Welk vlees moet je doorbakken en welke kan je rauw eten?

Welk vlees moet je doorbakken en welke kan je rauw eten?

Vlees dat uit één stuk bestaat mag bij hoge uitzondering rosé gegeten worden. Denk dan aan een heel stuk rundvlees, varkensvlees, lamsvlees of eend. Denk hierbij aan biefstuk, varkenshaas, eendenborst, rosbief, carpaccio en lamskoteletten.

Bij kip en bewerkt vlees is het uiterst belangrijk om dit goed door en door te verhitten. Dit verkleint de risico's op voedselinfecties. Bij bewerkt vlees kun je denken aan worsten, gehakt, tartaar en hamburgers.

Samengesteld uit stukjes vlees

Sommige stukken vlees die je in de winkel kan kopen bestaan uit verschillende kleinere stukken vlees. Deze zijn aan elkaar geplakt door middel van eiwitten of enzymen. Wanneer het vlees op deze manier samengesteld is, vind je dit terug op het etiket.

Samengesteld vlees kan aan de binnenkant bacteriën bevatten en daarom is het belangrijk dat je ook dit vlees goed doorbakt. Kom je er niet achter of het stuk vlees samengesteld is of één geheel is? Dan is het advies altijd om het alsnog goed door te bakken.

Niet iedereen mag rauw vlees

Jonge kinderen, ouderen, mensen met een verminderde weerstand en zwangere vrouwen worden afgeraden rauw vlees te eten, zoals tartaar en carpaccio. Dit zijn risicovolle producten. Deze kwetsbare groepen moeten hun vlees altijd goed doorbakken om hiermee voedselinfecties te voorkomen.

Voor zwangeren kan er een uitzondering gemaakt worden wanneer zij een heel stuk vlees rosé willen eten. Vries dan het vlees minimaal voor drie dagen in (bij -20 graden). Het vriesproces helpt het risico's op voedselinfecties te verminderen.

Dewika

Geschreven door Dewika Atwaroe, Diëtist bij Albert Schweitzer ziekenhuisBSc Voeding en diëtiek

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Behaal jouw doelen met een gepersonaliseerd voedingsschema

Gezond aan je gewicht werken? Gebruik een voedingsschema

Afvallen, spiermassa opbouwen, op gewicht blijven of het nastreven van bepaalde sportieve of gezondheidsdoelen. Wat je d...

Light producten, denk er niet te licht over!

Light producten, denk er niet te licht over!

Denk niet te licht over light producten. Waarom? Stel, je wilt afvallen, maar hebt toch wel heel veel zin in een lekker ...

rood vlees

Rood vlees: is het schadelijk voor je gezondheid?

Een malse, sappige hamburger met een flinke laag saus en een plakje gesmolten kaas. Geserveerd op een knapperig broodje ...

Ashwagandha: de 7 voordelen en risico's op een rij

Ashwagandha: de 7 voordelen en risico's op een rij

Een plant die goed is tegen stress, hartproblemen kan verminderen, je bloedsuikerspiegel verlaagt en de kans op kanker v...

Zonnebloempitten: Gezondheidsvoordelen en -Risico's

3 Redenen om vaker zonnebloempitten te eten

Wist jij dat zonnebloempitten eigenlijk geen pitten, maar zaden zijn? En de kans dat je ze vaker eet dan je denkt is gro...

voedingsstoffen zwangerschap

Dit moet je eten tijdens je zwangerschap en bij het geven van borstvoeding

Als er één moment is om te beginnen met een gezond voedingspatroon, dan is het tijdens je zwangerschap. Wat je in die pe...

Biologisch vlees zuivel beter

Biologisch vlees en zuivel beter voor jou en het milieu?

Biologische vlees- en zuivelproducten zijn hot! Zo kan het zomaar gebeuren dat je bij je buurvrouw op de koffie bent en ...

Lees wat je gemist hebt

9980 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'