Het woord koosjer is afkomstig uit het jodendom. In het jodendom zijn er verschillende spijswetten. De spijswetten staan in de Thora (de joodse bijbel).
Kashrut
De term 'kashrut' verwijst naar het deel van de joodse wet dat betrekking heeft op de voedselvoorschriften. De regels die hierin staan zijn zeer gedetallieerd. Hier staat namelijk in wat wel en niet gegeten mag worden. Maar ook de hoeveelheid, op welke manier het bereid dient te worden, op welke manier het gegeten moet worden en op welk tijdstip. De term koosjer (kosher) beschrijft de producten die voldoen aan de wetten van de kashrut.
Vlees en melkproducten
Zo zijn er, als het gaat over vlees, een aantal belangrijke regels. Vlees dat afkomstig is van herkauwers met gespleten hoeven is het enige vlees dat koosjer is. Dit vlees dient echter wel op rituele wijze te zijn geslacht en daarnaast mag alleen het voorste deel van het dier genuttigd worden. Bloed is daarnaast ook niet toegestaan. Dieren worden hierdoor vaak door middel van een speciale procedure behandeld. Hierbij wordt het vlees vaak gezouten of op een bepaalde manier gebraden. Tevens mogen melkproducten en vleesproducten nooit tegelijk gegeten worden. Ook het keukengerei dient koosjer te zijn bij de bereiding van het voedsel.