Er zijn verschillende medicijnen voor de behandeling van obesitas, maar tot nu toe moesten patiënten die zelf betalen. Maar daar lijkt nu verandering in te komen.
Eerste medicijn tegen obesitas in basisverzekering
Wist je dat...
...14% van de volwassen Nederlandse bevolking kampt met obesitas.
Saxenda
Het medicijn liraglutide (Saxenda®) kan voor de behandeling van een kleine groep mensen met ernstig overgewicht worden vergoed uit de basisverzekering. Dat schrijft Zorginstituut Nederland in een advies aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
Als de minister het advies overneemt, is dit het eerste medicijn voor de behandeling van overgewicht dat wordt vergoed. Behandeling met liraglutide kost ongeveer 2.600 euro per patiënt per jaar.
Gecombineerde Leefstijl Interventie
De vergoeding geldt alleen voor mensen met een BMI van 35 of hoger, die al deelnemen aan de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI). Voor mensen met een BMI tussen 35 en 40 geldt daarnaast dat ze hart- en vaatziekte, slaapapneu of artrose als bijkomende ziekte moeten hebben.
Voor mensen met diabetes type 2 wordt liraglutide al langer vergoed (diabetesmedicijn Victoza®). Verder mogen mensen (nog) niet in aanmerking komen voor een bariatrische ingreep. Het Zorginstituut heeft nog een voorwaarde opgenomen: als na 3 maanden gebruik het lichaamsgewicht niet met minstens 5 procent is afgenomen, stopt de vergoeding.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Wil jij graag je gezondheid verbeteren?
Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.
Ga naar de Matching toolEen Gecombineerde Leefstijl Interventie richt zich op het verminderen van de energie-inname, verhogen lichamelijke activiteit en duurzame gedragsverandering.
Bewezen effectief
Liraglutide moet dagelijks onderhuids worden geïnjecteerd door de patiënt. Het medicijn lijkt op een “verzadigingshormoon” dat de darmen normaal gesproken maken na het eten van een maaltijd. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de doelgroep die een GLI volgt, met liraglutide minstens 10 procent meer afvalt dan met een placebo.
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de doelgroep tijdens een GLI minstens 10 procent meer afvalt met liraglutide dan met een placebo. De kwaliteit van leven verbetert hierdoor naar verwachting en gewichtsgerelateerde ziekten stabiliseren of verminderen zelfs.
Wist je dat...
...er meer mannen zijn met overgewicht, maar meer vrouwen met obesitas.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Andere obesitasmedicatie
Zorginstituut Nederland brengt voor de zomer van 2022 ook nog advies uit over 2 andere medicijnen voor het behandelen van overgewicht. Dat zijn naltrexon in combinatie met bupropion (Mysimba®) voor mensen met een BMI van 27 of hoger, en setmelanotide (Imcivree®) voor mensen met een zeldzame, erfelijke vorm van obesitas.
Geschreven door Angela Severs, VoedingswetenschapperWO niveau Wetenschappelijke voedingsdeskundige A, BSc Biochemicus, MSc Scheikundige Technologie