Gezonde voeding voor onderweg en op het werk

Gezonde voeding voor onderweg en op het werk

Herken je dit?

Je bent bewust bezig met gezonde voeding en in de supermarkt check je de etiketten en vermijd je bewerkte en suikerrijke producten.

Maar gezond eten blijkt lastiger te zijn dan je dacht wanneer je veel onderweg bent en wanneer je gewoon aan het werk bent en andere dingen aan je hoofd hebt.

Vroeger had je een broodtrommeltje bij je met een paar bammetjes en misschien een appel.

Maar nu je weet dat je eigenlijk beter gezonde salades en smoothies kunt eten, begint het je een beetje te duizelen.

In dit artikel geven we je tips over hoe je gezond eten kunt combineren met een drukke baan of andere activiteiten waardoor je veel van huis bent.

En we laten zien welke gezonde voeding makkelijk mee te nemen is en ervoor zorgt dat je in je pauzes snel en simpel een maaltijd op tafel tovert.

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Professor Bink, Vertegenwoordigt gezondeten.nl

Welke gezonde voeding meenemen voor onderweg of op je werk?

Gezond en gevarieerd eten vergt iets meer voorbereiding, dat is een feit. Je hebt er misschien ook een grotere - of extra tas voor nodig.

Maar je krijgt er veel energie voor terug en wordt als het goed is minder vaak ziek.

Wat kun je allemaal meenemen onderweg en naar je werk? Je kunt denken aan:

  • Rauwe groenten met dip. Denk aan paprika, radijsjes, worteltjes, komkommer, selderij, cherrytomaatjes, koolraap en bloemkoolroosjes. Je kunt zelf een heerlijke dip maken. Bijvoorbeeld een tzatziki-dip op basis van (Griekse) yoghurt met knoflook, guacemole-dip met avocado of hummus-dip met kikkererwten. extra vierge olijfolie, appelazijn en peper en zout doen het overigens ook prima als dressing.
  • Quinoa of volkoren pasta (pasta af en toe in verband met gluten) kun je gemakkelijk koud eten. Lekker en gezond met bijvoorbeeld biologische zalm of kip, pijnboompitten, tomaten, courgette, broccoli, champignons en avocado. Als je tegen lactose kan kun je er ook geitenkaas of fetakaas doorheen doen.
  • Groene smoothie. Dit is wel zo handig om thuis alvast te bereiden. Zorg voor een grote, waterdichte fles en neem je smoothie met je mee. Gebruik ingrediënten als kokosolie, gember, fruit, kurkuma, Ceylon kaneel, zaden (bijvoorbeeld chiazaad, hennepzaad), pitten (bijvoorbeeld pompoenpitten), peulvruchten en rauwe groenten zoals boerenkool of spinazie. Let op: Als je de smoothie lang bewaart voordat je 'm opdrinkt, houd er dan rekening mee dat de smaak van bijvoorbeeld boerenkool wat sterker kan zijn.
  • Boekweitpannenkoeken. Je kunt deze thuis bakken in je vrije tijd en dan koud meenemen onderweg en voor op je werk. Beleg ze met banaan of ander fruit, strooi er Ceylon kaneel of rauwe cacao nibs overheen of besprenkel ze met Manuka honing. Of maak er een hartige pannenkoek van.
  • 2 gekookte eitjes. Pel ze pas vlak voordat je ze gaat eten.
  • Fruitsalade. Je kunt deze van tevoren maken of vlak voor het eten als hier ruimte en tijd voor is. Vooral bosvruchten, bananen en verse kokos zijn erg gezond. Een beetje citroensap zorgt ervoor dat het fruit niet verkleurd.
  • Nootjes, liefst rauw en ongezouten. Noten zoals amandelen, walnoten, cashews, macadamia's, pecannoten en hazelnoten zijn erg gezond en vullen goed tussen de maaltijden door. Je kunt ze eventueel in een mix eten met gedroogde superfood bessen als cranberries, incabessen, gojibessen en moerbeibessen. Let er wel op dat in deze bessen veel suiker zit! Uiteraard fruitsuiker, maar het blijft toch suiker dus eet er niet teveel van.
  • Pure chocolade (vanaf 70% cacao!). 2 blokjes per dag is een gezonde keuze. Voor de momenten dat je naar iets zoets snakt.
  • Olijven

Tips voor gezonde voeding onderweg of op het werk

Tip 1:

Bereid je eten op de momenten dat je thuis een vrij moment hebt.

Dat kan de avond van tevoren zijn, maar je kunt ook bijvoorbeeld een gezonde quinoa-maaltijd bereiden, invriezen en de volgende dag meenemen voor onderweg of op het werk.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Tip 2:

Zorg voor goede kwaliteit tupperware. Dit is echt een investering.

