Het konfijten (of confijten) van voedingsmiddelen betekent dat je ze in vet of in suiker legt om ze zo langer te kunnen bewaren. Dit wordt ook wel het conserveren van producten genoemd. Een bekend voorbeeld van gekonfijt voedsel is een confit de canard, oftewel geconfijte eendenbout.
Het nut van konfijten
Vroeger werd het konfijten van vlees gebruikt als methode om vlees langer houdbaar te houden. Vandaag de dag wordt het nog steeds veel gebruikt, maar dan omdat het ervoor zorgt dat vlees mals en sappig wordt. Zo ook met confit de canard. De eendenbout wordt namelijk langzaam en op lage temperatuur gegaard in dierlijk vet, wat ervoor zorgt dat het vlees zijn smaak behoudt. Alvorens je een eendenbout kan konfijten, moet je deze eerst pekelen (in zout leggen).
Groenten en fruit konfijten
Naast vlees kun je ook andere producten konfijten, zoals groenten en fruit. Ook bij deze voedingsmiddelen wordt konfijten vaak gebruikt om producten langer houdbaar te maken. Het konfijten van fruit doe je door fruit in suikerwater te leggen en vervolgens langzaam aan de kook te brengen. Groenten kunnen, net als vlees, in vet worden gekonfijt of, net als fruit, in suikerwater.