Het eten van vlees is veel minder duurzaam dan het eten van plantaardig voedsel.
Broeikas
Vlees heeft namelijk een groot aandeel in de uitstoot van broeikasgassen in Nederland. Broeikasgassen zijn onder andere koolstofdioxide (CO2), methaan (CH4) en lachgas (N2O). Deze gassen dragen bij aan het vasthouden van warmte in de atmosfeer, waardoor de aarde sneller opwarmt: het broeikaseffect.
Uitstoot veehouderij
In totaal is de landbouw verantwoordelijk voor zo'n 14% van de CO2 uitstoot in Nederland. De veehouderij is hierin de grootste bijdrager (70%). Zo veroorzaakt de veehouderij 75% van de totale CH4 uitstoot (deze ontstaat in het maagdarmstelsel van dieren en bij de mestopslag). Ook is de veehouderij goed voor 45% van de totale N2O uitstoot (ontstaan bij de mestopslag) in Nederland. De bijdrage aan het broeikaseffect verschilt per dier, waarbij koeien de koploper zijn met een zeventig keer hogere CH4-uitstoot dan varkens.
Veel kosten
Daarnaast is er voor een kilo vlees ongeveer vijf kilo plantaardig voedsel nodig. Op die manier gaat er veel biomassa verloren, want veel plantaardig voedsel dat verbouwd wordt voor veeteelt had ook voor humane consumptie gebruikt kunnen worden. De veeteelt kost verder ook fossiele energie, zoals de diesel voor tractoren en de electriciteit voor het varwarmen van de stallen.