houdt daardoor je cravings in toom.

Weerhoudt je van ongezonde keuzes

Wanneer je een kom muesli als ontbijt kiest, heb je je eerste gezonde keuze van de dag al gemaakt! Het voorkomt dat je naar ongezonde ontbijtopties grijpt, die vol zitten met suiker en vetten en daardoor een negatief effect hebben op je gezondheid. Van je keuze voor gezonde muesli als ontbijt heb je de hele dag profijt!

Maak je muesli extra gezond

Zo maak je je ontbijtje extra gezond

Je kunt muesli makkelijk aanvullen met allerlei andere gezonde ingrediënten. Voeg (extra) noten toe om eiwitten en omega 3-vetzuren in je ontbijt verwerken. Of een stuk fruit voor een gezonde dosis vezels, vitaminen en mineralen.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Melk, yoghurt of zuivelalternatieven zoals amandelmelk of kokosmelk waar je de muesli in weekt, zijn een manier om zuivel en eiwitten aan je ontbijt toe te voegen. Kortom, wat jij ook nodig hebt om je dag goed te beginnen, je kunt het waarschijnlijk met muesli combineren. 

Tip

Je kunt het koolhydraatgehalte van muesli ook nog flink verlagen, door zelf een graanvrije versie te maken. Dit doe je bijvoorbeeld met kokosvlokken, pitten en noten.

Ongezonde ingrediënten in muesli

Muesli wordt over het algemeen gezien als een gezonde maaltijdkeuze. Het gedroogde fruit kan wel veel suikers toevoegen. En als je kant-en-klare muesli koopt in de supermarkt, is hier soms toch nog suiker of een andere zoetstof aan toegevoegd.

Daarnaast is de rauwe haver in muesli een bron van fytinezuur. Fytinezuur is een antinutriënt dat zich bindt aan mineralen zoals zink en ijzer, wat de opname van deze stoffen kan belemmeren.

Gelukkig wordt het fytinezuurgehalte van haver aanzienlijk verminderd als je het weekt in water, melk of sap, zoals bij de traditionele bereidingswijze. Je kunt er ook voor kiezen om je ontbijtje met muesli te koken, zodat fytinezuur de opname van mineralen minder sterk belemmert.

Wist je dat...

...een kopje voorverpakte muesli wel 26 gram suiker kan bevatten? Muesli is dus niet per definitie een gezonde keuze. Het is verstandig om altijd het etiket te lezen. Misschien bevat je favoriete muesli toch veel suiker. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om het zelf te maken, zodat je precies weet wat erin zit!

Muesli of granola?

Verwar muesli niet met granola! Deze twee producten lijken erg op elkaar. De meeste ingrediënten komen overeen. In beide zit namelijk vaak haver, noten, gedroogd fruit zoals rozijnen, bessen of abrikozen, en zaden als chia- of lijnzaad

Bij granola worden deze ingrediënten echter gemengd met olie en zoetstoffen (vaak honing en/of suiker) en daarna gebakken. Hierdoor ontstaan knapperige brokjes, die veel mensen erg lekker vinden. Maar granola is door deze extra toevoegingen ook een stuk minder gezond dan de meeste muesli.

Beoordeel dit artikel

Aisha Kaars beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Alles over vezels

7 tips om meer vezels te eten (+ vezelrijk voorbeeldmenu)

Je leert van jongs af aan dat voedingsvezels goed zijn voor je stoelgang. Als je moeilijk naar de wc kan, luidt het advi...

Havermout en haver is gezond

Is havermout een gezonde keuze? (+ lekkere recepten)

Een ontbijtje met havermout is een gezond ontbijt. De graanvlokken bevatten weinig calorieën. Tegelijkertijd geven ze la...

Noten gezond

Wat zijn de gezondste noten? ( + zo rooster je ze zelf)

Over noten hoor je tegenstrijdige verhalen. De één waarschuwt je voor deze caloriebommen. Terwijl de ander je juist vert...

Fytinezuur: alles wat je moet (wilt) weten

Fytinezuur: alles wat je moet (wilt) weten

Van fytinezuur is bekend dat het de opname van ijzer, zink en calcium tegenwerkt, wat tot een tekort aan mineralen kan l...

Hoe belangrijk is gezond ontbijten

Een gezond ontbijt, hoe ziet dat er uit? (+ recepten)

Veel mensen slaan het ontbijt over, maar kan dit kwaad? Je hoort vaak dat ontbijten erg belangrijk is. Waarom eigenlijk?...

Plantaardige yoghurt

4 Alternatieven voor yoghurt, welke is het gezondst?

Als ontbijt met vers fruit, door je smoothie of als herstelmaaltijd na het sporten. Yoghurt is een fijn product om in hu...

suiker

De ongezoete waarheid over suiker

Er is veel te doen over suiker. Het geeft een lekkere smaak, maar wordt ook vaak als boosdoener gezien. Is het terecht d...

Lees wat je gemist hebt

13664 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'