Gezonde voeding werd tussen 2010 en 2020 duurder dan ongezonde voeding. Gezonde producten stegen 21 procent in prijs, terwijl dit voor ongezonde producten maar 15 procent was. IJs en snoep werden zelfs goedkoper.
Het Centraal Bureau voor Statistiek legde de prijzen van voedingsmiddelen vast tussen 2010 en 2020. Samen met het Voedingscentrum verdeelden ze deze producten in ongezonde een gezonde voedingsmiddelen. Hieruit blijkt dat gezonde producten de afgelopen 10 jaar duurder zijn geworden dan ongezonde producten.
Gezond eten duurder
Van de gezonde voedingsmiddelen zijn vooral eieren (47 procent) en halfvolle en magere melk (43 procent) in 10 jaar tijd veel duurder geworden. Ook de prijs van vers en gekoeld fruit is flink gestegen met 26 procent, en gedroogd fruit en noten werden 29 procent duurder. Verse groente zijn slechts 6 procent in prijs gestegen.
Minder stijging bij ongezonde voeding
Bij de ongezonde producten nam vooral de prijs van boter sterk toe met 66 procent. Ook de prijs van gerookt, gedroogd of gezouten vlees is meer dan gemiddeld toegenomen met 32 procent. Opvallend is dat ijs en snoep juist 8 en 4 procent goedkoper zijn geworden in de afgelopen 10 jaar.[h2]
Water, koffie en frisdrank
Ook bij de dranken is eenzelfde trend te zien. Gezonde dranken als water, koffie en thee werden gemiddeld 21 procent duurder, terwijl ongezonde dranken als frisdrank, vruchtensappen en alcoholische dranken gemiddeld maar 17 procent in prijs stegen. De prijs van bron- of mineraalwater is duidelijk het sterkst toegenomen met 37 procent. Maar ook frisdrank werd flink duurder: die prijs steeg met 30 procent.
Omkering van de trend?
Hoewel over 10 jaar genomen ongezonde voeding minder duur is geworden dan gezonde voeding, laten de laatste 2 jaar een ander beeld zien. Zowel in 2019 als in 2020 steeg de prijs van ongezonde voeding juist sneller. In 2020 werden ongezonde producten bijvoorbeeld 2,3 procent duurder en steeg de prijs van gezonde producten met maar 1,8 procent.