In welk voedsel kan salmonella voorkomen?

In welk voedsel kan salmonella voorkomen?

Salmonella komt voornamelijk voor in dierlijke producten die onvoldoende verhit zijn, namelijk in vlees, eieren en zuivelproducten.

Salmonella besmetting voorkomen

De salmonellabacterie groeit goed op de dierlijke producten. Daarnaast kan Salmonella soms voorkomen in groenten en fruit. Niet elk product is besmet met de salmonellabacterie, maar als de bacterie aanwezig is zorgt verhitting ervoor dat de bacterie gedood wordt en het product veilig gegeten kan worden. Verder is het belangrijk dat de rauwe dierlijke producten niet in contact komen met producten die je rauw eet, zoals salades.

Salmonelle infectie

Een infectie met Salmonella kan (milde) darmklachten kan veroorzaken, zoals buikkrampen, misselijkheid, braken en diarree. Deze klachten zijn vaak binnen 72 uur na infectie merkbaar en kunnen drie tot zeven dagen aanhouden.

Gezondeten.nl Voedingswetenschapper Julia Haarhuis

Geschreven door Julia Haarhuis, VoedingswetenschapperBSc Nutrition and health, WO minor Neurowetenschappen, PhD Plant, food and health, MSc Nutritional Epidemiology and Public Health

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Candida infectie

Candida infectie

Candida komt veel voor en wordt vaak onderschat. Het kan namelijk chronische klachten veroorzaken die maanden of zelfs j...

Ziekte van Lyme symptomen en klachten

Ziekte van Lyme: Symptomen, Klachten en Behandeling

Wat zijn de symptomen en klachten bij de ziekte van Lyme? In dit artikel bespreken wij met welke ziekteverschijnselen je...

rood vlees

Rood vlees: is het schadelijk voor je gezondheid?

Een malse, sappige hamburger met een flinke laag saus en een plakje gesmolten kaas. Geserveerd op een knapperig broodje ...

Ontstoken keelamandelen: symptomen, oorzaken en behandeling

Ontstoken keelamandelen: symptomen, oorzaken en behandeling

Ontstoken amandelen kunnen erg naar zijn. Ze zorgen voor vervelende klachten en worden niet altijd vanzelf beter. Maar w...

eieren

Een ei, kan dat er wel bij? (inclusief recept voor gepocheerd ei)

Er zijn weinig voedingsmiddelen zo veelzijdig als een ei. Je kunt het toevoegen aan een salade, verwerken in een taart o...

Helicobacter pylori infectie

Wat is een Helicobacter pylori infectie?

Een Helicobacter pylori infectie wordt veroorzaakt door een hardnekkige bacterie. Deze tast je maag aan, waardoor serieu...

Kefir gezond?

7 Belangrijkste Voordelen van Kefir en de Grootste Nadelen

Kefir is een drankje dat al duizenden jaren gedronken wordt, maar tegenwoordig weer helemaal populair is. Dat heeft alle...

Lees wat je gemist hebt

9830 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'