Eerste medicijn tegen obesitas in basisverzekering

Er zijn verschillende medicijnen voor de behandeling van obesitas, maar tot nu toe moesten patiënten die zelf betalen. Maar daar lijkt nu verandering in te komen.

Wist je dat...

...14% van de volwassen Nederlandse bevolking kampt met obesitas.

pil obesitas

Saxenda

Het medicijn liraglutide (Saxenda®) kan voor de behandeling van een kleine groep mensen met ernstig overgewicht worden vergoed uit de basisverzekering. Dat schrijft Zorginstituut Nederland in een advies aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Als de minister het advies overneemt, is  dit het eerste medicijn voor de behandeling van overgewicht dat  wordt vergoed. Behandeling met liraglutide kost ongeveer 2.600 euro per patiënt per jaar.

Gecombineerde Leefstijl Interventie 

De vergoeding geldt alleen voor mensen met een BMI van 35 of hoger, die al deelnemen aan de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI). Voor mensen met een BMI tussen 35 en 40 geldt daarnaast dat ze hart- en vaatziekte, slaapapneu of artrose als bijkomende ziekte moeten hebben.

Voor mensen met diabetes type 2 wordt liraglutide al langer vergoed (diabetesmedicijn Victoza®). Verder mogen mensen (nog) niet in aanmerking komen voor een bariatrische ingreep. Het Zorginstituut heeft nog een voorwaarde opgenomen: als na 3 maanden gebruik het lichaamsgewicht niet met minstens 5 procent is afgenomen, stopt de vergoeding.

Tip

Een Gecombineerde Leefstijl Interventie richt zich op het verminderen van de energie-inname, verhogen lichamelijke activiteit en duurzame gedragsverandering. 

Bewezen effectief

Liraglutide moet dagelijks onderhuids worden geïnjecteerd door de patiënt. Het medicijn lijkt op een “verzadigingshormoon” dat de darmen normaal gesproken maken na het eten van een maaltijd. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de doelgroep die een GLI volgt, met liraglutide minstens 10 procent meer afvalt dan met een placebo.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de doelgroep tijdens een GLI minstens 10 procent meer afvalt met liraglutide dan met een placebo. De kwaliteit van leven verbetert hierdoor naar verwachting en gewichtsgerelateerde ziekten stabiliseren of verminderen zelfs.

Wist je dat...

...er meer mannen zijn met overgewicht, maar meer vrouwen met obesitas.

Andere obesitasmedicatie

Zorginstituut Nederland brengt voor de zomer van 2022 ook nog advies uit over 2 andere medicijnen voor het behandelen van overgewicht. Dat zijn naltrexon in combinatie met bupropion (Mysimba®) voor mensen met een BMI van 27 of hoger, en setmelanotide (Imcivree®) voor mensen met een zeldzame, erfelijke vorm van obesitas.

Voedingswetenschapper Angela Sever

Geschreven door Angela Severs, VoedingswetenschapperWO niveau Wetenschappelijke voedingsdeskundige A, BSc Biochemicus, MSc Scheikundige Technologie

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

allergieën kinderen

Genezen van voedselallergie door nieuwe behandeling

Is voedselallergie bij jonge kinderen te genezen? De eerste resultaten van orale immunotherapie in Nederland zijn veelbe...

Operatie Obesitas: nieuwe tv-serie met willie wartaal

“Operatie Obesitas”: nieuwe tv-serie

Op 8 september start de 4-delige tv-serie “Operatie Obesitas”. Hierin worden  verschillende mensen gevolgd in het proces...

Zo kunnen ouderen met obesitas verantwoord afvallen

Zo kunnen ouderen met obesitas verantwoord afvallen

Met extra eiwit in combinatie met krachttraining en daarbovenop het liefst ook nog cardiotraining kunnen ouderen met obe...

Kinderen met obesitas hebben vaak slaapapneu

Kinderen met obesitas hebben vaak slaapapneu

Obesitas vergroot de kans op slaapapneu, niet alleen bij volwassenen, maar ook bij kinderen. Slaapapneu op de kinderleef...

obesitas

WHO: in Europa is sprake van een obesitas-epidemie

In een nieuw rapport waarschuwt de WHO voor een Europese obesitas-epidemie. Bijna 6 op de 10 volwassenen in Europa heeft...

Toon meer (211)