Het Vlaams Instituut Gezond Leven richt zich nu meer op het milieuaspect van gezond eten. De Belgische voedingsrichtlijnen gaan niet meer alleen over gezond eten maar ook over de milieu-impact van voeding.
Belangrijke uitgangspunten
Steeds meer mensen willen een meer milieuverantwoorde voeding gebruiken. De grootste winst voor zowel gezondheid als milieu is volgens de Belgische voedselvoorlichters te bereiken op het gebied van het gehele voedingspatroon. Hierbij hanteren ze 3 belangrijke uitgangspunten: eet in verhouding meer plantaardige dan dierlijke voeding, eet en drink zo weinig mogelijk “lege calorieën”, vermijd voedselverspilling en matig je consumptie.
Concrete tips
Deze 3 uitgangspunten zijn weer vertaald in 7 concrete tips:
- Drink vooral kraanwater?
- Eet meer groenten en fruit, bij voorkeur van het seizoen?
- Kies vaker voor peulvruchten, volle granen en noten?
- Eet minder vlees en kies liever voor gevogelte, vis en eieren in plaats van rood en bewerkt vlees?
- Eet en drink zo weinig mogelijk lege calorieën zoals frisdrank, snacks en snoep?
- Vermijd voedselverspilling?
- Eet niet meer dan je lichaam nodig heeft?
Tools
Daarnaast zijn er op de site van de voedingsdriehoek per voedingscategorie informatie en tips te vinden. Via infographics en filmpjes wordt uitgelegd hoe een gezond en milieuverantwoord voedingspatroon eruit ziet. De receptenapp Zeker Gezond en een seizoenskalender helpen om het nieuwe voedingspatroon makkelijker in het dagelijks leven toe te passen.