In het online eetdagboek Mijn Eetmeter van het Voedingscentrum vergeten mensen vaak water en smeer- en bereidingsvetten in te voeren. Dat blijkt uit een onderzoek van onder meer het RIVM en het Voedingscentrum.
Vergelijking methodes
In de studie vulden 100 mannen en vrouwen tussen 18 en 70 jaar 3 dagen lang Mijn Eetmeter in. Van deze groep hadden 47 mensen al vaker gewerkt met de Eetmeter. Daarnaast werden alle deelnemers 3 keer gebeld door een diëtist die navraag deed naar de consumpties van die dag. Van die dagen was 1 dag overlappend.
Onderschatting van bepaalde producten
De uitkomsten uit de Eetmeter en de rapportage bij de diëtist kwamen over het algemeen goed overeen. Vergeleken met de navraag door de diëtisten onderschatten mensen via de Eetmeter de consumptie van toegevoegd vet, zoals boter op het brood of olie om in te bakken (8 vs 16 gram per dag), ontbijtgranen (30 vs 47 gram per dag), aardappelen (43 vs 58 gram per dag) en dranken (1.373 vs 1.685 gram per dag). Bij dranken werd vooral de consumptie van water en andere dranken zonder calorieën, zoals thee en koffie, onderschat.
Dranken die wel calorieën bevatten, zoals frisdranken, werden wel goed bijgehouden. De totale inname van calorieën was via de Eetmeter zo’n 6 procent lager dan bij navraag door de diëtist. Het grootste verschil was te zien bij de inname van vet: dit was zo’n 8 tot 10 procent lager. Het verschil tussen de twee methodes was kleiner als mensen al vaker met de Eetmeter hadden gewerkt; de ervaren mensen onderschatten hun inname het minst.
Aanpassingen aan de tool
Naar aanleiding van deze resultaten bevelen de onderzoekers aan dat er bij de online tool instructievideo’s of andere aanpassingen worden gedaan om de vaak vergeten voedingsmiddelen meer onder de aandacht te krijgen. Daarnaast zouden mensen het online eetdagboek vaker moeten gebruiken, omdat meer ervaring met de tool leidt tot een betere rapportage.