Wat is konfijten precies?

Wat is konfijten precies?

Het konfijten (of confijten) van voedingsmiddelen betekent dat je ze in vet of in suiker legt om ze zo langer te kunnen bewaren. Dit wordt ook wel het conserveren van producten genoemd. Een bekend voorbeeld van gekonfijt voedsel is een confit de canard, oftewel geconfijte eendenbout.

Het nut van konfijten

Vroeger werd het konfijten van vlees gebruikt als methode om vlees langer houdbaar te houden. Vandaag de dag wordt het nog steeds veel gebruikt, maar dan omdat het ervoor zorgt dat vlees mals en sappig wordt. Zo ook met confit de canard. De eendenbout wordt namelijk langzaam en op lage temperatuur gegaard in dierlijk vet, wat ervoor zorgt dat het vlees zijn smaak behoudt. Alvorens je een eendenbout kan konfijten, moet je deze eerst pekelen (in zout leggen).

Groenten en fruit konfijten

Naast vlees kun je ook andere producten konfijten, zoals groenten en fruit. Ook bij deze voedingsmiddelen wordt konfijten vaak gebruikt om producten langer houdbaar te maken. Het konfijten van fruit doe je door fruit in suikerwater te leggen en vervolgens langzaam aan de kook te brengen. Groenten kunnen, net als vlees, in vet worden gekonfijt of, net als fruit, in suikerwater.

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Terry Schouten, Gezondheidswetenschapper & LeefstijlcoachBSc Gezondheidswetenschappen, MSc Zorgmanagement, Post HBO Leefstijl- en vitaliteitscoach

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

De aardpeer, vergeten groenten die je niet mag vergeten

Vergeten groenten, herken jij deze mondkost van vroeger nog?

Het begrip “vergeten groenten” zegt letterlijk wat het is; groenten die we vergeten zijn. Het gaat vaak om groenten wel...

Transvetten - het meest ongezonde vet

Transvetten - het meest ongezonde vet

Transvetten zitten verstopt in veel verschillende voedingsmiddelen. Zelfs in voeding die door de voedselindustrie als 'g...

rood vlees

Rood vlees: is het schadelijk voor je gezondheid?

Een malse, sappige hamburger met een flinke laag saus en een plakje gesmolten kaas. Geserveerd op een knapperig broodje ...

Kan je plaatselijk vet verbranden op bv buik, benen of billen?

Kan je plaatselijk vet verbranden op bv buik, benen of billen?

Kan je plaatselijk vet verbranden? Bestaan er oefeningen die alleen dat onderste buikvet, die hardnekkige zwembandjes of...

Kaki fruit gezond

De 5 belangrijkste voordelen van kaki fruit (Sharonfruit)

Kakis' zijn relatief onbekende vruchten, afkomstig uit China. Je kunt ze herkennen aan een felle, oranje kleur. Als je z...

 Zeekraal: een van de Zoutste Voedingsmiddelen

Zeekraal: een van de Zoutste Voedingsmiddelen

Zeekraal is een groene groente die wel iets weg heeft van een klein vetplantje. Het is afkomstig uit de zee en heeft kle...

dragon fruit

Dragon fruit: een exotische vrucht met bijzondere voedingswaarden

Dragon fruit, ook wel -hou je vast- drakenfruit, drakenvrucht, pitaja, pitahaya of pitaya genoemd, is een tropische vruc...

Lees wat je gemist hebt

14368 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'