Baby groente tas, meer groente eten

Baby’s eten vaker groente met de Baby Groente Tas

Baby Groente Tas stimuleert het leren eten van groente. Als ouders wekelijks een tas krijgen met groenten, dan eten baby’s vaker en gevarieerder groenten. Dat blijkt uit een proef met de “Baby Groente Tas”. 

Baby Groente Tas

De Baby Groente Tas is een papieren tas die op vrijdag thuis wordt bezorgd. Elke week zitten hier 2 groentes in, plus een gezond recept om deze klaar te maken voor een baby.

De ouder maakt met de wekelijkse tas 7 babymaaltijden en vriest deze in. De eerste tas bevat ook handige diepvriesbakjes en indien gewenst een staafmixer. 

Tip

Studies tonen aan dat een baby een groente of ander product tien tot wel vijftien keer moet proeven om het te kunnen waarderen. 

Onderzoek

In 2021 kregen ouders met een baby van 4 tot 6 maanden in Purmerend en Beemster de Baby Groente Tas 8 weken gratis. Er was ook een controlegroep. De pilot is onderzocht door de Vrije Universiteit Amsterdam, onder leiding van prof. dr. Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid.

Daaruit blijkt dat baby’s met de Baby Groente Tas vaker groenten krijgen voorgeschoteld. Ook eten ze meer verschillende soorten groenten. Bijna driekwart van de ouders denken dat ze zonder Baby Groente Tas minder soorten groenten aan hun baby hadden gegeven.

Ruim 80 procent zegt dat hun baby door de Baby Groente Tas groenten heeft geproefd, die ze zelf (bijna) nooit eten. Ook starten ouders met de Baby Groente Tas eerder met het geven van groenten aan hun baby.

Het krijgen van de tas wordt beleefd als cadeautje en 94 procent van de ouders is tevreden of zeer tevreden. De gemeenten Purmerend en Beemster hebben op basis van de gunstige resultaten besloten om in 2022 door te gaan met de Baby Groente Tas.

Wist je dat...

...vroeger dan bij 4 maanden starten met vaster voedsel wordt afgeraden? Dit omdat de darmpjes dan simpelweg nog niet rijp zijn

Kosten

De Baby Groente Tas werd in de pilot gratis verstrekt aan ouders, maar dat is wel kostbaar voor de gemeente. Voor 8 weken bedragen de kosten zo’n € 89,- per gezin.

Daarom is het volgens Seidell raadzaam om met de gratis tas te focussen op gezinnen die dit het hardst nodig hebben. Voor draagkrachtige ouders zou de tas tegen kostprijs beschikbaar kunnen worden gesteld.

Bericht bewaren
Beoordeel

Bronnen

de Baby Groente Tas (link)

Voedingswetenschapper Angela Sever

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Je kind belonen met snoep? Liever niet. Kinderen eten snoep

Door snoep als beloning gaan kinderen ongezonder eten

Je kind belonen met een snoepje? Liever niet. De kans bestaat dat je kind daardoor ongezonder gaat eten als het groter i...

overgewicht-door-ongezond-eten

Overgewicht komt niet door hoeveel je eet, maar wat je eet

Te veel eten is niet de hoofdoorzaak van overgewicht. Het ligt meer aan wát je eet. De ene calorie is de andere niet, en...

Gezondeten.nl Waarom zijn groenten en fruit belangrijk voor jonge kinderen?

Waarom zijn groenten en fruit belangrijk voor jonge kinderen?

Deze vraag beantwoordt dr. Koen Joosten, kinderarts in het Erasmus MC-Sophia in Rotterdam, in een circa 10-minuten duren...

Voedsel bezorgen, Door de coronapandemie is 22 procent van de Nederlanders gezonder gaan eten.

Ruim 1 op 5 is gezonder gaan eten door coronapandemie

Door de coronapandemie is 22 procent van de Nederlanders gezonder gaan eten. Dat blijkt uit een studie van Wageningen Un...

Bakje gehakt, Vlees geen dagelijkse kost voor 8 op de 10 Nederlanders

Vlees geen dagelijkse kost voor 8 op de 10 Nederlanders

Slechts 20 procent van de volwassenen eet iedere dag vlees en 30 procent eet 5 of 6 dagen per week vlees. Bijna 5 procen...

Toon meer (-8)
Volg ons