Minder vlees eten, vleeseter, flexitariër, vegetariër of veganist

Nederlanders eten steeds minder vlees

De laatste jaren eten veel Nederlanders steeds minder vlees. Dit is vooral omdat ze het beter vinden voor het milieu, het dierenwelzijn of de eigen gezondheid. Toch noemt 69 procent zich nog een echte vleeseter.

Vleeseter, flexitariër, vegetariër of veganist

Sinds de jaren 50 is de hoeveelheid vlees die de gemiddelde Nederlander eet bijna verdubbeld: van 17 kilo per persoon per jaar naar 36 kilo. Vooral mannen eten veel vlees: ruim 800 gram per week. Vrouwen houden het gemiddeld bij 550 gram. Dit is nog altijd meer dan de door het Voedingscentrum aanbevolen 500 gram vlees per week.

Een meerderheid van 69 procent van de mensen noemt zichzelf dan ook een echte vleeseter. Een kwart noemt zich flexitariër en 4 procent van de mensen noemt zich vegetariër of veganist. 

Bewuster gaan eten

De laatste jaren is 38 procent van de Nederlanders bewust minder vlees gaan eten. Nog eens 5 procent van de mensen wil hier binnenkort mee starten. Ook de mensen die zich echte vleeseters noemen, eten over het algemeen niet meer iedere dag vlees.

Zo’n 15 procent van de mensen zegt dagelijks vlees bij het avondeten te eten. Ongeveer 7 op de 10 mensen eet maximaal 5 keer per week vlees bij het avondeten. Kip is het meest populaire stukje vlees, gevolgd door rund en varken. Flexitariërs gebruiken minimaal 1 keer per week kant- en klare vervangers, ei of peulvruchten en in mindere mate noten.

Voors en tegens

De belangrijkste reden om minder vlees te eten zijn milieu (37 procent), dierenwelzijn (34 procent) en eigen gezondheid (27 procent). Maar (nog verder) minderen met vlees noemen mensen moeilijk omdat ze vlees te lekker vinden (47 procent), er gewend aan zijn (33 procent) en de smaak niet willen missen (31 procent).

Het sociale aspect

Bijna iedereen die minder vlees eet, doet dit zichzelf. Toch zegt 9 procent te minderen omdat anderen het belangrijk vinden. Bijna 40 procent van de mensen zegt vlees te willen beperken als iemand anders uit hun huishouden dit ook zou doen.

Bij sociale gelegenheden zijn verjaardagen het meest genoemd als gebeurtenis die wel zonder vlees kan. Kerst en barbecues kunnen volgens de meerderheid van de mensen niet goed zonder vlees.

Bericht bewaren
Beoordeel
Gezondheidswetenschapper Marjolein Steur

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Bakje gehakt, Vlees geen dagelijkse kost voor 8 op de 10 Nederlanders

Vlees geen dagelijkse kost voor 8 op de 10 Nederlanders

Slechts 20 procent van de volwassenen eet iedere dag vlees en 30 procent eet 5 of 6 dagen per week vlees. Bijn...

Nederlanders bewegen voldoende, thuis sporten

Meer Nederlanders bewegen voldoende

Goed nieuws: iets meer dan de helft van de Nederlanders – 53 procent – bewoog in 2020 voldoende. I...

20 procent ging gezonder leven tijdens lockdown

20 procent Nederlanders ging gezonder leven tijdens lockdown

Tijdens de eerste lockdown is een deel van de mensen gezonder gaan eten, bewegen en meer ontspannen. Tegelijke...

Gezondeten.nl Gezond eten weer duurder geworden dan ongezond eten

Gezond eten weer duurder geworden dan ongezond eten

Gezonde voeding werd tussen 2010 en 2020  duurder dan ongezonde voeding. Gezonde producten stegen 21 proc...

Gezondeten.nl | Gezond én milieubewust eten met nieuwe Belgische adviezen

Gezond én milieubewust eten met nieuwe Belgische adviezen

Het Vlaams Instituut Gezond Leven richt zich nu meer op het milieuaspect van gezond eten. De Belgische voeding...

Toon meer (-8)
Volg ons