Duurzame voeding wordt steeds populairder

Nederlanders kopen steeds meer duurzame voeding. In totaal gaven we vorig jaar 21 procent meer uit aan duurzame producten dan in 2019. Vooral van koffie, thee en eieren kiezen we steeds vaker de duurzame variant. 

Duurzame voeding wordt steeds populairder

Minder naar horeca

Dat berekende Wageningen University & Research in de jaarlijkse Monitor Duurzaam Voedsel.

Ieder jaar kijken de onderzoekers naar de uitgaven van de consumenten in supermarkten, horeca en catering, en speciaalzaken. 

Niet verrassend zorgden de coronamaatregelen ervoor dat we in 2020 veel minder geld uitgaven aan voeding in de horeca en catering. Maar omdat we meer thuis waren, namen de uitgaven in supermarkten en speciaalzaken juist toe. 

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Tip

Bij duurzaam voedsel gaat het om een productie en consumptie die rekening houdt met mens, dier en milieu. Duurzaamheid heeft dus niet alleen betrekking op het milieu en het klimaat, maar ook op andere aspecten van de voedselkwaliteit, zoals: dierenwelzijn, natuurbehoud.

Duurzame thee en maaltijden grootste stijgers

In totaal gaven we in 2020 9 procent minder geld uit aan voeding dan in 2019. Maar de uitgaven aan duurzame voeding namen juist toe met 7 procent. Deze producten zijn bijvoorbeeld te herkennen aan keurmerken als “Beter Leven”, “Biologisch” en “Fairtrade”.

Vooral duurzame thee werd in supermarkten en speciaalzaken veel meer verkocht -  met een stijging van 75 procent – terwijl de omzet van gewone thee nauwelijks steeg. Ook opvallend was de veel grotere stijging van duurzame diepvriesmaaltijden en kant- en klaar maaltijden.

Consumenten gaven aan de duurzame maaltijden 53 procent meer uit dan in 2019, terwijl omzet van de niet-duurzame variant juist daalde met 3 procent. 

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's

Meer keurmerken

Aan duurzame aardappelen, groenten en fruit, brood, granen, koek en gebak, eieren en zuivelproducten gaven consumenten zo’n 30 procent meer uit.

Bij eieren komt dit vooral omdat veel supermarkten alleen nog maar duurzame eieren verkopen. Voor aardappelen, groenten en fruit en zuivel komt het deels omdat supermarkten meer producten hiervan verkopen met het keurmerk “On the way to PlanetProof”.

De enige voedselcategorie waarbij de niet-duurzame versie sneller is gestegen dan de duurzame is bij rundvlees (13,5 procent vs 8,9 procent). 

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!
Tip

De PlanetProof Way is een onafhankelijk keurmerk dat aantoont dat je een product koopt dat duurzamer is geproduceerd en dus een betere keuze is voor de natuur, het klimaat en de dieren. Het zegel is onder andere beschikbaar voor eieren, zuivelproducten, aardappelen, groenten en fruit, bloemen, planten, bomen en bloembollen.

Gezondheidswetenschapper Marjolein Steur

Geschreven door Marjolein Streur, GezondheidswetenschapperHBO niveau Leefstijlcoach, MSc Health sciences, BSc Gezondheidspsychologie

Beoordeel dit nieuws

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

De aardpeer, vergeten groenten die je niet mag vergeten

Vergeten groenten, herken jij deze mondkost van vroeger nog?

Het begrip “vergeten groenten” zegt letterlijk wat het is; groenten die we vergeten zijn. Het gaat vaak om groenten wel...

eieren

Eieren zijn gezonder dan je dacht en dit is waarom

Weinig voedingsmiddelen zijn zo veelzijdig als een ei. Je kunt het toevoegen aan een salade of verwerken in een taart. O...

Kaki fruit gezond

De 5 belangrijkste voordelen van kaki fruit (Sharonfruit)

Kakis' zijn relatief onbekende vruchten, afkomstig uit China. Je kunt ze herkennen aan een felle, oranje kleur. Als je z...

Groene thee

Groene thee, de meest belangrijkste voordelen op een rij!

Groene thee is een populaire drank die wereldwijd wordt geconsumeerd. De laatste jaren is het ook een erg gewild gezondh...

De verschillende duurzame keurmerken

Duurzame Keurmerken: Welke zijn er en wat houden ze in?

In de supermarkt kies je een product waarschijnlijk op basis van het uiterlijk, de houdbaarheidsdatum en de prijs. Maar ...

dragon fruit

Dragon fruit: een exotische vrucht met bijzondere voedingswaarden

Dragon fruit, ook wel -hou je vast- drakenfruit, drakenvrucht, pitaja, pitahaya of pitaya genoemd, is een tropische vruc...

Biologisch vlees zuivel beter

Biologisch vlees en zuivel beter voor jou en het milieu?

Biologische vlees- en zuivelproducten zijn hot! Zo kan het zomaar gebeuren dat je bij je buurvrouw op de koffie bent en ...

Lees wat je gemist hebt

13510 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'