De Gezondheidsraad is een onafhankelijk raadgevend lichaam in Nederland die parlement en regering adviseert op het gebied van de volksgezondheid en gezondheidszorg. Eén van hun aandachtsgebieden is gezonde voeding. Hiervoor evalueert de Gezondheidsraad wetenschappelijke onderzoeken over de invloed van voeding op de gezondheid, en stellen op basis van deze informatie aanbevelingen op voor een gezond voedingspatroon: de Richtlijnen Goede Voeding.
Regelmatig kijkt de Gezondheidsraad of deze voedingsnormen moeten worden aangepast. In 1986 zag de eerste versie van de Richtlijnen Goede Voeding het licht, opgesteld door de toenmalige Voedingsraad, die in 1996 opging in de Gezondheidsraad. Aanvankelijk werden de Richtlijnen Goede Voeding geformuleerd in termen van voedingsstoffen (vetzuren, suikers, voedingsvezel, cholesterol, zout, alcohol, vitamines en mineralen). In de loop van de tijd kwam er steeds meer aandacht voor aanbevelingen in termen van voedingsmiddelen (zoals groente, fruit en vis) en voedingspatronen (zoals het traditionele Mediterrane eetpatroon). Het Voedingscentrum baseert haar adviezen op de richtlijnen van de Gezondheidsraad.