Wanneer kan voeding schadelijk zijn?

Wanneer kan voeding schadelijk zijn?

In de EU en in Nederland zijn er strikte regels rondom voedselveiligheid. Hier hanteren horeca belangrijke regels welke gecontroleerd worden door de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit). 

Wat voor voeding kan schadelijk zijn?

Er is dus steeds betere controle op de voeding die wij eten, maar toch kan het gebeuren dat je er ziek van kan worden. Wanneer moet je oppassen wat je eet?

Aangebrand eten

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat bij het aanbranden van aardappelen, vlees en brood er toxines vrijkomen. Deze toxines zijn erg schadelijk voor het lichaam omdat deze de kans op kanker vergroten. Je wordt er niet gelijk ziek van, maar de schade kan zich met de jaren ontwikkelen in het lichaam. Daarom wordt er geadviseerd om het eten tot goudgeel te bakken en het vlees niet aan te laten branden.

Bestrijdingsmiddelen

Het is mogelijk dat de groente en fruit die we eten nog resten van bestrijdingsmiddelen bevatten. Echter heeft de NVWA hier strenge regels voor. Hierdoor is de hoeveelheid bestrijdingsmiddelen op een voedingsmiddel erg laag. In Nederland hoeven we ons hier dus geen zorgen over te maken. Wil je hier toch voorzichtiger mee zijn? Kies dan voor biologische producten. 

Milieuverontreiniging

Onder milieuverontreiniging valt hiermee het dumpen van afvalstoffen zoals kwik en lood in onze wateren. Vissen en andere dieren die hier leven kunnen dit opnemen. Door het consumeren van deze verontreinigde dieren, kan het lichaam schade oplopen. Echter gebeurt dit niet op korte termijn, maar vaak na een aantal jaar. Uit onderzoek blijkt dat de kans op vergiftiging of lichamelijke schade voor Nederlanders erg klein is. 

Bacteriën en virussen

Bacteriën en virussen zijn kleine organismen en de grootste boosdoeners voor voedselvergiftiging in ons land. Dagelijks hebben 2.000 mensen last van misselijkheid, diarree en overgeven. Je kan er flink ziek van worden, maar gelukkig gaat het in de meeste gevallen ook snel voorbij. Voor bepaalde groepen (jonge kinderen, zwangeren, ouderen of chronisch zieke mensen) kunnen de gevolgen soms wel dodelijk zijn. Daarom wordt geadviseerd om goed je handen te wassen en op hygiënische wijze maaltijden te bereiden. 

Tip

Vaak lees je (online) dat E-nummers ook schadelijk voor het lichaam kunnen zijn. Uit onderzoek is gebleken dat dit niet klopt.  Een voedingsmiddel krijgt pas een E-nummer wanneer het voldoet aan de hoge (en strenge) eisen van EFSA (European Food Safety Association). Een E-nummer wordt vooral gebruikt voor behoud van smaak, kleur, en levensduur. Mede hierdoor kunnen we met een gerust hart boodschappen doen.

Dewika

Geschreven door Dewika Atwaroe , Diëtist bij Albert Schweitzer ziekenhuisBSc Voeding en diëtiek

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Alles over voedselallergieën

Voedselallergieën, voedselovergevoeligheden en intoleranties wat zijn het en hoe herken je ze?

“Wij zijn een keuken, geen ziekenhuis”. Op de BBC Good Food Show opperde Raymond Blanc, een Franse Chef, dat het momente...

Hooikoorts symptomen en behandeling

Hooikoorts symptomen en behandeling

Hoe herken je hooikoorts symptomen? Hooikoorts is een vervelende aandoening en één van de meest voorkomende allergieën. ...

Is melk gezond of ongezond?

Melk: de gezondheidsvoordelen en -nadelen op een rij

De gemiddelde Nederlander is opgegroeid met melk. Je zou er groot en sterk door worden. Maar is melk zo gezond als we vr...

rood vlees

Rood vlees: is het schadelijk voor je gezondheid?

Een malse, sappige hamburger met een flinke laag saus en een plakje gesmolten kaas. Geserveerd op een knapperig broodje ...

E-nummers, Top 10 Omstreden e-nummers

Eerlijk over E-nummers, dit wil je weten!

“Ik gebruik geen pakjes en zakjes hoor. Want al die E-nummers zijn zó slecht voor je.” Komt deze gedachte jou bekend voo...

Ashwagandha: de 7 voordelen en risico's op een rij

Ashwagandha: de 7 voordelen en risico's op een rij

Een plant die goed is tegen stress, hartproblemen kan verminderen, je bloedsuikerspiegel verlaagt en de kans op kanker v...

Nachtschade, schadelijk of hartstikke gezond?

Nachtschade: Schadelijk of Hartstikke Gezond?

Nachtschadegroenten. Dat klinkt gevaarlijk he? Gelukkig valt dat reuze mee. Grote kans zelfs dat je deze groenten vrijwe...

Lees wat je gemist hebt

14279 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'