Wanneer is voedsel koosjer?

Wanneer is voedsel koosjer?

Het woord koosjer is afkomstig uit het jodendom. In het jodendom zijn er verschillende spijswetten. De spijswetten staan in de Thora (de joodse bijbel).

Kashrut

De term 'kashrut' verwijst naar het deel van de joodse wet dat betrekking heeft op de voedselvoorschriften. De regels die hierin staan zijn zeer gedetallieerd. Hier staat namelijk in wat wel en niet gegeten mag worden. Maar ook de hoeveelheid, op welke manier het bereid dient te worden, op welke manier het gegeten moet worden en op welk tijdstip. De term koosjer (kosher) beschrijft de producten die voldoen aan de wetten van de kashrut.

Vlees en melkproducten

Zo zijn er, als het gaat over vlees, een aantal belangrijke regels. Vlees dat afkomstig is van herkauwers met gespleten hoeven is het enige vlees dat koosjer is. Dit vlees dient echter wel op rituele wijze te zijn geslacht en daarnaast mag alleen het voorste deel van het dier genuttigd worden. Bloed is daarnaast ook niet toegestaan. Dieren worden hierdoor vaak door middel van een speciale procedure behandeld. Hierbij wordt het vlees vaak gezouten of op een bepaalde manier gebraden. Tevens mogen melkproducten en vleesproducten nooit tegelijk gegeten worden. Ook het keukengerei dient koosjer te zijn bij de bereiding van het voedsel. 

Voedingsdeskundige Alyssa blok beantwoord al jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Alyssa Blok, Voedingsdeskundige & Eigenaar Food with AlyssBSc Media, informatie en communicatie, HBO niveau Voedingsdeskundige

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Verschillende soorten zout

Alles over de gezondheid van de verschillende soorten zout

Zout: wie gebruikt het niet in meer of mindere mate? Zonder zout zijn veel maaltijden toch wat smakeloos. Alhoewel tevee...

rood vlees

Rood vlees: is het schadelijk voor je gezondheid?

Een malse, sappige hamburger met een flinke laag saus en een plakje gesmolten kaas. Geserveerd op een knapperig broodje ...

Olijfolie: Gezondheidsvoordelen en Tips om te bakken

Olijfolie: Gezondheidsvoordelen en Tips om te bakken

Olijfolie wordt in veel gerechten gebruikt. Het biedt een hele reeks aan gezondheidsvoordelen, waarbij met name de posit...

Doperwten: kleine Vitaminebommetjes vol Eiwitten

Doperwten: kleine Vitaminebommetjes vol Eiwitten

Doperwten zijn kleine, bolvormige zaden die afkomstig zijn uit de peulen van de Pisum sativum-plant. Ze zijn vrij laag i...

Venkel: Gezondheidsvoordelen en Toepassingen

Venkel: Gezondheidsvoordelen en Toepassingen

Venkel (wetenschappelijke naam Foeniculum vulgare) is een zoet geurend kruid dat afkomstig is uit de landen rondom de Mi...

poke bowl

Poke bowl: hoe gezond is dit traditioneel Hawaïaans gerecht?

Poke bowl is een traditioneel Hawaïaans gerecht, waarin vers in blokjes gesneden vis en groenten centraal staan. Een Pok...

vasten

Vasten: alle soorten en voordelen van vasten op een rij

Vasten houdt in dat je een tijdje niets eet, of een zeer beperkt voedingspatroon aanhoudt. Deze vorm van onthouding vind...

Lees wat je gemist hebt

14335 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'