Niets is zo vervelend dan er onderweg of op het werk achter te komen dat je bakje salade in je tas is gaan lekken. Zeker als je met de fiets en/of het openbaar vervoer reist is het belangrijk dat je goede tupperware hebt.

Neem verder altijd standaard een doekje of zakdoekjes mee, bestek en wat kruiden. Dan ben je niet afhankelijk van je werk of van anderen.

Je kunt je eigen gezonde zout meenemen (Himalayazout of Keltisch zeezout) en je eigen gezonde Ceylon kaneel.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's

Tip 3:

Als er op het werk een koelkast aanwezig is, maak daar dan gebruik van! Je kunt ook eten laten staan zodat je het niet elke keer van huis mee hoeft te nemen.

Om het eten langer vers te houden, bijvoorbeeld als er geen koelkast in de buurt is, is het handig om sommige ingrediënten los van elkaar te bewaren en pas vlak voor het eten samen te voegen. Kaas bijvoorbeeld kan zacht worden als je het niet droog bewaard in een apart bakje.

Houd je salade-dressing of dip ook liever apart van je salade/groenten om deze langer vers te houden en frisser te laten ogen.

Je kunt ook een maaltijd of bijvoorbeeld een volkorenboterham (niet teveel van eten) 's morgens ingevroren meenemen voor onderweg of op het werk. Tegen de tijd dat je gaat eten is deze dan op kamertemperatuur.

Tip 4:

Neem altijd voldoende eten mee voor onderweg, zodat je niet in de verleiding komt om iets te halen bij een tankstation of noodgedwongen bij een wegrestaurant moet eten. Vaak is het eten hier ongezond en/of ga je toch voor de snacks als je die ziet liggen.

Bovendien is het eten vaak vele malen duurder dan wat je van jouw supermarkt meeneemt.

Neem je eigen gezonde snacks mee. Zeker als je tot 's avonds laat moet werken of onderweg bent, kun je verwachten dat je nog trek krijgt, hoezeer je jezelf van tevoren ook voor hebt genomen dat je niet meer gaat eten.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Tip 5:

Blijf gevarieerd eten. Hierdoor voorkom je dat je gaat grijpen naar ongezonde tussendoortjes die je worden 'aangeboden' (bijvoorbeeld de droppot op kantoor of de bedrijfskantine met lekkere snacks).

Zorg dus dat je iets hartigs, iets zoets, iets fris, iets vullends, kortom: van alles aan etenswaren bij je hebt. Zodat je bij elke soort trek iets passends bij je hebt.

Tip 6:

Ondanks je drukke schema is het belangrijk om altijd de tijd te nemen om te eten.

Je kunt heel gezond eten maar als je het snel naar binnen propt of eet terwijl je op je computer werkt dan ben je alsnog zeer ongezond bezig.

Beoordeel dit artikel

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze voedingsexperts hier!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Groene smoothies: maak zelf groene smoothies! (recept)

Groene smoothies: maak zelf groene smoothies!

Groene smoothies zijn voedingsrijke drankjes die lijken op fruit smoothies. Groene smoothie recepten bestaan daarbij voo...

Thaise quinoa salade met cashewnoten en gember-amandel dressing (veganistisch en glutenvrij)

Thaise quinoa salade met cashewnoten en gember-amandel dressing (veganistisch en glutenvrij)

Wat dacht je van een overheerlijke Thaise quinoa salade met cashewnoten? En een gember-amandel dressing om van te water...

De 5 gezondheidsvoordelen van de avocado

Avocado, de 5 wetenschappelijke gezondheidsvoordelen van de avocado

Er zijn weinig vruchten die in zo’n korte tijd zo’n grote sprong in populariteit hebben gemaakt. Dat is niet voor niets:...

De blauwe bes: de medicijn in het fruitschap

De blauwe bes, een medicijn in het fruitschap

Blauwe bessen zijn populair, en niet voor niks. Ze zijn een gezonde en zoete fruitsoort. Ze smaken heerlijk door een fru...

Kaneel: gezond of gewoon lekker?

Kaneel: maak écht kennis met deze oude en vertrouwde specerij

Iedereen heeft vast wel goede herinneringen aan kaneel. Zo heb je als kind misschien gesabbeld op heerlijke kaneelsnoepj...

Zwarte bessen

Zwarte Bessen, kleine besjes met grootste krachten

Wist je dat zwarte bessen gezond zijn en kunnen bijdragen aan de instandhouding van je immuunsysteem, kunnen bijdragen a...

Boerenkool: van vergeten groente tot superfood

Boerenkool: Calorieën, Voordelen en mogelijke Risico's

Dankzij het indrukwekkende voedingsprofiel groeide boerenkool tien jaar geleden uit tot een populaire superfood. Boerenk...

Lees wat je gemist hebt

13440 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'