Gezondeten.nl Gezond eten weer duurder geworden dan ongezond eten

Gezond eten weer duurder geworden dan ongezond eten

Gezonde voeding werd tussen 2010 en 2020  duurder dan ongezonde voeding. Gezonde producten stegen 21 procent in prijs, terwijl dit voor ongezonde producten maar 15 procent was. IJs en snoep werden zelfs goedkoper.

Het Centraal Bureau voor Statistiek legde de prijzen van voedingsmiddelen vast tussen 2010 en 2020. Samen met het Voedingscentrum verdeelden ze deze producten in ongezonde een gezonde voedingsmiddelen. Hieruit blijkt dat gezonde producten de afgelopen 10 jaar duurder zijn geworden dan ongezonde producten.

Gezond eten duurder

Van de gezonde voedingsmiddelen zijn vooral eieren (47 procent) en halfvolle en magere melk (43 procent) in 10 jaar tijd veel duurder geworden. Ook de prijs van vers en gekoeld fruit is flink gestegen met 26 procent, en gedroogd fruit en noten werden 29 procent duurder. Verse groente zijn slechts 6 procent in prijs gestegen.

Minder stijging bij ongezonde voeding

Bij de ongezonde producten nam vooral de prijs van boter sterk toe met 66 procent. Ook de prijs van gerookt, gedroogd of gezouten vlees is meer dan gemiddeld toegenomen met 32 procent. Opvallend is dat ijs en snoep juist 8 en 4 procent goedkoper zijn geworden in de afgelopen 10 jaar.[h2]

Water, koffie en frisdrank

Ook bij de dranken is eenzelfde trend te zien. Gezonde dranken als water, koffie en thee werden gemiddeld 21 procent duurder, terwijl ongezonde dranken als frisdrank, vruchtensappen en alcoholische dranken gemiddeld maar 17 procent in prijs stegen. De prijs van bron- of mineraalwater is duidelijk het sterkst toegenomen met 37 procent. Maar ook frisdrank werd flink duurder: die prijs steeg met 30 procent.

Omkering van de trend?

Hoewel over 10 jaar genomen ongezonde voeding minder duur is geworden dan gezonde voeding, laten de laatste 2 jaar een ander beeld zien. Zowel in 2019 als in 2020 steeg de prijs van ongezonde voeding juist sneller. In 2020 werden ongezonde producten bijvoorbeeld 2,3 procent duurder en steeg de prijs van gezonde producten met maar 1,8 procent.

Gezondheidswetenschapper Marjolein Steur

Geschreven door Marjolein Streur, HBO niveau Leefstijlcoach, MSc Health sciences, BSc Gezondheidspsychologie, Gezondheidswetenschapper

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

gezond kinderen

CDA: gezond voedsel goedkoper en ongezond voedsel duurder

Het aanbod van fastfood beperken, gezond voedsel goedkoper maken en ongezond voedsel juist duurder: dit zijn enkele voor...

obesitas

Mensen met obesitas hebben hongerige hersenen

De hersenen van mensen met obesitas zijn van slag. Ze zenden voortdurend signalen uit om meer te gaan eten. Deze continu...

vleesvervangers

Vlees- en zuivelvervangers duur? Niet meer!

Vlees- en zuivelvervangers hebben de reputatie duur te zijn. Maar de laatste jaren is de prijs ervan zo gedaald, dat mee...

Je kind belonen met snoep? Liever niet. Kinderen eten snoep

Door snoep als beloning gaan kinderen ongezonder eten

Je kind belonen met een snoepje? Liever niet. De kans bestaat dat je kind daardoor ongezonder gaat eten als het groter i...

nitraat groente

Minder hart- en vaatziekten door meer nitraatrijke groenten

Het dagelijks eten van meer nitraatrijke groente kan helpen hart- en vaatziekten te voorkomen, en zo gebruik van medicat...

Toon meer (186)