Wat supermarkten doen met producten die over de datum zijn, mogen zij zelf bepalen. Daarom zal dit per supermarkt verschillen.
Wettelijk gezien mogen producten met een verstreken houdbaarheidsdatum verkocht blijven worden. Dit geldt alleen voor houdbaarheidsdata die met THT (tenminste houdbaar tot) aangegeven worden. Producten die een houdbaarheidsdatum hebben met TGT (te gebruiken tot), zijn na het verstrijken van de datum onveilig om te consumeren. Producten met een verstreken TGT-datum moeten dus weggegooid worden om te voorkomen dat consumenten er ziek van raken.
Sommige winkeliers of supermarkten behouden producten met een verstreken THT-datum en plakken daarnaast een vernieuwde THT-datum. Voordat zij dit doen, proeven, ruiken en bekijken zij het product om te beoordelen of de kwaliteit nog steeds voldoende is. Dit is volledig veilig en voorkomt onnodige voedselverspilling. Echter, er zijn ook supermarkten die alle producten met een verstreken THT-datum meteen weggooien.
Ook zijn er initiatieven zoals Too Good To Go die producten met een verstreken THT-datum en een voldoende kwaliteit ophalen en verkopen voor een lagere prijs. Supermarkten kunnen er ook voor kiezen om deze producten te doneren aan voedselbanken. Bepaalde producten kunnen ook gebruikt worden als veevoer. Tot slot is het mogelijk om voedselafval te gebruiken voor het opwekken van groene stroom. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan door Albert Heijn.