Waarom is het eten van vlees niet duurzaam?

Waarom is het eten van vlees niet duurzaam?

Het eten van vlees is veel minder duurzaam dan het eten van plantaardig voedsel. 

Broeikas

Vlees heeft namelijk een groot aandeel in de uitstoot van broeikasgassen in Nederland. Broeikasgassen zijn onder andere koolstofdioxide (CO2), methaan (CH4) en lachgas (N2O). Deze gassen dragen bij aan het vasthouden van warmte in de atmosfeer, waardoor de aarde sneller opwarmt: het broeikaseffect.

Uitstoot veehouderij

In totaal is de landbouw verantwoordelijk voor zo'n 14% van de CO2 uitstoot in Nederland. De veehouderij is hierin de grootste bijdrager (70%). Zo veroorzaakt de veehouderij 75% van de totale CH4 uitstoot (deze ontstaat in het maagdarmstelsel van dieren en bij de mestopslag). Ook is de veehouderij goed voor 45% van de totale N2O uitstoot (ontstaan bij de mestopslag) in Nederland. De bijdrage aan het broeikaseffect verschilt per dier, waarbij koeien de koploper zijn met een zeventig keer hogere CH4-uitstoot dan varkens.

Veel kosten

Daarnaast is er voor een kilo vlees ongeveer vijf kilo plantaardig voedsel nodig. Op die manier gaat er veel biomassa verloren, want veel plantaardig voedsel dat verbouwd wordt voor veeteelt had ook voor humane consumptie gebruikt kunnen worden. De veeteelt kost verder ook fossiele energie, zoals de diesel voor tractoren en de electriciteit voor het varwarmen van de stallen.

Bericht bewaren
Beoordeel

Bronnen

Wageningen Universiteit (link)

Klimaat helpdesk (link)

Gezondeten.nl Voedingswetenschapper Julia Haarhuis

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Gezond levenGezond leven

Is gezond eten ook duurzaam?

Een gezond voedingspatroon kan gedefinieerd worden aan de hand van de Schijf van Vijf. Deze bestaat uit veel groente, fr...

DiëtenDiëten

Hoe eet je zo duurzaam mogelijk?

Veel van ons voedsel wordt uit andere landen geïmporteerd, denk aan sinaasappels uit Spanje of quinoa uit Peru. Bij de t...

VoedingsstoffenVoedingsstoffen

Wat is de impact van het eten van eiwitten op het milieu?

De voedselkeuzes die we maken hebben niet alleen invloed op onze gezondheid, maar ook op het milieu. Over het algemeen h...

VoedingVoeding

Waarom is biologisch vlees beter dan gewoon vlees?

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat biologische voeding per se gezonder is dan reguliere voeding. Het grote verschil...

VoedingVoeding

Waarom is vis eten veel gezonder dan vlees?

Vis eten is gezonder dan vlees, doordat je bij het eten van vis een hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren zoals omega 3...

Toon meer (1003)
Volg ons