Niet alle producten hebben een bewaaradvies of houdbaarheidsdatum. Algemeen bekend is de TGT-datum (te gebruiken tot). Hierbij mag het product na die datum niet meer gegeten worden. De THT-datum (tenminste houdbaar tot) houdt in dat het product na die datum vaak nog wel gegeten kan worden.
De houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat, geldt alleen zolang de verpakking nog dicht is. Vaak worden ook op producten ‘’na openen beperkt houdbaar’’ aangeduid. Hierbij is het belangrijk om de kwaliteit van het product met de zintuigen te beoordelen: kijk, ruik en proef eventueel het product. Op deze wijze kan je zelf beoordelen of een product nog geschikt is voor consumptie.
Tips voor bewaren en koelen van producten:
- Zet de etenswaren en producten liefst meteen na gebruik terug in de koelkast. Laat gekoelde producten zoals melk, vlees(waren) en boter in ieder geval niet langer dan een half uur buiten de koelkast.
- Heb je restjes of een extra portie gekookt, hou het deel dat je wilt bewaren dan meteen apart. Laat het gerecht binnen een uur afkoelen.
- Houd de koelkast koel. De temperatuur van de koelkast mag maximaal 7 graden Celsius zijn, maar bij voorkeur 4 graden, om bederfelijke producten goed te kunnen bewaren.