Als je zwanger bent word je geadviseerd om groenten en fruit goed te wassen om te voorkomen dat je een toxoplasmose besmetting oploopt.
Wat is toxoplasmose?
Toxoplasmose is een voedselinfectie die veroorzaakt wordt door de bacterie Toxoplasma gondii. Toxoplasmose wordt soms ook de "kattenziekte" genoemd omdat katten de enige dieren zijn die een volwassen vorm van deze bacterie in zich dragen. De bacterie kan echter ook voorkomen in rauw vlees en rauwe groenten of fruit.
Is toxoplasmose gevaarlijk?
Als je een toxoplasmose besmetting oploopt, merk je daar meestal niet veel van. Hooguit kun je je er een beetje grieperig van voelen, zoals wat lichte koorts, wat vermoeidheid en spierpijn. Als je ooit een besmetting hebt gehad, dan ben je je leven lang immuun en beschermd tegen de bacterie.
Het gevaar van toxoplasmose bij het ongeboren kind
Als je nog nooit met toxoplasmose bent besmet én je bent zwanger, dan moet je wel erg uitkijken dat je niet in contact komt met deze bacterie. Dat kan namelijk schadelijke gevolgen hebben voor je ongeboren kindje. In het prille begin van de zwangerschap kan dit zelfs leiden tot een miskraam. Bij een wat verder gevorderde zwangerschap kunnen hersenafwijkingen of oogproblemen ontstaan bij de baby. In een later stadium van de zwangerschap zijn de risico's kleiner. Het betekent overigens niet altijd dat een toxoplasmose besmetting automatisch leidt tot schade bij je baby.
Wat kan je doen om je baby te beschermen?
- Als je een kat hebt, laat een ander dan de kattenbak schoonmaken
- Was of schil rauwe groenten goed voordat je ze gaat eten
- Vermijd het eten van rauw vlees zoals tartaar, filet americain of carpaccio
- Was je handen goed voor en na het bereiden van voedsel
- Maak snijplanken goed schoon
- Draag handschoenen wanneer je werkt in de tuin
Wanneer je er zeker van wilt zijn of je immuun bent voor toxoplasmose, kun je uitsluitsel krijgen door het laten uitvoeren van een bloedtest.