De stroopwafel: alles wat je wilt weten over deze populaire Nederlandse lekkernij

De stroopwafel is met een lichtbruine knapperige buitenkant, gouden en stroperige binnenkant en heerlijke geur een ware traktatie voor je zintuigen. Het is niet verwonderlijk dat de wafel al eeuwenlang een van de populairste koekjes van Nederland is.

In dit artikel vertellen we je hoe stroopwafels gemaakt worden, waar ze vandaan komen en hoe (on)gezond ze zijn. 

Diëtist Desiré van der Kruk beantwoordt jouw vragen

Geschreven door Desiré van der Kruk, DiëtistBSc Voeding en diëtiek, WO niveau Nutrition, Exercise and Sports

stroopwafel

Wat is een stroopwafel?

Een stroopwafel is een dun, rond wafelkoekje uit Nederland. De iconische Hollandse koek bestaat uit twee dunne, geruite wafelhelften waartussen een zoete siroop is aangebracht. 

Stroopwafels vind je in verschillende formaten; van een klein schijfje bij de koffie tot een verse van zo'n 20 cm doorsnede.

Geschiedenis van de stroopwafel

Stroopwafels werden voor het eerst gemaakt in de loop van de 19e eeuw in Gouda. De exacte datum van het ontstaan van de Goudse lekkernij is onduidelijk. De vermoedelijke uitvinder was bakker Gerard Kamphuisen. Gerard opende zijn eigen bakkerij in 1810, maar het oudst bekende recept is van een aantal decennia later.

Voorlopers van de stroopwafel zijn veel ouder. In Noorwegen en Zweden zijn tientallen ronde wafelijzers gevonden daterende uit de 7e tot 12e eeuw. Daar werden platte koeken mee gebakken.

stroopwafels

De eerste stroopwafel, zoals wij die kennen, werd vermoedelijk gemaakt van kruimels en afgedankte stukjes die in de bakkerij waren achtergebleven.

Het verhaal gaat dat de eerste partij wafels te droog waren en verkruimelden in de handen van de bakker. Om de situatie te verhelpen werd stroop gebruikt om de boel bij elkaar te houden.

Omdat de stroopwafel oorspronkelijk werd gemaakt van restjes, was het een goedkope traktatie die niet veel extra productietijd of middelen vergde. Vandaar dat de lekkernijen aanvankelijk armenkoeken werden genoemd, oftewel 'arme volkerenkoekjes'. Later ontstond een officieel stroopwafelrecept met bloem, boter, suiker, gist, ei, melk en kaneel.

Na 1870 begonnen stroopwafels in andere steden te verschijnen. Tegenwoordig worden ze verkocht in diverse landen. Zo serveert United Airlines sinds 2016 stroopwafels als snack op binnenlandse vluchten.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's
Wist je dat...

...De grootste stroopwafel die ooit gemaakt is 50 kg woog? De megawafel werd gemaakt in Gouda in 2013 en haalde het Guinness Book of Records

Stroopwafels maken

Het maken van een stroopwafel is niet moeilijk. Deze lekkernij is niet veel meer dan twee ronde deegwafelhelften, waartussen stroop is aangebracht. Je hebt wel een (stroop)wafelijzer nodig om stroopwafels te maken.

De receptuur van de wafel kan variëren. Voor de stroopvulling gebruiken bakkers meestal keukenstroop, roomboter, kaneel en basterdsuiker. Dit wordt gesmolten en opgewarmd in een pan. De wafels worden gemaakt van tarwebloem, roomboter, basterdsuiker, gist, melk en ei.

Het gerezen deeg wordt een minuut in een heet wafelijzer gebakken. Door de korte bereidingstijd blijft de binnenkant zacht. 

stroopwafel maken

Vervolgens worden de randen van het wafeldeeg weggesneden om een perfecte cirkel te creëren. 

