Volgens onderzoek zijn vrouwen vaker dan mannen geneigd om vetrijke voedingsmiddelen te vermijden, meer fruit en vezels te eten en zout (in mindere mate) te beperken. Vrouwen gaan ook vaker op dieet en hechten meer belang aan gezond eten. Dit lijkt vooral te komen door sociale verwachtingen.
Sociale verwachtingen
Geslachtsverschillen in voedselinname en -selectie verschijnen voor het eerst in de adolescentie. Mannen consumeren meer calorieën dan vrouwen en de seksen hebben verschillende eetstijlen. Dit erop wijst dat vrouwen gesocialiseerd zijn om op een meer vrouwelijke manier te eten.
Vrouwen ervaren meer voedselgerelateerde conflicten dan mannen, in die zin dat ze van dikmakend voedsel houden, maar vinden dat ze het niet moeten eten. De druk om dun te zijn is aanwezig in de vroege adolescentie, zoals blijkt uit dieetgedrag dat begint bij zeer jonge meisjes.
Oorzaak eetstoornissen
Vrouwen ervaren meer ontevredenheid over hun lichaamsgewicht en -vorm dan mannen. Sociaal-culturele en psychologische factoren kunnen belangrijk zijn in de etiologie van eetstoornissen, die veel vaker voorkomen bij vrouwen dan bij mannen.