Of elke dag patat ongezond is hangt af van de bereiding, de hoeveelheid en wat je verder op een dag eet. Hoe de meeste mensen friet eten (van de snackbar of zelf gefrituurd) is ongezond. Maar in bepaalde gevallen is patat helemaal niet zo slecht.
Bereiding
Aardappelen zijn gezond en redelijk laag in calorieën. De bereiding heeft een grote invloed hoe gezond een voedingsmiddel is. Bereid je verse aardappelen in een airfryer met een kleine lepel olie dan is het net zo gezond als gekookte aardappelen. Serveer je dit met veel groente en een stukje vis, mager vlees, peulvruchten of een andere gezonde eiwitbron, dan mag je het gerust een gezonde maaltijd noemen.
Vetten
Vroeger frituurde men patat in grote blokken vast frituurvet. Dit bevat veel ongezonde vetten die je cholesterolgehalte verhogen. Tegenwoordig gebruiken de meeste snackbar eigenaren plantaardige olie, zoals zonnebloemolie. Dit is beter voor de gezondheid. Een nadeel van frituren is de extra calorieën door de olie die wordt opgezogen door de aardappelen. Zo bevat friet twee keer zoveel calorieën als gebakken aardappelen en drie keer zoveel als gekookte aardappelen.