Wentelteefjes: erg lekker maar zijn ze ook gezond?

Wentelteefjes, een gezelliger maaltje bestaat er bijna niet. Daarbij zijn de goudbruin gebakken sneetjes ook nog eens heel lekker. Bovendien is wentelteefjes bakken een ideale manier om oud brood te recyclen.

Kun je wentelteefjes dagelijks eten? Of kun je ze beter als een traktatie beschouwen?

In dit artikel vertellen wij je of wentelteefjes gezond zijn en wat de voedingswaarde is. Ook ontdek je hoe je wentelteefjes zelf kunt maken en hoe je met dit gerecht kunt variëren!

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Terry Schouten, Gezondheidswetenschapper & LeefstijlcoachBSc Gezondheidswetenschappen, MSc Zorgmanagement, Post HBO Leefstijl- en vitaliteitscoach

wentelteefjes ontbijt

Wat zijn wentelteefjes?

Een wentelteefje is een warm broodgerecht. Er zijn verschillende variaties, maar de traditionele wentelteefjes zijn gemaakt van wit brood.

De boterhammen worden gedoopt in een mengsel van melk en ei, en vervolgens gebakken in boter en op smaak gebracht met kaneel en suiker. Meestal worden wentelteefjes gegeten als ontbijt.

Wist je dat...

...het de Romeinen zijn geweest die de eerste wentelteefjes bakten? Zij vonden uit hoe je van oud brood toch nog een smakelijke maaltijd kan maken.

wentelteefjes recept

Het wentelteefjesrecept: een lange geschiedenis op de Nederlandse ontbijttafel

Wentelteefjes maken al eeuwen deel uit van de Nederlandse keuken. Waarom ze zo heten, is daarom niet met zekerheid te zeggen. Er zijn verschillende verklaringen voor de naam. Zo zou 'wentelteefjes' afgeleid zijn van 'wentel 't eventjes'.

De andere verklaring is wat ingewikkelder. Teef is namelijk een oud woord voor een gebaksvorm.

Daarbij zou het om gewonnen brood gaan, want wentelteefjes zijn ideaal om van oud brood een lekkernij te maken.

Dus oud brood dat in de vuilnisbak zou belanden, wordt als wentelteefje dus weer lekker om te eten. De 'wentel' in het woord zou dan een verbastering zijn van winnen.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's
Wist je dat...

...een wentelteefjesrecept al in een kookboek uit de 18e eeuw staat? Het gaat om 'De volmaakte Hollandsche keuken-meid' uit 1752. Hierin staan twee varianten hoe je 'gewend brood' maakt, ofwel wentelteefjes.

wentelteefjes gezond

Zijn wentelteefjes gezond?

Het traditionele wentelteefje is niet echt een gezonde aanvulling op je eetpatroon. In wit brood zitten namelijk weinig vezels en veel 'snelle’ koolhydraten.

Dit zijn koolhydraten die snel worden afgebroken en waarvan de glucose ook snel in je bloed wordt opgenomen.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Hierdoor zorgen deze koolhydraten ervoor dat je bloedsuikerspiegel rap stijgt. Daarbij bevat een klassiek wentelteefje veel suiker, doordat er suiker of zoet broodbeleg wordt toegevoegd.

Ook wordt er boter gebruikt om de traditionele wentelteefjes te bakken. Hierdoor scoren ze ook qua vetten vrij hoog. Door de combinatie van zoet en vet bevatten wentelteefjes ook een hoog aantal calorieën.

De voedingswaarde van wentelteefjes

In een sneetje van 76 gram van een gerecht met klassieke wentelteefjes zitten de volgende voedingswaarden:

  • 146 kcal
  • 4,5 gram eiwitten
  • 18,7 gram koolhydraten, waarvan 5,2 gram suiker
  • 5,7 gram vetten, waarvan 1,5 gram verzadigd
  • 0,8 gram vezels

Vitaminen en mineralen

Een traditioneel wentelteefje bevat nauwelijks vitaminen en mineralen. Wel zitten er verschillende soorten in kleine hoeveelheden in het broodgerecht. Zo vind je in wentelteefjes vitamine A, D en E, foliumzuur, calcium en kalium

Hoe maak je wentelteefjes?

Wentelteefjes zijn niet de gezondste keuze, maar wel ontzettend lekker. Maar hoe maak je wentelteefjes? Dat is reuze makkelijk.

Voor de klassieke wentelteefjes zijn dit de ingrediënten voor twee personen:

  • 6 sneetjes witbrood zonder korstjes 
  • 1 groot ei
  • 150 ml melk
  • Boter om in te bakken
  • Basterdsuiker
  • Kaneelpoeder

Heb je alle ingrediënten? Dan ga je de wentelteefjes maken. Kluts het ei in een kom. Voeg daarna de melk en een snuf kaneelpoeder toe. Meng deze drie ingrediënten tot een gelijkmatige massa.

Leg dan de sneetjes brood één voor één in het mengsel en wentel ze om. Zorg dat ze goed doorweekt zijn. Daarna kun je de wentelteefjes bakken in de boter.

