Waarom is rauwe kip niet eetbaar?

Waarom is rauwe kip niet eetbaar?

Ondanks dat het in Japan niet ongewoon is om rauwe kip op het menu te zetten, wordt het toch ten sterkste afgeraden. Het is absoluut niet verstandig om rauwe kip te eten, omdat uit onderzoek blijkt dat 7,5% van de kippen salmonella bevatten. En dat lijkt misschien niet zo veel, maar daar staat tegenover dat een besmetting met salmonella moeilijk te behandelen is. Dit komt doordat een groot deel van de salmonella bacteriën resistent is tegen antibiotica.

Salmonella is een ziekmakende bacterie die met name in de darmen van dieren leeft. Deze bacterie kan ook via uitwerpselen op andere plekken aanwezig zijn. Daarom wordt aangeraden om je handen goed te wassen na het aanraken van rauw vlees en om vlees door en door te verhitten.

Een besmetting met salmonella kan zorgen voor buikpijn en darmklachten en gaat in veel gevallen vanzelf weer over. Maar het kan ook voorkomen dat salmonella een ontsteking veroorzaakt en in je bloedbaan terecht komt. Het is zelfs mogelijk om te overlijden aan een salmonellabesmetting.

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Terry Schouten, GezondheidswetenschapperBSc Gezondheidswetenschappen, MSc Zorgmanagement, Post HBO Leefstijl- en vitaliteitscoach

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Koortslip behandelen: de 10 meest effectieve tips!

Koortslip: De Oorzaken en Effectieve Behandeling

Snel een koortslip behandelen is voor veel mensen een prioriteit. Een koortslip kan erg vervelend zijn: het jeukt, brand...

9 gezonde vleesvervangers

Dit zijn de 9 meest gezonde vleesvervangers

Als je jaren geleden vegetariër werd, was een kaassoufflé ongeveer het enige alternatief voor vlees. In de tussentijd is...

Rauwe honing: waarom koudgeslingerde honing gezond is

Rauwe honing: waarom koudgeslingerde honing gezond is

Rauwe honing is gezonder dan 'gewone' honing. Het is zuivere honing, zoals de natuur het bedoeld heeft. Het wordt ook we...

rood vlees

Rood vlees: is het schadelijk voor je gezondheid?

Een malse, sappige hamburger met een flinke laag saus en een plakje gesmolten kaas. Geserveerd op een knapperig broodje ...

eieren

Een ei, kan dat er wel bij? (inclusief recept voor gepocheerd ei)

Er zijn weinig voedingsmiddelen zo veelzijdig als een ei. Je kunt het toevoegen aan een salade, verwerken in een taart o...

Helicobacter pylori infectie

Wat is een Helicobacter pylori infectie?

Een Helicobacter pylori infectie wordt veroorzaakt door een hardnekkige bacterie. Deze tast je maag aan, waardoor serieu...

lintworm

Lintworm: Voorkomen, Symptomen en Behandelen

Zoek je informatie over de lintworm? In dit artikel vind je alle informatie omtrent de lintworm, symptomen en hoe je bes...

Lees wat je gemist hebt

9976 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'