Wat is het verschil tussen een THT en

Wat is het verschil tussen een THT en "niet te gebruikten na"?

Er bestaan twee soorten houdbaarheidsdatums, namelijk Ten minste Houdbaar Tot (THT) en Te Gebruiken Tot (TGT).

Ten minste Houdbaar Tot (THT) staat op voedingsmiddelen die niet snel bederven. Dit betekent niet dat deze voedingsmiddelen na deze datum zijn bedorven. Je kunt dit vaak nog zonder gevaar eten. Wel kan het zijn dat na deze datum de kwaliteit van het voedingsmiddel achteruitgaat, zoals de smaak, kleur of geur van het product. Tot deze datum garandeert de fabrikant dat het product smaakvol is. Na deze datum kun je zelf beoordelen of je het product nog kunt eten door te kijken, ruiken en proeven. Ziet het product er nog uit zoals je gewend bent, en ruikt en proeft het ook zo, dan kun je dit nog prima eten.

Te Gebruiken Tot (TGT) of "niet te gebruiken na" staat op voedingsmiddelen die minder lang bewaard kunnen worden. Denk hierbij aan vlees, vis, voorgesneden groenten en verse sappen. Deze datum is de laatste dag waarop je het product nog veilig kunt gebruiken. Na deze datum kunnen ziekteverwekkers gaan groeien. Hier kan je ziek van worden, terwijl je deze vaak niet ziet, ruikt of proeft. Na de TGT-datum is het voedingsmiddel dus niet meer veilig voor consumptie.

Diëtist Simone de Lange beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Simone de Lange, DiëtistBSc Voeding en diëtiek

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Alles over voedselallergieën

Voedselallergieën, voedselovergevoeligheden en intoleranties wat zijn het en hoe herken je ze?

“Wij zijn een keuken, geen ziekenhuis”. Op de BBC Good Food Show opperde Raymond Blanc, een Franse Chef, dat het momente...

Tips om te stoppen met roken (zonder aan te komen)

Tips om te stoppen met roken (zonder aan te komen)

Bijna iedere roker probeert één of meerdere keren in zijn of haar leven te stoppen. Misschien heb jij al van alles gepro...

Hyperhidrosis: overmatig zweten

Hyperhidrosis: overmatig zweten

Overmatig zweten kan vervelend en gênant zijn. Zweten tijdens het sporten of in de sauna is prima. Maar bij inspanning, ...

Eieren & cholesterol – Hoeveel eieren kun je veilig eten?

Eieren & cholesterol – Hoeveel eieren kun je veilig eten?

Zondag ochtend - een lekker ontbijt met zelfgebakken brood, smoothies en een gekookt eitje. Op je verjaardag zet je een ...

Selenium: een krachtige gezondheidsbooster van microformaat

Selenium: Functie, Voeding en een Tekort herkennen

Heb je weleens van selenium of seleen gehoord? Best kans dat er geen belletje gaat rinkelen, want dit stofje is niet zo ...

 Zeekraal: een van de Zoutste Voedingsmiddelen

Zeekraal: een van de Zoutste Voedingsmiddelen

Zeekraal is een groene groente die wel iets weg heeft van een klein vetplantje. Het is afkomstig uit de zee en heeft kle...

zuivelspread

Zuivelspread: hoe gezond is dit broodbeleg eigenlijk?

Zuivelspread kan op veel manieren gebruikt worden; als smeerbaar broodbeleg maar ook als ingrediënt in diverse gere...

Lees wat je gemist hebt

9826 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'