Welk vlees moet je doorbakken en welke kan je rauw eten?

Welk vlees moet je doorbakken en welke kan je rauw eten?

Vlees dat uit één stuk bestaat mag bij hoge uitzondering rosé gegeten worden. Denk dan aan een heel stuk rundvlees, varkensvlees, lamsvlees of eend. Denk hierbij aan biefstuk, varkenshaas, eendenborst, rosbief, carpaccio en lamskoteletten.

Bij kip en bewerkt vlees is het uiterst belangrijk om dit goed door en door te verhitten. Dit verkleint de risico's op voedselinfecties. Bij bewerkt vlees kun je denken aan worsten, gehakt, tartaar en hamburgers.

Samengesteld uit stukjes vlees

Sommige stukken vlees die je in de winkel kan kopen bestaan uit verschillende kleinere stukken vlees. Deze zijn aan elkaar geplakt door middel van eiwitten of enzymen. Wanneer het vlees op deze manier samengesteld is, vind je dit terug op het etiket.

Samengesteld vlees kan aan de binnenkant bacteriën bevatten en daarom is het belangrijk dat je ook dit vlees goed doorbakt. Kom je er niet achter of het stuk vlees samengesteld is of één geheel is? Dan is het advies altijd om het alsnog goed door te bakken.

Niet iedereen mag rauw vlees

Jonge kinderen, ouderen, mensen met een verminderde weerstand en zwangere vrouwen worden afgeraden rauw vlees te eten, zoals tartaar en carpaccio. Dit zijn risicovolle producten. Deze kwetsbare groepen moeten hun vlees altijd goed doorbakken om hiermee voedselinfecties te voorkomen.

Voor zwangeren kan er een uitzondering gemaakt worden wanneer zij een heel stuk vlees rosé willen eten. Vries dan het vlees minimaal voor drie dagen in (bij -20 graden). Het vriesproces helpt het risico's op voedselinfecties te verminderen.

Bericht bewaren
Beoordeel
Dewika

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Voeding Voeding

Waarom is taugé zo gezond en kan je het rauw eten?

Taugé behoort tot de kiemgroenten. Het bevat veel vitaminen en mineralen en is daarom heel gezond. Daarnaast past het ui...

Voeding Voeding

Welke groenten kun je beter gegaard eten dan rauw?

Groenten die je beter niet rauw kan eten zijn bonen, peulvruchten, paddenstoelen, champignons, aubergines en aardappelen...

Gezond leven Gezond leven

Bij welke temperaturen moet je vlees bereiden om voedselvergiftigi­n­g te voorkomen?

Wanneer je vlees door en door goed verhit, worden bijna alle gevaarlijke micro-organismen, bacteriën en eventuele z...

Medisch Medisch

Wordt de werking van antibiotica minder als je veel vlees eet?

Hoewel er geen resten van antibiotica te vinden zijn in vlees, kunnen er wel antibiotica-resistente bacteriën op vlees z...

Gezond leven Gezond leven

Kan je varkensvlees rauw eten?

Vlees kan beter niet rauw gegeten worden. Rauw vlees kan parasieten en bacteriën bevatten en hier kan men ziek van worde...

Toon meer (935)
Volg ons