Ten slotte wordt de wafel gehalveerd. Eén helft wordt met de warme stroop ingesmeerd, waarna de andere helft erop wordt gelegd. Snelheid is van belang, want de wafelhelften blijven niet goed plakken wanneer je afgekoelde stroop gebruikt.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Tip

Wanneer je zelf stroopwafels maakt, gooi de afgesneden randen na het bakken van het deeg dan niet weg. Je kunt er namelijk heerlijke stroopwafelkruimels van maken. Breek de afgesneden randen in kleine stukken. Lekker over een dessert of als tussendoortje.

calorieën stroopwafel

Hoeveel calorieën bevat een stroopwafel?

Hoeveel calorieën een stroopwafel bevat hangt af van de ingrediënten en de grootte van de stroopwafel.

Een gemiddelde stroopwafel van 30 gram bevat 142 calorieën. Afhankelijk van de grootte, ingrediënten en extra toevoegingen, zoals chocola, kan de wafel meer of minder calorieën bevatten.

Calorieën van verschillende stroopwafels

De hoeveelheid calorieën van de bekende wafel loopt redelijk uiteen per merk:

  • AH mini stroopwafel 36 calorieën
  • Jumbo mini stroopwafel 37 calorieën
  • Céréal minder suiker stroopwafel 113 calorieën
  • AH minder suiker stroopwafel 124 calorieën
  • Daelmans stroopwafel 133 calorieën
  • AH glutenvrije stroopwafel 140 calorieën
  • Jumbo stroopwafel met honing 162 calorieën
  • AH roomboter stroopwafel 176 calorieën
  • Jumbo roomboter stroopwafel 179 calorieën
  • Kanjers stroopwafel original 195 calorieën
  • Kanjers chocolade karamel zeezout stroopwafel 219 calorieën

Stroopwafel voedingswaarde

Stroopwafels bevatten verschillende voedingsstoffen: deze samenstelling wordt de voedingswaarde genoemd. Deze waarde vertelt ons wat bijvoorbeeld een stroopwafel precies bevat.

Een originele stroopwafel bevat per 100 gram gemiddeld:

  • 473 kcal
  • 3,8 gram eiwitten
  • 70,2 gram koolhydraten, waarvan 36,7 gram suiker
  • 19,3 gram vetten, waarvan 10,1 gram verzadigd
  • 1,6 gram vezels
  • 256 gram natrium

Doordat roomboter wordt gebruikt voor de bereiding bevatten stroopwafels een kleine hoeveelheid vitamine A en E. Van vitamine E 16,8% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) en van vitamine A14,6% van de ADH.

Suiker en stroop zijn een belangrijke ingrediënten van een stroopwafel, hierdoor bestaat meer dan een derde van de lekkernij uit suiker. 

zijn stroopwafels gezond

De roomboter zorgt voor een hoog verzadigd vetgehalte. Wanneer je gedurende een lange periode te veel verzadigd vet consumeert, kan dit je cholesterolgehalte verhogen. Een te hoog cholesterol is slecht voor je hart-en-vaten.

Voordat je je zorgen maakt, dit gebeurt niet na één of twee koekjes. Het gaat om het totaalplaatje, om je hele voedingspatroon. 

Stroopwafels zijn niet gezond, zoals de meeste lekkernijen die rijk zijn aan suiker en verzadigd vet. Volg je een gezond en gebalanceerd dieet? Dan kun je prima om af en toe van dit tussendoortje genieten.

Je vraagt je misschien af hoe gezond stroopwafels zijn in vergelijking met andere Hollandse koekjes. Daar zit niet veel verschil tussen. Traditionele koekjes zoals speculaas en sprits bevatten vergelijkbare voedingswaarden per 100 gram. Maar omdat een speculaasje en sprits minder wegen dan een stroopwafel, bevatten ze wel minder calorieën.  

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!
Wist je dat...

...Spelers van The New York Knicks, een bekend Amerikaans basketbalteam, stroopwafels in hun kleedkamer hebben? Ze eten de Hollandse lekkernij graag voor een snelle energieboost tijdens wedstrijden.

