Er bestaan twee soorten houdbaarheidsdatums, namelijk Ten minste Houdbaar Tot (THT) en Te Gebruiken Tot (TGT).
Ten minste Houdbaar Tot (THT) staat op voedingsmiddelen die niet snel bederven. Dit betekent niet dat deze voedingsmiddelen na deze datum zijn bedorven. Je kunt dit vaak nog zonder gevaar eten. Wel kan het zijn dat na deze datum de kwaliteit van het voedingsmiddel achteruitgaat, zoals de smaak, kleur of geur van het product. Tot deze datum garandeert de fabrikant dat het product smaakvol is. Na deze datum kun je zelf beoordelen of je het product nog kunt eten door te kijken, ruiken en proeven. Ziet het product er nog uit zoals je gewend bent, en ruikt en proeft het ook zo, dan kun je dit nog prima eten.
Te Gebruiken Tot (TGT) of "niet te gebruiken na" staat op voedingsmiddelen die minder lang bewaard kunnen worden. Denk hierbij aan vlees, vis, voorgesneden groenten en verse sappen. Deze datum is de laatste dag waarop je het product nog veilig kunt gebruiken. Na deze datum kunnen ziekteverwekkers gaan groeien. Hier kan je ziek van worden, terwijl je deze vaak niet ziet, ruikt of proeft. Na de TGT-datum is het voedingsmiddel dus niet meer veilig voor consumptie.