Waarom is bevroren voedsel alsnog bederfelijk?

Waarom is bevroren voedsel alsnog bederfelijk?

Praktisch gezien is voedsel in de vriezer oneindig houdbaar. De constante koude temperatuur zorgt ervoor dat bacteriën zich niet gaan vermenigvuldigen, en dat voorkomt bederf.

Toch staat er altijd een uiterste houdbaarheidsdatum op het product. De uiterste houdbaarheidsdatum staat toch met recht op de verpakking. Dit is omdat de ijskristallen die in de vriezer ontstaan de celwanden van vlees, groenten en andere producten kunnen aantasten. Dit zorgt ervoor dat agressieve enzymen de voedingsstoffen in het eten kunnen aantasten. Daardoor verandert zowel de smaak als de vorm van het eten. Het eten wordt minder smakelijk en het ziet er minder lekker uit.

Daarnaast kan eten door de koude lucht in de vriezer ook uitdrogen. Dat is onder meer te zien aan de kleur van het eten en de structuur na het ontdooien. Meestal wordt je niet ziek van eten dat te lang in de vriezer ligt, maar het verliest smaak en voedingswaarde.

Diëtist Alicia Izeboud beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Alicia Izeboud, DiëtistBSc Voeding en diëtiek

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Tai chi voor je gezondheid

Tai chi voor je gezondheid

Tai Chi kan je gezondheid verbeteren. Door veel mensen wordt deze op vechtkunst gebaseerde bewegingsvorm als zweverig ge...

Bootcamp training

Bootcamp training

Bootcamp is een intensieve manier van trainen om af te vallen. Maar ook om je conditie te verbeteren en sterkere spieren...

Veganisme & veganistisch eten

Veganisme & veganistisch eten

Veganisme is een leefstijl dat al eeuwenlang bestaat. Toch zal je misschien pas recent ermee bekend zijn geraakt. De lee...

Is melk gezond of ongezond?

Melk: de gezondheidsvoordelen en -nadelen op een rij

De gemiddelde Nederlander is opgegroeid met melk. Je zou er groot en sterk door worden. Maar is melk zo gezond als we vr...

Stress verminderen - effectieve tips tegen stress

Stress verminderen - effectieve tips tegen stress

Stress is dé 'ziekte' van de 21e eeuw. Iedereen schijnt er last van te hebben. Maar ergens lijken we het ook zelf in sta...

rood vlees

Rood vlees: is het schadelijk voor je gezondheid?

Een malse, sappige hamburger met een flinke laag saus en een plakje gesmolten kaas. Geserveerd op een knapperig broodje ...

De verschillende duurzame keurmerken

Duurzame Keurmerken: Welke zijn er en wat houden ze in?

In de supermarkt kies je een product waarschijnlijk op basis van het uiterlijk, de houdbaarheidsdatum en de prijs. Maar ...

Lees wat je gemist hebt

14211 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'