Hoe zijn de Richtlijnen Goede Voeding tot stand gekomen?

Hoe zijn de Richtlijnen Goede Voeding tot stand gekomen?

De Gezondheidsraad is een onafhankelijk raadgevend lichaam in Nederland die parlement en regering adviseert op het gebied van de volksgezondheid en gezondheidszorg. Eén van hun aandachtsgebieden is gezonde voeding. Hiervoor evalueert de Gezondheidsraad wetenschappelijke onderzoeken over de invloed van voeding op de gezondheid, en stellen op basis van deze informatie aanbevelingen op voor een gezond voedingspatroon: de Richtlijnen Goede Voeding.

Regelmatig kijkt de Gezondheidsraad of deze voedingsnormen moeten worden aangepast. In 1986 zag de eerste versie van de Richtlijnen Goede Voeding het licht, opgesteld door de toenmalige Voedingsraad, die in 1996 opging in de Gezondheidsraad. Aanvankelijk werden de Richtlijnen Goede Voeding geformuleerd in termen van voedingsstoffen (vetzuren, suikers, voedingsvezel, cholesterol, zout, alcohol, vitamines en mineralen). In de loop van de tijd kwam er steeds meer aandacht voor aanbevelingen in termen van voedingsmiddelen (zoals groente, fruit en vis) en voedingspatronen (zoals het traditionele Mediterrane eetpatroon). Het Voedingscentrum baseert haar adviezen op de richtlijnen van de Gezondheidsraad.

Diëtist Desiré van der Kruk beantwoordt jouw vragen

Geschreven door Desiré van der Kruk, DiëtistBSc Voeding en diëtiek, WO niveau Nutrition, Exercise and Sports

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Gezondeten.nl Vetten, een onmisbaar onderdeel van het dieet?

Vetten, onderschat maar onmisbaar in een gezond eetpatroon

Vetten, zijn ze vet belangrijk? Of kun je er beter voor zorgen dat je niet te veel van deze stofjes binnenkrijgt? Over ...

Orthomoleculaire voeding

De (on)zin van het orthomoleculaire dieet

Orthomoleculaire voeding wordt door veel mensen als een wondermiddel beschouwd. Maar ik hoor je denken ortho... wat? Or...

Top 14 meest gezonde voeding

Dit zijn de 14 gezondste producten ter wereld

Natuurlijk bestaan er veel gezonde producten, maar je hebt altijd baas boven baas. Sommige voedingsmiddelen zijn gewoon ...

10x cholesterolverlagende voeding

Je cholesterol verlagen? Dit wil je (w)eten!

Wanneer je een te hoog cholesterol hebt, wil je letten op wat je eet. Het kan dan verstandig zijn om je favoriete borrel...

Vochtafdrijvende voeding feit of fabel

Is vochtafdrijvende voeding een feit of fabel?

Vochtafdrijvende voeding zou een gezonde en makkelijke manier zijn om overtollig vocht kwijt te raken. Erg handig, want ...

Constipatie en gebruik laxeermiddel of laxerende voeding

Constipatie en het gebruik van laxeermiddel of laxerende voeding

Constipatie kan erg lastig zijn. Bijna iedereen heeft er wel eens mee te maken. Je kunt last hebben van een langdurige o...

mineralen superhelden

Mineralen, alles wat je wilt weten over deze kleine superhelden

Mineralen zijn micronutriënten. ‘Micro’ betekent ‘klein’. En van deze kleintjes heb je maar weinig nodig. Toch kun je ze...

Lees wat je gemist hebt

13547 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'