Bij welke temperaturen moet je vlees bereiden om voedselvergiftiging te voorkomen?

Bij welke temperaturen moet je vlees bereiden om voedselvergiftiging te voorkomen?

Wanneer je vlees door en door goed verhit, worden bijna alle gevaarlijke micro-organismen, bacteriën en eventuele ziekteverwekkers gedood. Draai het vlees regelmatig om wanneer je het bakt of braadt.

Gemarineerd, gesneden of gemalen vlees zoals worst, hamburgers, spiesjes en gehakt moet volledig gegaard zijn voor je het opeet. Vlees uit één stuk van rund (biefstuk) of varken (varkenshaas) kan rosé worden gegeten. Doorbakken is altijd de meest veilige keuze.

Uit onderzoek is gebleken dat verhit vlees tot 70 °C kern temperatuur veilig voor consumptie is. Wees extra voorzichtig met gehakt(brood, -ballen), rollades, een hele kip of kalkoen want dit zijn grote stukken vlees en hebben een langere gaartijd nodig. Een vlees thermometer biedt hierbij uitkomst.

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Professor Bink, Vertegenwoordigt gezondeten.nl

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Het rawfood dieet - rauw eten

Het rawfood dieet - rauw eten

Rawfood is op dit moment erg hip. De sap- en saladebarretjes schieten als paddenstoelen uit de  grond. Het lijkt wel als...

Is melk gezond of ongezond?

Melk: de gezondheidsvoordelen en -nadelen op een rij

De gemiddelde Nederlander is opgegroeid met melk. Je zou er groot en sterk door worden. Maar is melk zo gezond als we vr...

Kokosbloesemsuiker

Kokosbloesemsuiker

De laatste jaren staan de media bol van de berichten over suiker en suikervervangers. Zijn suikervervangers als kokosbl...

rood vlees

Rood vlees: is het schadelijk voor je gezondheid?

Een malse, sappige hamburger met een flinke laag saus en een plakje gesmolten kaas. Geserveerd op een knapperig broodje ...

Chili con carne: de gezondheidsvoordelen op een rij (+recept)

Chili con carne: De Gezondheidsvoordelen op een rij (+recept)

Chili con carne is een populair, smaakvol gerecht. Maar welke ingrediënten en kruiden horen er eigenlijk in deze stoofpo...

frikandel

Frikandel: hoe ongezond is deze langwerpige frituursnack?

Een frikandel is een langwerpige frituursnack van verschillende soorten vlees. Het wordt meestal gekocht in een snackbar...

vegetariërs leven langer

Feit of fabel: Vegetariërs leven langer

Steeds meer mensen kiezen ervoor om minder of geen vlees te eten vanwege hun gezondheid, dierenwelzijn of het milieu. I...

Lees wat je gemist hebt

14305 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'