Genezen van voedselallergie door nieuwe behandeling

Is voedselallergie bij jonge kinderen te genezen? De eerste resultaten van orale immunotherapie in Nederland zijn veelbelovend.

allergie melk

Voedselallergie 

Een voedselallergie ontstaat vaak op jonge leeftijd en kan vervolgens levenslang blijven bestaan. Meestal gaat het om baby’s met eczeem die al vroeg in hun leven allergisch reageren op bepaalde voedingsmiddelen. Denk aan melk, pinda, kippenei of noten.

De reacties variëren van rode vlekken tot levensbedreigende situaties door opzwellen van de keel of een shock. Tot enkele jaren terug hadden artsen geen mogelijkheden dit te voorkomen of goed te behandelen. Dit heeft plaatsgemaakt voor optimisme.

Wist je dat...

...ongeveer 25% van de Nederlandse bevolking last heeft van een allergie?

Stap 1: preventie

Preventie is stap 1.Door baby’s al vroeg pinda en kippenei te laten eten is een voedselallergie voor deze producten te voorkomen. Voor de baby’s en peuters die toch een voedselallergie ontwikkelen, kan orale immunotherapie in de toekomst mogelijk uitkomst bieden.

Stap 2: Orale immunotherapie

Bij orale immunotherapie krijgen kinderen met voedselallergie dagelijks kleine hoeveelheden van producten waar ze allergisch voor zijn. Hierdoor wordt het immuunsysteem steeds een beetje geprikkeld, waardoor het lichaam leert om ander te reageren. Door te werken met lage doseringen wordt voorkomen dat de kinderen een ernstige allergische reactie krijgen.

Generaties zonder allergie 

Dankzij orale immunotherapie bij baby’s vanaf 9 maanden zou er binnen 10 jaar mogelijk sprake zijn van vrijwel voedselallergievrije generaties kinderen. Die stevige belofte doet onderzoeksleider en kinderallergoloog Ted Klok van het Kinderallergie Behandelcentrum van het Deventer Ziekenhuis. Volgens Klok is een de belangrijkste voorwaarde voor een effectieve behandeling: start zo jong mogelijk. Bij kinderen van 4 jaar en ouder verdwijnt voedselallergie meestal niet meer.

Wist je dat...

...het stofje dat door je lichaam wordt aangevallen en een allergische reactie veroorzaakt een allergeen heet. 

ORKA-studie

In maart 2019 is het Deventer Ziekenhuis met deze nieuwe behandeling gestart in de ORKA-studie, samen met het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft, het Martini Ziekenhuis in Groningen en het Emma kinderziekenhuis in Amsterdam. Sindsdien zijn al meer dan 100 jonge kinderen met een voedselallergie behandeld met orale immunotherapie. De behandeling duurt 2 jaar en daarbij worden kinderen en hun ouders intensief begeleid.

Tip

Het verschil tussen voedselallergieën en voedselintoleranties is dat het immuunsysteem enkel bij allergieën is betrokken.

Eerst resultaten 

De eerste ervaringen van de studie laten zien dat deze nieuwe therapie veilig thuis kan worden uitgevoerd. Kinderen hebben (zeker in de beginfase) nog weleens een allergische reactie, maar dat zijn vooral milde klachten zoals rode vlekken of een dikke lip. Afgelopen jaar hebben 35 kinderen de behandeling met orale immunotherapie afgerond. Van hen kunnen maar liefst 32 kinderen nu alles eten zonder bang te hoeven zijn voor een allergische reactie. De resultaten zijn zo veelbelovend dat de onderzoekers 1,7 miljoen euro hebben gekregen voor vervolgonderzoek.

Haalbaarheid en veiligheid 

Met de 1,7 miljoen euro onderzoeksgeld wordt nu een groot onderzoek opgezet om definitief bewijs te kunnen leveren dat de behandeling effectief is. Klok. ‘We weten nu dat de therapie bij de meeste kinderen goed uitvoerbaar is en het de kwaliteit van leven van gezinnen enorm verbetert. Ook als de allergie heel ernstig is of als het kind voor wel 4 of 5 voedselproducten een allergie heeft. In dat laatste geval betekent dat dus 4 of 5behandelingen tegelijkertijd.’ Na afloop van het onderzoek gaat het Zorginstituut beslissen of de behandeling echt werkzaam is. Zo ja, dan wordt de behandeling vergoed via de basisverzekering.

Tip

Een EpiPen is een met adrenaline gevulde injectiespuit die gebruikt wordt om de symptomen van anafylaxie te verlichten en de luchtwegen te verwijden

Amerikaanse studies 

In 2 Amerikaanse studies is immunotherapie bij jonge kinderen ook al onderzocht. Anders dan in de ORKA-studie ging het hier alleen om kinderen met een pinda-allergie. De resultaten suggereren dat bij een start van de therapie voor het 2e levensjaar er een grote kans is op echte genezing.

Uit 1 studie blijkt dat ook 5 jaar na immunotherapie de meeste kinderen nog regelmatig producten met pinda eten zonder allergische reactie. Ze lijken dus echt definitief genezen.

Voedingswetenschapper Angela Sever

Geschreven door Angela Severs, VoedingswetenschapperWO niveau Wetenschappelijke voedingsdeskundige A, BSc Biochemicus, MSc Scheikundige Technologie

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Allergenen op verpakkingen

Goed nieuws voor mensen met een voedselallergie

Momenteel zijn er geen regels voor meldingen op verpakkingen als ‘kan sporen bevatten van’. Nieuwe normen vo...

Informatie over allergenen is onduidelijk, allergieën

Informatie over allergenen is vaak onduidelijk

Hoe zoek je een veilig product uit voor iemand met een voedselallergie? Dat blijkt nog niet eenvoudig te zijn. De vermel...

Gezondeten.nl | Gezonde leefstijl moet grotere plek krijgen in artsenopleiding

Gezonde leefstijl moet grotere plek krijgen in artsenopleiding

Artsen in opleiding zouden meer moeten leren over een gezonde leefstijl en positieve gezondheid. Dat is het doel van het...

Gezondeten.nl Zelftest voor voedingsmiddelen bij voedselallergie in de maak

Zelftest voor voedingsmiddelen bij voedselallergie in de maak

Wageningse onderzoekers hebben een test ontwikkeld, waarmee mensen met een voedselallergie ter plekke hun voedsel kunnen...

Gezondeten.nl | Meer aandacht nodig voor oorzaak van obesitas bij behandeling

Meer aandacht nodig voor oorzaak van obesitas bij behandeling

Obesitas kan verschillende oorzaken hebben. Door de behandeling meer op de oorzaak op af te stemmen, wordt de behandelin...

Toon meer (211)