De laatste jaren eten veel Nederlanders steeds minder vlees. Dit is vooral omdat ze het beter vinden voor het milieu, het dierenwelzijn of de eigen gezondheid. Toch noemt 69 procent zich nog een echte vleeseter.
Nederlanders eten steeds minder vlees
Vleeseter, flexitariër, vegetariër of veganist
Sinds de jaren 50 is de hoeveelheid vlees die de gemiddelde Nederlander eet bijna verdubbeld: van 17 kilo per persoon per jaar naar 36 kilo. Vooral mannen eten veel vlees: ruim 800 gram per week. Vrouwen houden het gemiddeld bij 550 gram. Dit is nog altijd meer dan de door het Voedingscentrum aanbevolen 500 gram vlees per week.
Een meerderheid van 69 procent van de mensen noemt zichzelf dan ook een echte vleeseter. Een kwart noemt zich flexitariër en 4 procent van de mensen noemt zich vegetariër of veganist.
Bewuster gaan eten
De laatste jaren is 38 procent van de Nederlanders bewust minder vlees gaan eten. Nog eens 5 procent van de mensen wil hier binnenkort mee starten. Ook de mensen die zich echte vleeseters noemen, eten over het algemeen niet meer iedere dag vlees.
Zo’n 15 procent van de mensen zegt dagelijks vlees bij het avondeten te eten. Ongeveer 7 op de 10 mensen eet maximaal 5 keer per week vlees bij het avondeten. Kip is het meest populaire stukje vlees, gevolgd door rund en varken. Flexitariërs gebruiken minimaal 1 keer per week kant- en klare vervangers, ei of peulvruchten en in mindere mate noten.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Wil jij graag je gezondheid verbeteren?
Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.
Ga naar de Matching toolVoors en tegens
De belangrijkste reden om minder vlees te eten zijn milieu (37 procent), dierenwelzijn (34 procent) en eigen gezondheid (27 procent). Maar (nog verder) minderen met vlees noemen mensen moeilijk omdat ze vlees te lekker vinden (47 procent), er gewend aan zijn (33 procent) en de smaak niet willen missen (31 procent).
Het sociale aspect
Bijna iedereen die minder vlees eet, doet dit zichzelf. Toch zegt 9 procent te minderen omdat anderen het belangrijk vinden. Bijna 40 procent van de mensen zegt vlees te willen beperken als iemand anders uit hun huishouden dit ook zou doen.
Bij sociale gelegenheden zijn verjaardagen het meest genoemd als gebeurtenis die wel zonder vlees kan. Kerst en barbecues kunnen volgens de meerderheid van de mensen niet goed zonder vlees.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Geschreven door Marjolein Streur, GezondheidswetenschapperHBO niveau Leefstijlcoach, MSc Health sciences, BSc Gezondheidspsychologie