Frituren en gezondheid
Je eten bereiden in frituurvet is altijd minder gezond dan andere manieren van eten bereiden zoals koken, bakken, roosteren en stomen. Je dompelt het eten namelijk onder in vet. Het product zuigt dit vet vervolgens op, waardoor je er veel van binnenkrijgt. Gefrituurd voedsel is erg rijk aan kilocalorieën. Frituur dus niet te vaak, maar af en toe kan prima.
Waar kan ik op letten?
Hoewel frituren niet zo gezond is, zijn er toch dingen waar je op kunt letten:
- Soort olie: kies voor vloeibare olie en vloeibaar frituurvet. Deze bevatten vooral onverzadigd vet en minder verzadigd vet. Vast frituurvet bevat juist veel verzadigd vet. Onverzadigd vet is nuttig, verzadigd vet kan nadelig zijn voor hart- en bloedvaten.
- Frituurolie kan bederven en schadelijk zijn nadat het een aantal keer gebruikt is om mee te frituren. Vervang je olie dus regelmatig, na zo'n zes keer frituren. Vervang je olie zeker als het er anders uitziet, ander ruikt of anders smaakt.
- Verbrande stukjes: verbrand eten is niet gezond. Het bevat PAKs (polycyclische aromatische koolwaterstoffen) en acrylamide. Dit zijn schadelijke stoffen voor het lichaam. Eet de verbrande stukjes voedsel niet op en zeef ze uit je frituurvet voor de volgende frituurronde.