Mensen die overstappen op een plantaardig dieet laten vaker winden. Vervelend, maar het is juist een goed teken. Het komt omdat de darmbacteriën harder gaan werken en dat is goed voor de (darm)gezondheid.
Meer fruit en groente zorgen voor meer winderigheid!
Plantaardig dieet
Mensen die zijn overgestapt van een gangbaar westers dieet naar een meer plantaardig dieet met meer fruit, groenten en peulvruchten hebben het waarschijnlijk wel gemerkt: je gaat meer winden laten.
Spaanse onderzoekers wilden bekijken wat er precies gebeurt en waardoor dat komt. Zij gaven 18 gezonde mannen tussen 18 en 38 jaar een week lang een westers dieet, met weinig vezels ( 4,7 gram per dag). Ook kregen ze een week lang een plantaardig dieet, met veel vezels (54 gram per dag).
Tijdens de studie telden de deelnemers onder meer hoe vaak ze ontlasting hadden, wogen ze de ontlasting om te kijken hoe veel het was en moesten ze tellen hoe vaak ze last van winderigheid hadden gedurende de dag. Ook de hoeveelheid gas die daarbij kwijt kwam werd per dieet 1 keer gemeten.
Daarnaast analyseerden de onderzoekers de samenstelling van het darmmicrobioom aan de hand van de ontlasting.
Wist je dat...
...het percentage mensen dat nooit vlees eet 4 tot 6% is? Wat bij 17 miljoen Nederlanders neerkomt op ruim 850.000 mensen.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Wil jij graag je gezondheid verbeteren?
Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.
Ga naar de Matching toolMeer vezels, meer ontlasting en winden
Wanneer de deelnemers het plantaardige dieet gebruikten, hoefden ze niet vaker naar het toilet, maar hadden ze per keer wel ongeveer 2 keer zoveel ontlasting.
Ook gingen ze vaker winden laten. De totale hoeveelheid gas die vrijkwam verdubbelde bij het plantaardige dieet vergeleken bij het westerse dieet. Overigens zijn deze winden over het algemeen geurloos, zeggen de onderzoekers.
Beestjes in de buik (darmmicrobioom)
Al deze uitkomsten bleken te verklaren door veranderingen in het darmmicrobioom. Onze darmen zitten vol met micro-organismen als bacteriën. Samen heten zij het darmmicrobioom.
Dit darmmicrobioom helpt bij de spijsvertering door het afbreken van vezels en andere moeilijk verteerbare bestanddelen uit de voeding.
Bij het afbreken van vezels en andere moeilijk verteerbare bestanddelen komen stoffen vrij die goed zijn voor onder meer de spijsvertering en het immuunsysteem.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Plantaardig eten gunstig voor darmen
Bij het plantaardige dieet met veel vezels moesten de darmbacteriën veel harder werken. Er kwamen niet meer of andere bacteriën bij, maar de aanwezige bacteriën werden veel actiever en scheidden daardoor meer gunstige stoffen uit.
Sommige werkingsmechanismes van de bacteriën waren zelfs alleen te zien bij het plantaardige dieet. De darmen blijken zich dus snel op een goede manier aan te passen aan een plantaardig eetpatroon, volgens de onderzoekers.
Geschreven door Marjolein Streur, GezondheidswetenschapperHBO niveau Leefstijlcoach, MSc Health sciences, BSc Gezondheidspsychologie