Waarom is rood vlees gevaarlijk bij zwangerschappen?

Waarom is rood vlees gevaarlijk bij zwangerschappen?

Rood vlees wordt afgeraden voor zwangere vrouwen, omdat er in rood vlees een parasiet kan voorkomen die extra risico meebrengt op mogelijke schade aan het ongeboren kind. Deze parasiet Toxoplasma gondii kan op uitwerpselen van katten en in rauw vlees voorkomen.

Voor zwangeren geldt daarnaast het advies om geen rauw vlees of rauwe vleeswaren zoals carpaccio, filet américain of salami te eten. Bovendien is het belangrijk om niet zelf de kattenbak te verschonen en tijdens het tuinieren handschoenen te dragen.

Else Teuben beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Else Teuben, BSc Voeding en diëtiek, Diëtist bij St. Antonius Ziekenhuis

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

VoedingVoeding

Is rood vlees ongezond?

Het eten van rood vlees op zichzelf is niet ongezond. Het eten van teveel rood vlees is wel ongezond. Rood vlees bevat v...

VoedingsstoffenVoedingsstoffen

Welke vleessoorten vallen onder rood vlees?

Rood vlees betekent niet dat het vlees per se rood van kleur is. Dieren die rood vlees geven zijn koeien, schapen, geite...

VoedingVoeding

Welke soort vlees is het gezondst?

Er zijn gezondere en minder gezondere vleessoorten. Dit heeft met een aantal stoffen in de verschillende soorten vlees t...

VoedingVoeding

Waarom is vis eten veel gezonder dan vlees?

Vis eten is gezonder dan vlees, doordat je bij het eten van vis een hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren zoals omega 3...

Gezond levenGezond leven

Welk vlees moet je doorbakken en welke kan je rauw eten?

Vlees dat uit één stuk bestaat mag bij hoge uitzondering rosé gegeten worden. Denk dan aan een heel stuk rundvlees, vark...

Toon meer (484)