Veganistische Schijf van Vijf

Nieuwe Schijf van Vijf voor veganisten, top of flop?

Er zijn onlangs 2 veganistische alternatieven voor de Schijf van Vijf geïntroduceerd. Een persoonlijk advies van een diëtist blijft echter nodig voor wie uitsluitend plantaardig wil eten.

Wist je dat...

...van de 100 mensen die zich voornemen om te minderen met vlees eten, er 69 in slagen om echt te minderen? Negen eten stoppen helemaal met vlees eten.

Schijf for Life

Onlangs is de Schijf for Life gelanceerd als plantaardig alternatief voor de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Eerder dit jaar heeft de Nederlandse Vereniging voor Veganisme ook al een volledige vegan voedingsschijf opgesteld.

Deze veganistische schijven kunnen volgens het Voedingscentrum een hulpmiddel zijn voor mensen die uitsluitend plantaardig willen eten. Maar een persoonlijk advies van een diëtist blijft daarbij noodzakelijk. 

Volwaardige voeding

Een veganistische voeding vraagt meer dan het weglaten van vlees, vis, ei en zuivel. Er zijn volwaardige vervangers nodig en het moet praktisch haalbaar zijn, ook op de langere termijn.

Een diëtist kan een persoonlijk advies geven en waken over de volwaardigheid van een veganistisch voedingspatroon, aldus het Voedingscentrum.

Tip

Bij gezonde plantaardige voeding draait het vooral om volkoren granen, pseudogranen (bijvoorbeeld quinoa), peulvruchten (bijvoorbeeld bonen en linzen), (groene blad)groenten, vers en gedroogd fruit, noten, zaden, pitten en zeewier.

Tekorten voorkomen

De begeleiding van een diëtist, met een advies op maat, is belangrijk om tekorten en gezondheidsschade te voorkomen. Kwetsbare groepen zoals kinderen, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en ouderen hebben een groter risico op tekorten.

Zij doen er zeker goed aan om individueel advies in te winnen als ze veganistisch willen eten. 

Bericht bewaren
Beoordeel

Bronnen

Sociaal en Cultureel Planbureau (link)

Schijf For Life (link)

Voedingscentrum (link)

Voedingswetenschapper Angela Sever

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Gezondeten.nl | Veganistisch niet geschikt voor kinderen tot 3 jaar en zwangeren

Veganistisch? Niet geschikt voor kinderen tot 3 jaar en zwangeren

De Hoge Gezondheidsraad in België raadt een veganistische voeding af voor kinderen tot 3 jaar en voor zwangere vrouwen e...

Bakje gehakt, Vlees geen dagelijkse kost voor 8 op de 10 Nederlanders

Vlees geen dagelijkse kost voor 8 op de 10 Nederlanders

Slechts 20 procent van de volwassenen eet iedere dag vlees en 30 procent eet 5 of 6 dagen per week vlees. Bijna 5 procen...

Gezondeten.nl Oproep aan nieuwe kabinet: maak ons eten weer gezond!

Oproep aan nieuwe kabinet: maak ons eten weer gezond!

Medische experts, voedingswetenschappers en bezorgde consumenten roepen het nog te vormen nieuwe kabinet alvast dringend...

Gezondeten.nl | Gevoeligheid voor zout mogelijk bepalend bij risico hoge bloeddruk

Gevoeligheid voor zout mogelijk bepalend bij risico hoge bloeddruk

Mensen die gevoelig zijn voor zout, hebben mogelijk een hoger risico op hoge bloeddruk, dan mensen die minder zoutgevoel...

Allergenen op verpakkingen

Goed nieuws voor mensen met een voedselallergie

Momenteel zijn er geen regels voor meldingen op verpakkingen als ‘kan sporen bevatten van’. Nieuwe normen vo...

Toon meer (-8)
Volg ons