Wat houdt ''na openen beperkt houdbaar'' in?

Wat houdt ''na openen beperkt houdbaar'' in?

Niet alle producten hebben een bewaaradvies of houdbaarheidsdatum. Algemeen bekend is de TGT-datum (te gebruiken tot). Hierbij mag het product na die datum niet meer gegeten worden. De THT-datum (tenminste houdbaar tot) houdt in dat het product na die datum vaak nog wel gegeten kan worden.

De houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat, geldt alleen zolang de verpakking nog dicht is. Vaak worden ook op producten ‘’na openen beperkt houdbaar’’ aangeduid. Hierbij is het belangrijk om de kwaliteit van het product met de zintuigen te beoordelen: kijk, ruik en proef eventueel het product. Op deze wijze kan je zelf beoordelen of een product nog geschikt is voor consumptie.

Tips voor bewaren en koelen van producten:

  • Zet de etenswaren en producten liefst meteen na gebruik terug in de koelkast. Laat gekoelde producten zoals melk, vlees(waren) en boter in ieder geval niet langer dan een half uur buiten de koelkast.
  • Heb je restjes of een extra portie gekookt, hou het deel dat je wilt bewaren dan meteen apart. Laat het gerecht binnen een uur afkoelen.
  • Houd de koelkast koel. De temperatuur van de koelkast mag maximaal 7 graden Celsius zijn, maar bij voorkeur 4 graden, om bederfelijke producten goed te kunnen bewaren.
Diëtist Ilse Brand beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Ilse Brand, Diëtist bij Sint JacobBSc Voeding en diëtiek, HBO niveau Voeding en diabetes type 2, Post HBO Sportdiëtetiek

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Tips om te stoppen met roken (zonder aan te komen)

Tips om te stoppen met roken (zonder aan te komen)

Bijna iedere roker probeert één of meerdere keren in zijn of haar leven te stoppen. Misschien heb jij al van alles gepro...

Zelf amandelmelk maken (recept): super eenvoudig!

Zelf amandelmelk maken (recept): super eenvoudig!

Wist je dat zelf amandelmelk maken een eitje is? In dit artikel laat ik je stap voor stap zien hoe dat in zijn werk gaat...

Zelf tandpasta maken zonder fluoride

Zelf tandpasta maken zonder fluoride

Ooit was fluoride dé oplossing tegen cariës (tandbederf) maar de laatste jaren is uit ontelbare onderzoeken gebleken dat...

Koorts behandelen: zo kom je van je koorts af

Koorts behandelen: zo kom je van je koorts af

Iedereen heeft weleens te maken met griep en koorts. Je hebt het afwisselend warm of koud, je zweet en hebt rillingen. T...

Gezondheidsvoordelen van de framboos

Framboos: een roze, schattig ogende vruchten boordevol gezondheidsvoordelen

Het is zomer, je ligt in de tuin te zonnen en snakt naar een gezonde snack. Dan heb je geluk, want het is het frambozens...

Snijbonen: lichtzoete peulvruchten vol Vitamine K

Snijbonen, een zeer veelzijdige groente boordevol voordelen

Snijbonen zijn lichtgroene, platte bonen die wel 25 cm lang kunnen worden. Je koopt ze gesneden of ongesneden, maar eet ...

zuivelspread

Zuivelspread: hoe gezond is dit broodbeleg eigenlijk?

Zuivelspread kan op veel manieren gebruikt worden; als smeerbaar broodbeleg maar ook als ingrediënt in diverse gere...

Lees wat je gemist hebt

14368 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'