Het is moeilijk te zeggen in hoeverre ons voedsel "vervuild" zou zijn. Dit komt onder andere omdat het een ruime vraagstelling is. Er kunnen wel enkele onderwerpen genoemd worden die te maken hebben met "vervuiling" van onze voeding.
Hormonen in vlees
In mensen en dieren komen van nature hormonen voor. Hormonen regelen allerlei functies, denk bijvoorbeeld aan de spijsvertering of de waterhuishouding. Deze hormonen zitten niet alleen in vlees, maar bijvoorbeeld ook in eieren en melk.
In Nederland is het verboden om extra hormonen toe te dienen, om te voorkomen dat je niet te veel binnen kunt krijgen. Dit wordt streng gecontroleerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
Bestrijdingsmiddelen in mijn eten?
Om gewassen te beschermen tegen ziekten, plagen en onkruid wordt er in Nederland gebruik gemaakt van (chemische) bestrijdingsmiddelen. Om te voorkomen dat iemand te veel hiervan binnenkrijgt, is er in de wet vastgelegd wat de maximale hoeveelheid bestrijdingsmiddelen is. Ook hier controleert de NVWA regelmatig op de aanwezigheid van resten bestrijdingsmiddelen.
Wanneer je er zeker van wilt zijn dat er geen chemische bestrijdingsmiddelen in jouw eten zitten, kun je ervoor kiezen om biologisch te gaan eten. Bij biologische gewasbescherming maakt men gebruik van bestrijdingsmiddelen van natuurlijke oorsprong of natuurlijke vijanden, zoals sluipwespen.
Relatie tussen milieuvervuiling en voedsel
Het produceren van eten en drinken kost energie, er is namelijk grond, mest en water nodig. Ook wordt ons eten en drinken verpakt, gekoeld en vervoerd. Hier komen broeikasgassen vrij, wat invloed heeft op aarde.
Je kunt zelf ervoor kiezen om producten te verminderen of te vermijden welke een grote impact hebben. Denk hierbij aan dierlijke producten, zoals vlees, eieren en melk. Zo verklein jij jouw impact op de aarde. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een meer plantaardig dieet of voor producten die lokaal geproduceerd zijn. Een deel van je boodschappen kun je doen bij de lokale boer.