Waarom is bevroren voedsel alsnog bederfelijk?

Waarom is bevroren voedsel alsnog bederfelijk?

Praktisch gezien is voedsel in de vriezer oneindig houdbaar. De constante koude temperatuur zorgt ervoor dat bacteriën zich niet gaan vermenigvuldigen, en dat voorkomt bederf.

Toch staat er altijd een uiterste houdbaarheidsdatum op het product. De uiterste houdbaarheidsdatum staat toch met recht op de verpakking. Dit is omdat de ijskristallen die in de vriezer ontstaan de celwanden van vlees, groenten en andere producten kunnen aantasten. Dit zorgt ervoor dat agressieve enzymen de voedingsstoffen in het eten kunnen aantasten. Daardoor verandert zowel de smaak als de vorm van het eten. Het eten wordt minder smakelijk en het ziet er minder lekker uit.

Daarnaast kan eten door de koude lucht in de vriezer ook uitdrogen. Dat is onder meer te zien aan de kleur van het eten en de structuur na het ontdooien. Meestal wordt je niet ziek van eten dat te lang in de vriezer ligt, maar het verliest smaak en voedingswaarde.

Diëtist Alicia Izeboud beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Alicia Izeboud, BSc Voeding en diëtiek, Diëtist

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Medisch Medisch

Waarom eten we zo graag vet, zout en zoet voedsel?

Waarom we zo graag vet, zout en zoet voedsel eten is voor een deel te verklaren aan de smaak. De zoete smaak van suiker ...

Gezond leven Gezond leven

Is gepureerd voedsel makkelijker verteerbaar en daarmee gezonder?

Wanneer je voedsel eet en goed kauwt pureer je eigenlijk zelf je eten. Is voedsel makkelijker verteerbaar als je het pur...

Voeding Voeding

Bevatten gevriesdroogde voedingsmiddelen dezelfde nutriënten als verse?

Vriesdrogen of lyofilisatie is een manier die gebruikt wordt om voedingsmiddelen te conserveren oftewel langer te beware...

Gezond leven Gezond leven

Waarom is er nog geen pil bedacht die de honger stilt?

Dit is een veelgestelde en interessante vraag. Een pil zou een "gemakkelijke" oplossing zijn voor onze honger. Er zijn z...

Medisch Medisch

Waarom is goed kauwen belangrijk?

Het verteringsproces begint in de mond. Tanden en kiezen malen het voedsel fijn en speeksel mengt met het voedsel. De me...

Toon meer (411)