Stroopwafel cake en meer

Tegenwoordig kun je verschillende varianten vinden in de supermarkt.  Mini, extra groot, glutenvrij, minder suiker, met honing of met chocola? Maar daar houdt het niet op. Ook in de keuken kun je veel kanten op met de stroopwafel. Je kunt stroopwafels ook gebruiken in nagerechten en snacks.

Ken je deze stroopwafel gerechten al?

  • Stroopwafelijs
  • Stroopwafelmelkchocolade
  • Stroopwafel cheesecake
  • Stroopwafelcake
  • Stroopwafelpasta 
stroopwafel pasta

Zelf stroopwafel pasta maken

Vooral stroopwafel pasta voor op brood is een aanrader. Je kunt het kopen in de supermarkt of je maakt het zelf. Dit is helemaal niet moeilijk.

Volg dit recept om van je boterham een ware traktatie te maken. Let wel op: deze stroopwafel pasta is erg lekker, maar ook calorierijk. 

Stroopwafel pasta recept

Ingrediënten (voor 8 porties):

  • 4 stroopwafels
  • 100 milliliter melk
  • 16 milliliter kokosolie
  •  theelepel kaneelpoeder

Bereiding:

  1. Doe de stroopwafels in een food processor of hak fijn tot kruimels.
  2. Verhit de melk in een pan en voeg de kruimels en de overige ingrediënten toe.
  3. Roer totdat het een samenhangend mengsel is.
  4. Laat het mengsel afkoelen en bewaar in een afgesloten pot.

Conclusie

In Nederland is de stroopwafel nog immer populair. In andere landen zoals de Verenigde Staten wordt de Nederlandse lekkernij ook graag gegeten. 

Stroopwafels worden gemaakt van stroop, roomboter, kaneel, basterdsuiker, gist, melk, ei en tarwebloem. De Goudse koekjes zijn rijk aan suiker en verzadigd vet. In een gezond en gebalanceerd eetpatroon kun je prima af en toe genieten van een heerlijke stroopwafel, maar eet er niet te veel van.

Beoordeel dit artikel

Diëtist Desiré van der Kruk beantwoordt jouw vragen

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Is melk gezond of ongezond?

Melk: de gezondheidsvoordelen en -nadelen op een rij

De gemiddelde Nederlander is opgegroeid met melk. Je zou er groot en sterk door worden. Maar is melk zo gezond als we vr...

Is roomboter gezond of ongezond?

Is roomboter gezond of ongezond?

Roomboter was voor een hele lange tijd een tafelfavoriet totdat de gevaren van cholesterol meer in beeld kwam. Hierdoor ...

Rijstwafels gezond tussendoortje

Rijstwafels, een gezond tussendoortje of niet?

Ken je dat? Je hebt lekkere trek. Maar je wilt ook een verantwoorde keuze maken. Daarom laat je de chipszak in de kast l...

4 gezonde alternatieven voor de pannenkoek

Pannenkoeken: 4 Gezonde Pannenkoek Recept Alternatieven

De pannenkoek is een typisch Nederlandse lekkernij. We eten het gerecht als ontbijt, lunch, diner of als nagerecht. Toch...

Kaneel: gezond of gewoon lekker?

Kaneel: maak écht kennis met deze oude en vertrouwde specerij

Iedereen heeft vast wel goede herinneringen aan kaneel. Zo heb je als kind misschien gesabbeld op heerlijke kaneelsnoepj...

suiker

De ongezoete waarheid over suiker

Er is veel te doen over suiker. Het geeft een lekkere smaak, maar wordt ook vaak als boosdoener gezien. Is het terecht d...

wentelteefjes

Wentelteefjes: erg lekker maar zijn ze ook gezond?

Wentelteefjes, een gezelliger maaltje bestaat er bijna niet. Daarbij zijn de goudbruin gebakken sneetjes ook nog eens he...

Lees wat je gemist hebt

14038 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'