Vlees dat uit één stuk bestaat mag bij hoge uitzondering rosé gegeten worden. Denk dan aan een heel stuk rundvlees, varkensvlees, lamsvlees of eend. Denk hierbij aan biefstuk, varkenshaas, eendenborst, rosbief, carpaccio en lamskoteletten.
Bij kip en bewerkt vlees is het uiterst belangrijk om dit goed door en door te verhitten. Dit verkleint de risico's op voedselinfecties. Bij bewerkt vlees kun je denken aan worsten, gehakt, tartaar en hamburgers.
Samengesteld uit stukjes vlees
Sommige stukken vlees die je in de winkel kan kopen bestaan uit verschillende kleinere stukken vlees. Deze zijn aan elkaar geplakt door middel van eiwitten of enzymen. Wanneer het vlees op deze manier samengesteld is, vind je dit terug op het etiket.
Samengesteld vlees kan aan de binnenkant bacteriën bevatten en daarom is het belangrijk dat je ook dit vlees goed doorbakt. Kom je er niet achter of het stuk vlees samengesteld is of één geheel is? Dan is het advies altijd om het alsnog goed door te bakken.
Niet iedereen mag rauw vlees
Jonge kinderen, ouderen, mensen met een verminderde weerstand en zwangere vrouwen worden afgeraden rauw vlees te eten, zoals tartaar en carpaccio. Dit zijn risicovolle producten. Deze kwetsbare groepen moeten hun vlees altijd goed doorbakken om hiermee voedselinfecties te voorkomen.
Voor zwangeren kan er een uitzondering gemaakt worden wanneer zij een heel stuk vlees rosé willen eten. Vries dan het vlees minimaal voor drie dagen in (bij -20 graden). Het vriesproces helpt het risico's op voedselinfecties te verminderen.