Dat eten in geopend blik bewaren afgeraden wordt, is oorspronkelijk om de zogenaamde ‘blikvergiftiging’ tegen te gaan. Dit probleem ontstaat door de tin die in het metaal van het blik verwerkt zit. Als het blik geopend is, komt er zuurstof bij de binnenkant. Dat kan tot versnelde oxidatie leiden, waarbij een deel van de tin in het eten terechtkomt. Zeker na een paar dagen in de koelkast kan dat flink oplopen. Dat geldt dan vooral voor zure producten, zoals tomatensaus en fruit in sap.
Over het algemeen geldt dat na het openen van een pot of blik de inhoud nog twee tot maximaal vijf dagen goed is. Groenten of vruchten in glas kunnen in de glazen pot in de koelkast bewaard worden. Voor het restant uit een blik kan je beter een plastic bewaardoos met deksel gebruiken. De wand van het blik kan zoals hierboven genoemd oxideren, dit komt de kwaliteit van het voedsel niet ten goede.
Tot slot kan je zelf de kwaliteit van het product beoordelen door aan het blik te ruiken of de kleur te bekijken: bedorven voedsel heeft namelijk een penetrante geur en de kleur kan veranderd zijn.