In de EU en in Nederland zijn er strikte regels rondom voedselveiligheid. Hier hanteren horeca belangrijke regels welke gecontroleerd worden door de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit).
Wat voor voeding kan schadelijk zijn?
Er is dus steeds betere controle op de voeding die wij eten, maar toch kan het gebeuren dat je er ziek van kan worden. Wanneer moet je oppassen wat je eet?
Aangebrand eten
Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat bij het aanbranden van aardappelen, vlees en brood er toxines vrijkomen. Deze toxines zijn erg schadelijk voor het lichaam omdat deze de kans op kanker vergroten. Je wordt er niet gelijk ziek van, maar de schade kan zich met de jaren ontwikkelen in het lichaam. Daarom wordt er geadviseerd om het eten tot goudgeel te bakken en het vlees niet aan te laten branden.
Bestrijdingsmiddelen
Het is mogelijk dat de groente en fruit die we eten nog resten van bestrijdingsmiddelen bevatten. Echter heeft de NVWA hier strenge regels voor. Hierdoor is de hoeveelheid bestrijdingsmiddelen op een voedingsmiddel erg laag. In Nederland hoeven we ons hier dus geen zorgen over te maken. Wil je hier toch voorzichtiger mee zijn? Kies dan voor biologische producten.
Milieuverontreiniging
Onder milieuverontreiniging valt hiermee het dumpen van afvalstoffen zoals kwik en lood in onze wateren. Vissen en andere dieren die hier leven kunnen dit opnemen. Door het consumeren van deze verontreinigde dieren, kan het lichaam schade oplopen. Echter gebeurt dit niet op korte termijn, maar vaak na een aantal jaar. Uit onderzoek blijkt dat de kans op vergiftiging of lichamelijke schade voor Nederlanders erg klein is.
Bacteriën en virussen
Bacteriën en virussen zijn kleine organismen en de grootste boosdoeners voor voedselvergiftiging in ons land. Dagelijks hebben 2.000 mensen last van misselijkheid, diarree en overgeven. Je kan er flink ziek van worden, maar gelukkig gaat het in de meeste gevallen ook snel voorbij. Voor bepaalde groepen (jonge kinderen, zwangeren, ouderen of chronisch zieke mensen) kunnen de gevolgen soms wel dodelijk zijn. Daarom wordt geadviseerd om goed je handen te wassen en op hygiënische wijze maaltijden te bereiden.