Keer ze tijdens het bakken even om, zodat ze aan beide kanten mooi bruin worden. Bestrooi de wentelteefjes na het bakken met basterdsuiker en kaneelpoeder.

Tip

Ben je dol op beschuit? Maak dan eens een boerenwafel. Gebruik bij het maken van de wentelteefjes beschuit in plaats van witbrood.

wentelteefjes hartig

Wentelteefjes ingrediënten: experimenteer er op los

Met wentelteefjes kun je eindeloos variëren. Zo kun je ook een ander broodsoort gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan stokbrood een bolletje of volkorenbrood. Zo maak je je broodgerecht meteen een stuk gezonder door de toevoeging van vezels.

Verder kun je je wentelteefje garneren met stroop, honing of jam in plaats van basterdsuiker. Ook slagroom en ijs combineren goed.

Wil je liever een vitaminerijke topping? Kies dan voor fruit. Wentelteefjes matchen goed met banaan, appel, aardbeien of besjes. Of kies voor een hartige variant en maak het gerecht met kaas en groenten.

Op internet vind je voor iedere variatie het juiste wentelteefjesrecept. En kies je voor een gezondere variant met fruit of groenten? Dan kun je wentelteefjes iets vaker op je menu zetten.

wentelteefjes gluten

Wanneer moet je wentelteefjes niet eten?

Door het hoge suikergehalte en de snelle koolhydraten kun je beter geen wentelteefjes eten als je diabetes hebt.

Ook als je geen gluten kunt verdragen, is een wentelteefje geen goed idee. Of je moet je eigen variant maken met glutenvrije ingrediënten, zoals brood zonder gluten.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!
Tip

Volg je een koolhydraatarm dieet? Maak dan je wentelteefjes met koolhydraatarm brood en gebruik een suikervervanger. Ben je veganistisch? De melk kun je ook vervangen door een plantaardige variant, zoals havermelk. Vervang de boter dan door kokosolie.

Ook als je op je gewicht wilt letten, is dit gerecht niet aan te raden. Het probleem is dat één wentelteefje naar meer smaakt.

Ook vult wit brood niet echt, waardoor je aan een sneetje niet genoeg hebt. Daardoor krijg je weer sneller trek, dan wanneer je een voedzamer ontbijt of lunch zou nuttigen.

Wist je dat...

...wentelteefjes niet alleen een onderdeel van de Nederlandse keuken zijn, maar ook geliefd zijn in andere delen van de wereld? Zo heet in Frankrijk een wentelteefje Pain Perdu (het verloren brood) en in Noord-Amerika French toast.

Conclusie

De traditionele wentelteefjes zijn gezellig en smakelijk en daardoor een populair ontbijt. Helaas zijn ze niet echt gezond, want ze bevatten veel suiker en calorieën.

Bovendien bieden wentelteefjes weinig mineralen, vitaminen en vezels. Daarom is het beter om af en toe wentelteefjes te bakken en ze als een traktatie te beschouwen.

Je kunt wentelteefjes gezonder maken door andere ingrediënten te gebruiken. Met fruit kun je bijvoorbeeld de zoetheid van suiker vervangen en voeg je vitaminen toe. Neem je volkorenbrood in plaats van witbrood? Dan bevatten je wentelteefjes ook de nodige vezels.

Beoordeel dit artikel

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Koolhydraatarm brood van amandelmeel

Koolhydraatarm brood, de voor- en nadelen op een rij

Koolhydraatarm brood is precies wat je ervan zou verwachten: brood dat een beperkte hoeveelheid koolhydraten bevat. Maa...

Is brood gezond of ongezond?

Is brood gezond of ongezond?

Is brood gezond of ongezond? Velen van ons zullen ermee zijn opgevoed: brood. Een bolletje met hagelslag bij het ontbijt...

koolhydraatarm-dieet

Koolhydraatarm dieet, alle voor- en nadelen op een rij!

Een koolhydraatarm dieet is een veelgehoord dieet, maar wat is dit eigenlijk en is het gezond? In dit artikel kun je de ...

Koolhydraatarm diner: recepten en inspiratie

Koolhydraatarm diner: recepten en inspiratie

Een koolhydraatarm dieet zou goed zijn wanneer je af wilt vallen, maar ook een fijn dieet voor mensen met diabetes of ha...

Gluten: een boosdoener of een onschuldige eiwitcombinatie?

Gluten: Glutenvrij dieet, Intolerantie en Overgevoeligheid

Het imago van gluten is niet onbesmet. Gluten sensitiviteit en coeliakie zijn aandoeningen die veel in de publiciteit st...

suiker

De ongezoete waarheid over suiker

Er is veel te doen over suiker. Het geeft een lekkere smaak, maar wordt ook vaak als boosdoener gezien. Is het terecht d...

De gezondste ijsjes

Van koolhydraatarm tot proteïnerijk, dit zijn de gezondste ijsjes

Het is een zonnige en broeierige zomerdag. Je zit al zo?n vier uur weg te smelten op kantoor. Zonder airco. Gelukkig hoe...

Lees wat je gemist hebt

14256 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'