Iemand zonder overgewicht op de weegschaal

Mensen met ernstig overgewicht zijn vaker tevreden met hun gewicht

Ruim 1 op de 4 mensen met ernstig overgewicht (obesitas) is tevreden met zijn of haar gewicht. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Tweederde Nederlanders tevreden met gewicht

Van alle volwassen Nederlanders is 66 procent tevreden met zijn of haar gewicht. Ontevreden is 12 procent en 23 procent is niet neutraal.

Het meest tevreden over hun gewicht zijn volwassenen met een gezond gewicht (BMI tussen 18,5 en 25): 85 procent. Van de mensen met matig overgewicht (BMI tussen 25 en 30) is ruim de helft tevreden met het gewicht.

Het percentage volwassenen met ernstig overgewicht (BMI vanaf 30) dat tevreden is met zijn of haar gewicht is gestegen: van 22 procent in 2015-2017 tot 26 procent in 2018-2020.

Ouderen en jongeren vaker tevreden

Ouderen zijn naar verhouding het vaakst tevreden met hun gewicht: 79 procent van de 75-plussers, tegen 60 procent van de 45- tot 55-jarigen. Ook jongeren (18 tot 25 jaar) zijn relatief vaak tevreden met hun gewicht (69 procent).

Verschil tussen man en vrouw

Mannen zijn vaker tevreden met hun gewicht (69 procent) dan vrouwen (62 procent). En dat terwijl mannen vaker dan vrouwen overgewicht hebben: 54 tegen 48 procent. Vrouwen hebben wel vaker ernstig overgewicht (16 procent, tegen 13 procent van de mannen).

Overgewicht lijkt gestabiliseerd

Uit de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor blijkt dat ongeveer de helft van de Nederlanders van 20 jaar of ouder in 2020 overgewicht had.

Daarvan had 37 procent matig overgewicht en 14 procent ernstig overgewicht. In de jaren 80 had nog maar een derde van de volwassen Nederlanders overgewicht. Dit percentage steeg tot ongeveer 2015, maar lijkt nu gestabiliseerd.

Bericht bewaren
Beoordeel

Bronnen

CBS (link)

Voedingswetenschapper Angela Sever

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Gezondeten.nl Praat jij wel eens over poep en ontlasting?

Praat jij wel eens over poep?

We praten liever niet over poep. We schamen ons, vinden het vies of ongepast. Toch heeft bijna de helft van de mensen re...

Meer bewegen en sporten en anders slapen sinds coronacrisis

Meer bewegen en anders slapen sinds coronacrisis

Sinds de coronacrisis zijn veel Nederlanders meer gaan bewegen. Ook op het slaappatroon had de pandemie invloed; 1 op de...

te-weinig-vrije-tijd-is-niet-goed-maar-te-veel-ook-niet

Te weinig vrije tijd is niet goed, maar te veel ook niet

Veel mensen hebben het druk en hebben behoefte aan meer vrije tijd. Maar van te veel vrije tijd worden mensen ook niet g...

Darmklachten? Pas op met het vermijden van voedingsmiddelen, Darmen

Darmklachten? Pas op met het vermijden van voedingsmiddelen

Mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom vermijden vaak voedingsmiddelen om klachten te voorkomen. Bij ruim 1 op de 10 p...

Door deze marketingtruc koop je liever druiven dan koekjes

Door deze marketingtruc koop je liever druiven dan koekjes

Wil je druiven kopen, maar kom je in de verleiding koekjes mee te nemen? De supermarkt kan je een zetje in de goede rich...

Toon meer (-8)
Volg ons