Diëten +1

Wanneer is voedsel koosjer?

Het woord koosjer is afkomstig uit het jodendom. In het jodendom zijn er verschillende spijswetten. De spijswetten staan in de Thora (de joodse bijbel).

Kashrut

De term 'kashrut' verwijst naar het deel van de joodse wet dat betrekking heeft op de voedselvoorschriften. De regels die hierin staan zijn zeer gedetallieerd. Hier staat namelijk in wat wel en niet gegeten mag worden. Maar ook de hoeveelheid, op welke manier het bereid dient te worden, op welke manier het gegeten moet worden en op welk tijdstip. De term koosjer (kosher) beschrijft de producten die voldoen aan de wetten van de kashrut.

Vlees en melkproducten

Zo zijn er, als het gaat over vlees, een aantal belangrijke regels. Vlees dat afkomstig is van herkauwers met gespleten hoeven is het enige vlees dat koosjer is. Dit vlees dient echter wel op rituele wijze te zijn geslacht en daarnaast mag alleen het voorste deel van het dier genuttigd worden. Bloed is daarnaast ook niet toegestaan. Dieren worden hierdoor vaak door middel van een speciale procedure behandeld. Hierbij wordt het vlees vaak gezouten of op een bepaalde manier gebraden. Tevens mogen melkproducten en vleesproducten nooit tegelijk gegeten worden. Ook het keukengerei dient koosjer te zijn bij de bereiding van het voedsel. 

Geschreven door

Voedingsdeskundige Alyssa blok beantwoord al jouw vragen | Gezondeten.nl

Alyssa Blok

Voedingsdeskundige & Eigenaar Food with Alyss

Mogelijk ook interessant om te weten

Hoe kan voedsel uit blik zo lang bewaard blijven?

Simone de Lange
Voedsel in blik (ook wel conservenblik genoemd) heeft een lange houdbaarheidsdatum. Dit komt doordat het voedsel luchtdicht verpakt wordt, wat beteken...

Kan je echt misselijk worden bij de gedachte aan bepaald voedsel?

Fleur Drost
Je kan misselijk worden bij de gedachte aan bepaald voedsel. Je hersenen hebben bij het bepaalde soort voedsel een associatie gemaakt. Dus wanneer jij...

Heeft een obese persoon ook meer en vaker honger?

Professor Bink
Obesitas is een chronische ziekte waarbij een zodanige overmatige vetstapeling in het lichaam bestaat dat dit aanleiding geeft tot gezondheidsrisico’s...

Wat doet je maag met het voedsel?

Joyce Vink
In het bovenste gedeelte van de maag (fundus) kan drie tot vier liter voedsel en vocht worden opgeslagen. Zodra voedsel in de mond is, maakt de maag m...

Waarom is goed kauwen belangrijk?

Samantha Annaars
Het verteringsproces begint in de mond. Tanden en kiezen malen het voedsel fijn en speeksel mengt met het voedsel. De menging met speeksel zorgt ervoo...
Toon meer (521)
Volg ons