Gezond ouder worden door vitaliteitsclubs

Bewegen in groepsverband draagt voor ouderen bij aan een gezonder en langer leven. Dit blijkt uit onderzoek naar de rol van “peer coaching” bij het bevorderen van gezond ouder worden.

sporten groep ouderen

Beweegrichtlijnen 

Bewegen is bewezen effectief bij het voorkomen en behandelen van verschillende leeftijd gerelateerde ziekten. Volgens de richtlijnen van de Nederlandse Gezondheidsraad moeten volwassenen 150 minuten per week matig intensief bewegen.

Tweederde van de ouderen in Nederland voldoet hier momenteel niet aan. Dit komt voor een groot deel door het gebrek aan geschikte recreatie-omgevingen, bewegingsgroepen en belangstelling. 

Beweeggedrag bevorderen

Paul van de Vijver, promovendus aan de Leyden Academy on Vitality and Ageing en aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) heeft onderzoek gedaan naar de rol van “peer coaching” bij het bevorderen van gezond ouder worden. Peer coaching is een fenomeen waarbij mensen samenkomen en elkaar motiveren om een gemeenschappelijk doel te bereiken.

’Als we bij het langdurig verhogen van lichaamsbeweging van ouderen uitsluitend vertrouwen op professionele hulp, zijn we vaak gebonden aan hoge kosten en de schaarste van professionals’, stelt hij.

Nieuwe interventiestrategieën, gebaseerd op bijvoorbeeld peer coaching, zijn volgens hem van cruciaal belang om langdurig en duurzaam beweeggedrag te bevorderen. 

Tip

Nog geen vitaliteitsclubs jij jou in de buurt? Begin eens samen met een vriend. Wie weet sluiten er steeds meer mensen aan! 

bewegen samen ouderen

Voordelen van peer coaching

Al in 2010 werden door ouderen zelf de eerste succesvolle interventies op basis van peer-coaching opgezet. In Leiden komen in verschillende wijken dagelijks groepen senioren bijeen om te sporten in zogenoemde “vitaliteitsclubs”.

Samen bewegen blijkt heel goed te werken: de deelnemers stimuleren elkaar om te blijven komen. Een uur beweging per dag levert gezondheidsvoordelen op, maar ook het sociale aspect wordt door de deelnemers gewaardeerd. 

Naast de lage kosten werd ook gezien dat het fitheidsniveau van de deelnemers na verloop van tijd verbeterde.

Wist je dat...

...zwemmen een van de populairste sporten is onder ouderen? 

Landelijke invoering vitaliteitsclubs

’Gekoppeld aan een doorverwijsschema van de eerstelijnszorg (bijvoorbeeld huisarts, red.) kan het bereik van deze groepen worden vergroot’, ziet Van de Vijver. Hij verwacht dat landelijke invoering van soortgelijke vitaliteitsclubs haalbaar is.

Daarvoor is wellicht wel steun nodig van een overheidspartij. Van de Vijver zal zijn proefschrift op 12 april verdedigen.

Diëtist Sophie Luderer

Geschreven door Sophie Luderer, BSc Voeding en diëtiek, Diëtist en tekstschrijver

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Gezondeten.nl Hersenfuncties beter behouden door gezond eten

Hersenfuncties beter behouden door gezond eten

Wie gezond eet, kan zijn brein jonger houden en achteruitgang vertragen. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVMGezonde vo...

ondervoeding ouderen

Goed gevoed ouder worden

Ruim 10 procent van de zelfstandig thuiswonende ouderen is ondervoed en onder ouderen die zorg ontvangen is dit zelfs 35...

Gezondere leefomgeving nodig voor gezond ouder worden

Gezondere leefomgeving nodig voor gezond ouder worden

De sleutel tot gezond ouder worden, ligt vooral in de leefomgeving. Dat stelde prof. David van Bodegom tijdens zijn inau...

gezond kinderen

CDA: gezond voedsel goedkoper en ongezond voedsel duurder

Het aanbod van fastfood beperken, gezond voedsel goedkoper maken en ongezond voedsel juist duurder: dit zijn enkele voor...

Gezondeten.nl | Gezond én milieubewust eten met nieuwe Belgische adviezen

Gezond én milieubewust eten met nieuwe Belgische adviezen

Het Vlaams Instituut Gezond Leven richt zich nu meer op het milieuaspect van gezond eten. De Belgische voedingsrichtlijn...

Toon meer (211)