Genezen van voedselallergie door nieuwe behandeling

Is voedselallergie bij jonge kinderen te genezen? De eerste resultaten van orale immunotherapie in Nederland zijn veelbelovend.

allergie melk

Voedselallergie 

Een voedselallergie ontstaat vaak op jonge leeftijd en kan vervolgens levenslang blijven bestaan. Meestal gaat het om baby’s met eczeem die al vroeg in hun leven allergisch reageren op bepaalde voedingsmiddelen. Denk aan melk, pinda, kippenei of noten.

De reacties variëren van rode vlekken tot levensbedreigende situaties door opzwellen van de keel of een shock. Tot enkele jaren terug hadden artsen geen mogelijkheden dit te voorkomen of goed te behandelen. Dit heeft plaatsgemaakt voor optimisme.

Wist je dat...

...ongeveer 25% van de Nederlandse bevolking last heeft van een allergie?

Stap 1: preventie

Preventie is stap 1.Door baby’s al vroeg pinda en kippenei te laten eten is een voedselallergie voor deze producten te voorkomen. Voor de baby’s en peuters die toch een voedselallergie ontwikkelen, kan orale immunotherapie in de toekomst mogelijk uitkomst bieden.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's

Stap 2: Orale immunotherapie

Bij orale immunotherapie krijgen kinderen met voedselallergie dagelijks kleine hoeveelheden van producten waar ze allergisch voor zijn. Hierdoor wordt het immuunsysteem steeds een beetje geprikkeld, waardoor het lichaam leert om ander te reageren. Door te werken met lage doseringen wordt voorkomen dat de kinderen een ernstige allergische reactie krijgen.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Generaties zonder allergie 

Dankzij orale immunotherapie bij baby’s vanaf 9 maanden zou er binnen 10 jaar mogelijk sprake zijn van vrijwel voedselallergievrije generaties kinderen. Die stevige belofte doet onderzoeksleider en kinderallergoloog Ted Klok van het Kinderallergie Behandelcentrum van het Deventer Ziekenhuis. Volgens Klok is een de belangrijkste voorwaarde voor een effectieve behandeling: start zo jong mogelijk. Bij kinderen van 4 jaar en ouder verdwijnt voedselallergie meestal niet meer.

Wist je dat...

...het stofje dat door je lichaam wordt aangevallen en een allergische reactie veroorzaakt een allergeen heet. 

ORKA-studie

In maart 2019 is het Deventer Ziekenhuis met deze nieuwe behandeling gestart in de ORKA-studie, samen met het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft, het Martini Ziekenhuis in Groningen en het Emma kinderziekenhuis in Amsterdam. Sindsdien zijn al meer dan 100 jonge kinderen met een voedselallergie behandeld met orale immunotherapie. De behandeling duurt 2 jaar en daarbij worden kinderen en hun ouders intensief begeleid.

Tip

Het verschil tussen voedselallergieën en voedselintoleranties is dat het immuunsysteem enkel bij allergieën is betrokken.

Eerst resultaten 

De eerste ervaringen van de studie laten zien dat deze nieuwe therapie veilig thuis kan worden uitgevoerd. Kinderen hebben (zeker in de beginfase) nog weleens een allergische reactie, maar dat zijn vooral milde klachten zoals rode vlekken of een dikke lip. Afgelopen jaar hebben 35 kinderen de behandeling met orale immunotherapie afgerond. Van hen kunnen maar liefst 32 kinderen nu alles eten zonder bang te hoeven zijn voor een allergische reactie. De resultaten zijn zo veelbelovend dat de onderzoekers 1,7 miljoen euro hebben gekregen voor vervolgonderzoek.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Haalbaarheid en veiligheid 

Met de 1,7 miljoen euro onderzoeksgeld wordt nu een groot onderzoek opgezet om definitief bewijs te kunnen leveren dat de behandeling effectief is. Klok. ‘We weten nu dat de therapie bij de meeste kinderen goed uitvoerbaar is en het de kwaliteit van leven van gezinnen enorm verbetert. Ook als de allergie heel ernstig is of als het kind voor wel 4 of 5 voedselproducten een allergie heeft. In dat laatste geval betekent dat dus 4 of 5behandelingen tegelijkertijd.’ Na afloop van het onderzoek gaat het Zorginstituut beslissen of de behandeling echt werkzaam is. Zo ja, dan wordt de behandeling vergoed via de basisverzekering.

Tip

Een EpiPen is een met adrenaline gevulde injectiespuit die gebruikt wordt om de symptomen van anafylaxie te verlichten en de luchtwegen te verwijden

Amerikaanse studies 

In 2 Amerikaanse studies is immunotherapie bij jonge kinderen ook al onderzocht. Anders dan in de ORKA-studie ging het hier alleen om kinderen met een pinda-allergie. De resultaten suggereren dat bij een start van de therapie voor het 2e levensjaar er een grote kans is op echte genezing.

Uit 1 studie blijkt dat ook 5 jaar na immunotherapie de meeste kinderen nog regelmatig producten met pinda eten zonder allergische reactie. Ze lijken dus echt definitief genezen.

Voedingswetenschapper Angela Sever

Geschreven door Angela Severs, VoedingswetenschapperWO niveau Wetenschappelijke voedingsdeskundige A, BSc Biochemicus, MSc Scheikundige Technologie

Beoordeel dit nieuws

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Alles over voedselallergieën

Voedselallergieën, voedselovergevoeligheden en intoleranties wat zijn het en hoe herken je ze?

“Wij zijn een keuken, geen ziekenhuis”. Op de BBC Good Food Show opperde Raymond Blanc, een Franse Chef, dat het momente...

Alizonne dieet therapeut

Alizonne dieet: de voor- en nadelen van Alizonne therapie

Het Alizonne dieet is uitgegroeid tot een grote trend in Nederland. Met dit dieet hebben verschillende bekende Nederland...

Schimmelnagels behandelen - zelf je kalknagels genezen

Schimmelnagels behandelen - zelf je kalknagels genezen

Hoe kun je effectief je schimmelnagels behandelen? Schimmelnagels, ook wel kalknagels genoemd, daar wil je natuurlijk zo...

Immuunsysteem versterken: boost je afweersysteem

Immuunsysteem versterken: boost je afweersysteem

Wil je je immuunsysteem versterken zodat je lichaam beter weerstand kan bieden tegen ongewenste virussen en bacteriën? W...

Allergische reactie muggenbeet

Allergische reactie muggenbeet: de Oorzaken en Symptomen

Veel mensen weten hoe vervelend muggen kunnen zijn, met hun constante gezoem en de jeukende bulten die ze veroorzaken. M...

Buikpijn bij ijs

5 Tips die buikpijn na het eten van ijs voorkomen

Herken je dat? Op een zomerse dag heb je zin in een verkoelende traktatie. Gelukkig staan er voldoende ijskraampjes aan ...

Pinda voordelen en pinda-allergie

Wist jij dat pinda's geen noten maar peulvruchten zijn?

Heb jij wel eens van een grondnootje of aardnootje gehoord? Dit zijn de bijzondere bijnamen van ... de pinda! Hoewel dez...

Lees wat je gemist hebt

13331 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'